Szubjektiv Pipa Klub

Pipa, dohány meg minden ami ehhez köthető

Rozsdás dobozban lakik a varázslat - Samuel Gawith Kendal Cream Deluxe Flake

2020. május 08. 09:56 - SzubjektivPipas

Samuel Gawith Kendal Cream Deluxe Flake - gyártó: Samuel Gawith, burley-virginia keverék a tipikus „Lakeland“ ízesítés mellett még sok egyébbel. Szubjektivpipás index: ***** (a max. 5 csillagból)

68ba11af-e094-4f74-bf74-b909bffc06b2.jpeg

Gianni a helyi, pipaklub legszínesebb alakja. A kubai felmenőkkel rendelkező, mindig vidám ember a közösségünk igazi motorja. Folyamatosan szervez, meghív, és megoszt - ez utóbbit a szó eredeti értelmében: ő az aki minden összejövetelre legendás hátizsákjával érkezik amelyből mindig előkerül jópár pipa, kés és persze néhány doboz dohány. Latinos temperamentuma miatt (is) egy nagyon szerethető figura. Második generációs svájciként, a  belenevelt pedantériától vezetve a jellemzően nagy értékű, dán freehand pipáit példás rendben tartja. Dohányfronton azonban saját bevallása szerint is a kubai vére dominál: teljesen feladta a kontrollt több évtizede halmozódó készletei felett. Nagy ínyenc ételben, italban, szivarban és persze pipadohányban is. A társaságban ő az aki hozzám hasonlóan folyamatosan más és más dohányt kóstol, keresi a ritkaságokat. Ő az aki megismertetett a Condor flake és ready rubbed változataival, de hozott már 20+ éves Ascorti flake-et is mert “ez volt az utolsó doboz, Péter ezt neked meg kell kóstolnod!”.

Még a Covid19 előtt kaptam tőle egy viharvert, láthatón nem mai Kendal Cream dobozt amit azzal a megjegyzéssel adott át, hogy ha jól emlékszik ez egy marha jó dohány. Annyi apróság van vele, hogy az iratszekrény mögé beesve találta és némi rozsda is megharapta a sokat látott dobozt amit még a 2010-es évek elején adtak el itt Svájcban. 

Külsőleg a tin az apró rozsdafoltoktól eltekintve rendben volt, és a sokszor megénekelt, a Samuel Gawith szögletes dobozaival előforduló vákuum-hiány problémáját sem tapasztaltam. Az 1 frankos érmével szépen, szisszenve nyílt. A kissé megviselt papirkosárkában rendben sorakoztak a gusztusos flake szeletek. Ha közelebbről nézzük a préselt dohányszeleteket, akkor láthatjuk, hogy a felhasznált izesitő likőrből a cukor kristályok néhol kiváltak - a dohány élvezeti értékét szerencsére ez nem befolyásolja.

d6fa6618-a583-47c1-909f-79d287016ecd.jpegAz illat leírhatatlan :-) Na jó, megpróbálom: Bázel és Budapest között a magányos autóutadon megállsz a benzinkúton hajnal 5-kor. Belépsz a shopba és megcsap a krémes, meleg kávéillat de a szükség először a mellékhelyiség irányába vezet. Bedobod a 70 eurocentet, nyílik a “sorompó” és ebben a pillanatban a kávét felváltja a pisszoárokba dobott illatosító tabletta tolakodó, kémiai virágillata az orrodban. Ha ez a kép egy cseppet erős, akkor maradjunk egy csésze gőzölgő latte-nél, ami mellé egy nagy cserép muskátlit szagolgatsz. Disszonáns, de nagyon működik. Elkap és nem ereszt. 

Próbáltam morzsolva és pici cube-ra vágva is, bárhogy működik. A pipája egy régi, kopott Peterson billiard - 2 órán keresztül minimum elvoltam vele.

d3caf688-fa2a-4ef0-8340-ec580fd27e85.jpeg

Az izei csodásak. Nagyon egyéni, több hangszeren játszik. Van egy erős alapunk amelyből kapjuk a tipikus “stoved”-virginia jegyeket: vastag, földes, szárított bogyós gyümölcsök és persze az elmaradhatatlan füge. Erre jön a burley a mogyorós, szintén földes, édeskés, melaszos jegyekkel aztán megérkezik a tipikus Samuel Gawith féle Lakeland aroma, beköszön a kicsit mesterséges, extrémbe hajló virágillat - a már említett muskátlinak van ez a már-már bántó élesség az illatában de esküszöm nagyon jól működik itt. 

Az fenti ízek valahogy összeállnak egy nagyon kellemes, krémes, harmonikus egésszé. Az izgalmas aromák nem  halnak el, intenzitásuk a tömet végéig velünk marad. Nincsenek üresjáratok, csak önfeledt, 2 órányi élvezet. A fenti illat és iz kavalkád ellenére ez távolról sem egy dán vagy német heavy-aromatic - inkább egy angol tipusú ízesített keverék ahol a markánsan megőrzött dohány ízekre játszik rá halkan a hozzáadott ízesítés.

Nem csip, nem harap, a nikotinja a közepes szint alatt, pont ahogy szeretem:-) Ez nálam 5 pont.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szubjektivpipas.blog.hu/api/trackback/id/tr415603212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása