Szubjektiv Pipa Klub

Pipa, dohány meg minden ami ehhez köthető

Jo balkan, meglepetesek nelkul - Dunhill Durbar

2018. augusztus 15. 22:12 - SzubjektivPipas

Dunhill – Durbar, gyarto: Scandinavian Tobacco Group - english/balkan – turkish oriental, latakia, virginia. Szubjektivpipas index: ***+

durbar_front.jpg

Jojjon megint egy nagyon jo Dunhill english / balkan dohany ami a marka tobbi dohanytermekehez hasonloan nemsokara el fog tunni az uzletekbol – remelhetoleg nem orokre.

A dohannyal valo reszletes ismerkedes nagyreszt Balatonon zajlott, nagyon jol kiserte a kellemes, aktiv pihenessel, horgaszattal es sok olvasassal toltott hetet. Ablonczy Balazs “A Miniszterelnok elete es halala” cimu, Teleki Palrol szolo, szinten jo szivvel ajanlott konyve melle idealis fustot es hangulatot biztositott :-)

img_0802_1.JPG

A doboz designja nagyon elegans. Nem egy EMP, vagy Elizabethan Mixture szintu telitalalat, de azert hozza a megszokott Dunhill minoseget.

A "Durbar" nev egy perzsa eredetu szo es a mindenkori uralkodo udvarat jelentette. A keleties nev egy izig-verig balkan, tehat oriental dominans de latakiat is tartalmazo kevereket sejtet amelynek eredeti verziojat meg 1912-ben alkotta meg es dobta piacra Alfred Dunhill. A Durbar egyike volt az egy idoben piacra vezetett, elsokent elorecsomagoltan forgalmazott szerianak amelynek tagjai voltak meg a hasonloan legendas Royal Yacht es Cuba dohanyok is.

durbar_1952.jpg                               (Durbar tin 1952-bol - forras: pipesmagazin.com)

A fedel alatt a szokasos papircsomagolasban, egy esztetikus dohanylevellel is diszitett kartonlap alatt talaljuk vizsgalatunk targyat.

Kullemre gyonyoru mint minden, az STG altal gyartott Dunhill dohany – a vagatban szalagos es nemi morzsolt flake formatumu virginia, aztan az oriental es a latakia szalagjai.

Illatban az edes, szenas virginia, a latakia tabortuz fustje es persze ott az oriental fanyar illata, ez a gyogynovenyes, zold olivabogyos aroma – nagyon igeretes.

A pipam ezuttal a balkan blendekre rendszeresitett Savinelli Menta, 9 mm-es szurovel. A meg tavaly oktoberben, a latakias blendekre beallitott Vauen Olaf pipamat a nehezebb, fustosebb, latakia dominans dohanyokra tartom, ezekhez az inkabb oriental-vezetett dohanyokra pedig a karcsu, finom kis Savinelli-t kezdtem hasznalni - eddig nagyon bevalt.

durbar_paper.jpg

A tomes a szokasos 3 csipet modszerrel tortent, ezuttal kicsit kemenyebbre mint ahogy korabban. Csak egy pillanatra elterve a targytol, a nalam nagysagrendekkel tapasztaltabb V. szaktars bevizsgalta es eppen csak elegsegesre ertekelte az altalam alkalmazott tomest, es egyuttal meg is mutatta, hogy mi az a kemenysegi fok az elso majd a rakovetkezo csipet dohany eseteben amit ell kell ernunk az idealis egeshez. Nemhiaba, a tomes nagy tudomany es a szivasi, legzesi technika mellett kritikus kovetelmenye a huvos, egyenletes egesnek amely nirvana-szeru allapotot mindnyajan keresunk :-)

A gyujtas es vezerparazs elerese utan koncentraljunk az izekre. Az elso harmad nem hoz meglepetest, kiugro szenzaciot – stabil virginia alapokrol indulunk amit az oriental fanyarsaga, fuszerei szinesitenek, a latakia csak valahol a hatterben lopakodik. A viszonylagos izgalommentesseg, abszolut jo ertelemben vett kozeputas izkep a tomet vegeig nem valtozik, ez egy perfekt, a Dunhilltol megszokott kivalo minosegu dohany.

Az osszkep alapjan bajban vagyok, nem tudom minek nevezzem inkabb, English vagy Balkan – mivel az oriental es a latakia head-to-head megy benne a tomet teljes tartaman, nem erezni a hatarozott oriental dominanciat de a latakia sem log ki belole. Tokeletes a balansz.

Mechanikaja problema mentes, a hosszu, szabalyos szalagokat konnyu tomni, a megfelelo elokeszites – itt a szukseges levegoztetes idotartama nagy mertekben elterhet attol fuggoen, hogy mennyire nedves az aktualis dohany amihez szerencsenk van – utan a szokasosnal nem gyakoribb utan-gyujtasokkal, vilagos szurke hamuva eg.

A nikotin nem ver fejbe, de azert hatarozott. Nem eri el az Elizabethan Mixture magassagat, de reggeli nelkul, ehgyomorra okozhat nemi meglepetest az erre erzekenyeknek.

durbar_bellerive.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szubjektivpipas.blog.hu/api/trackback/id/tr3414182423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása