Szubjektiv Pipa Klub

Pipa, dohány meg minden ami ehhez köthető

Dohanyok a Nemzeti Dohanyboltbol - part 1. Mac Baren Original Choice

2018. január 15. 19:33 - SzubjektivPipas

Nagy rajongoja voltam annak idejen a Muvelt Alkoholista, borokkal foglalkozo blogon a "Borok a hiperbol" cimu sorozatnak amely arrol szolt, hogy a kostolo idonkent levett egy-egy palackot az ALDI, LIDL, TESCO etc... kinalatabol es vagy gyongyszemet talalt realis penzert vagy ismet be tudta bizonyitani a regi allitast miszerint kis penz, kis foci.... (abba persze most ne menjunk bele, hogy a nagy penz kis foci is igaz lehet bizonyos mestersegesen generalt disztopikus valosagban - de ez ugye pipas es nem kozeleti blog :-) )

M. baratommal sikerult osszefutnunk Karacsony utan es meglepett 2 gusztusos csomag dohannyal amit otthon egy utbaeso Nemzeti Dohanyboltban vett meg - egy Mac Baren Original Choice gusztusos hullamos kartonban es egy szinten Mac Baren, a Classic Loose Cut (korabban Vanilla Cream neven szerepelt a gyarto kinalataban).  Mindketto aromatikus blend,  amelyek mar jo ideje pihentek a boltban,  nyitaskor eleg szaraznak bizonyultak, bekoltoztettem oket rogton egy-egy befottes uvegbe.

Azota a pipaclub forumat olvasgatva megtudtam, hogy a jobaratom laikuskent (ez nem hozzam kepest viszonyitas, mindketten laikusok vagyunk :-)) arany kezzel valasztott es meg szerencseje volt, hogy egyaltalan talalt pipadohanyt a boltban. A hazai kinalat mint azt megtudtam elkeseritoen szegenyes, meg aromatikus csak csak, de igazi English, VA-Per az csak mutatoban szerepel a hivatalos, "Dohanyellatos" valasztekban.

Nezzuk mit tapasztaltam a Mac Baren Original Choice-al

Mac Baren - Original Choice (gyarto: Mac Baren, 40 g tasak, aromatikus blend Burley, Cavendish, Virginia osszetevokkel) - Szubjektiv Pipas index:****

2018-01-12_10-24-18.png

 

 Mivel semmit nem hallottam korabban (korabban = tavaly oktober ota :-)) errol a blendrol es az altalam kovetett pipasok sem emlitettek, kostoltak, a kezdo pipas jobaratjat a tobaccoreviews.com-ot hivtam segitsegul. Ott a kovetkezo, mar-mar szepirodalmi magassagu PR szoveget talaltam (a kedvencem a rulettasztalos mondat - azt nagyon odatettek):

"Az Original Choice egy uj, uttoro dohany amely nagyon bejon majd a kezdo pipasoknak es a fiatalabb generacionak. Puha, aromatikus iz es az igazan egyedi jellemzo, hogy egy olyan dohanyt sikerult kifejleszteni amely nem bantja a nyelvet.

Az Original Choice specialisan valogatott dohanyokbol all. Egy blend amely North-Carolina virginiat es selymes, szelben szaritott Tennessee burley-t tartalmaz. Az egyik virginia beszallito a Boyette Farm, ahol a Boyette csalad 1797 ota azon dolgozik, hogy a leheto legjobb minosegu virginiat allitsa elo. Sikeruk reszben a meleg es szaraz klimanak is koszonheto.  Ez mar az 5. generacio aki helyet foglal a tolgyfa iroasztalnal es rulettet jatszik az Anyatermeszettel - ahogyan a csalad fogalmaz. Szerencsere, a generaciok tapasztalatanak koszonhetoen az nyeresi eselyek ebben a rulettjatszmaban a Boyette csalad oldalan allnak. Ezert egy tomet Original Choice mindig jo otlet."

Kinek nem fut ossze a nyal a szajaban ettol a leirastol ?!

"Nezzuk" a dohany illatat. Talan a viszonylag sokat allt, kiszaradt allapot miatt nem orrbavagoan harsany, inkabb visszafogott, viszont annal kellemesebb illat. Citrusok a virginiabol, vanilia,  kandirozott gyumolcs - eskuszom a panettone ugrott be - piritott mogyoro a burley-bol, karamell, leheletnyi juharszirup. Finom, elegans, legies. Az egesz blend kapcsan az az erzese az embernek, hogy egy komoly PR felmeres utan a tutira ment itt a Mac Baren. A blend legyen puha, aromatikus, de ne vagjon orrba es keruljon ugy altalaban minden komplikaciot.

A kulleme is teljesen OK, hosszu szalagok, inkabb a sotet (cavendish es burley) mint vilagos (virginia) szinu osszetevok harmonikus kavalkadja.

img_1258.jpg

Nedvessege eppen a kiszaradas hataran innen, de jol tomheto, meg nem torik, es szepen is eg. Persze produkalja a szaraz dohanyok gyujtaskor torteno pipabol "kiugrasat", fellangolasat, de lenyomkodva nehany gyujtassal eljutunk a megfelelo parazsig, azt neha ovatosan tomkodve szepen vegig eg.

Kellemes, edes semmitteves. Nem bonyolult, nem kell "megerteni". Nagyon jo izu dohany es az igazi izeket lassu, komotos szippantasokkal tudjuk maximalizalni - a legjobbak azok a beszelgetes kozben remenykedve visszatero, mar az ujragyujtast tervezgeto beleszippantasok - igen, meg mindig eg es ezek az izek!  A gyors stilus sem csinal belole nyelvegeto elmenyt - de sokat veszitunk az egybkent rendkivul kellemes izekbol. Az alapanyag virginia/burley/cavendish combo is jo minosegrol arulkodik amikor a puha, tiszta dohanyiz beuszik az izkepbe. Konnyed, elegans, ropul mellette az ido. Nem az elet ertelmenek megfejtese melle hanem valami konnyu temahoz ajanlott. A room note csodalatos, az a fajta dohany ami utan megfordulnak az emberek.

Nehez lenne barmi rosszat mondanom rola, felirnam minden kezdonek - kivalo valasztas. 

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szubjektivpipas.blog.hu/api/trackback/id/tr4113552789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

s44px2 2019.01.18. 03:20:08

Sziasztok!

A 2017 decemberi pipázás-újrakezdésemkor az elsők között volt az O.C. dohány.
Vásároltam egy Capitello Arlecchino pipát amibe azóta is csak ezt tömöm.
Hálás is mindkettő a " házasításért" :) .
A dohány egy igazán könnyen kezelhető jó égési tulajdonságú termék. Kiegyensúlyozott, remek minőségű.
Üdv: s44px2

SzubjektivPipas 2019.01.22. 17:55:08

@s44px2: jo dohany nagyon, nekem valahol ez testesiti meg a peldas aromatik kevereket. Konnyen kezelheto, kivalo aromaju es konnyen kezelheto :-)
süti beállítások módosítása