Szubjektiv Pipa Klub

Pipa, dohány meg minden ami ehhez köthető

Esoterica Stonehaven - első benyomások

2019. november 02. 11:33 - SzubjektivPipas

Esoterica Stonehaven, blender és gyártó: J.F. Germain and Son, Virginia & Burley (Virginia és Burley) Szubjektiv-pipás index: **** (a max. 5 csillagból)

f0681171-ff16-4e17-b0e0-b6d2a3fab07d.jpeg

A napokban egy jóbarát a genfi tó partjáról meglepett egy kóstolócsomaggal amelyben az alábbi dohányokból küldött 2-3 tömetnyi kóstolót. A kóstolóadagok nagyobbik része az eléggé nehezen hozzáférhető, a Germain and Son által kizárólag az amerikai piacra gyártott Esoterica dohányaiból került ki, és arra gondoltam, hogy érdemes rögziteni a néhány tömetből leszűrhető tanulságokat - talán lehetőségem lesz később komolyabban is megismerkedni ezekkel a ritkaságokkal.

da32bd31-e289-4502-9b43-5d2d2b826fcb.jpeg

Kezdjük a Stonehaven-nel, ami a fajtáját tekintve virginia & burley (VaBur, a VaPer - virginia & perrique mintájára). Ahogyan az alábbi képen is látható a formátum flake, azonban ezek kissé szokatlanul lehellet-vékonyra szeletelt, szabálytalan lapocskák, és nagyon könnyen töredeznek. Kinézetre, állagra olyan mint a fakéreg. Illata mély, érlelt sötét, barnakenyeres, száritott gyümölcsös édeskés virginiaillat, és meleg, kakaóporos, burley-s jegyek. Az egésznek van egy ódon, érlelt illata ami egyébként általános jellemzője az Esoterica dohányainak. Nem tudom, hogyan csinálják de minden piacra dobott dohányuknak már a gyártás után pár hónappal is hosszan érlelt illata, ize van. A komponensek általában tökéletes összhangban, összesimulva érkeznek - és ebben a Stonehaven hozzám eljutott mintája sem kivétel.  

de53f17c-c28d-43bc-adc9-dadeebfa4484.jpeg

A gyújtás simán megy, a másodikra megvan a vezérparázs, és érkezik a füst. Izlelgetem. Az első benyomás: végtelenül krémes, sima, bársonyos füst, édes hasitott bőr illat - tudom, hogy ritkán cukrozzuk a frissen vett bőrövet, de tényleg ez a hatás :-) Étcsoki, de a krémes fajtából. Ez a tejszinnel gazdagitott ganache, nem a 90%-os már-már karcosan keserű Lindt tábla. Sokkal komplexebb mint amit két tömetből meg lehet fejteni. A telefonhivás idejére letett pipába beleszivva, a még éppen pislákoló parázs olyan izgazdag füstöt produkál ami azt sejteti, itt bizony még  csak a felszint kapargatjuk, nagy lehetőségek vannak a további ismerkedésben. Nagy kár, hogy a Stonehaven az egyik legnehezebben beszerezhető Esoterica tételek egyike.

Kétfajta pipaban próbáltam, egy Tonyo féle briar billiárdban és egy viszonylag nagy kazánterű Missourri Meerschaum csutkapipában - mindkettőben példásan, könnyen kezelhetően, ugyanazt a magabiztos, összeérett élményt nyújtja. Mondanom sem kell talán, hogy lassú tempót tartva nem csip, nem harap. Nikotinja inkább alacsonynak mondható.

Igy a két tömetet összegezve, valahogy az “antik” kifejezés jut róla eszembe - a hosszan érlelés, az évek érződnek rajta pedig a minta egy 2018-ban piacra dobott szériából származik. Nem tudom, hogy csinálja a manufaktura, de értik a dolgukat, az biztos :-)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szubjektivpipas.blog.hu/api/trackback/id/tr6615051952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása