Szubjektiv Pipa Klub

Pipa, dohány meg minden ami ehhez köthető

Dohanyok a Nemzeti Dohanyboltbol part 2. - Mac Baren Vanilla Cream Loose Cut

2018. február 12. 22:02 - SzubjektivPipas

Mac Baren – Vanilla Cream Loose Cut, gyarto: Mac Baren, 50g tasak, aromatikus blend black cavendish, virginia osszetevokkel, vanilia izesitessel. SzubjektivPipas index: ***+

mac_baren_classic_loose_cut.png

Ez a tasak is M. baratom karacsonyi ajandeka volt a korabban mar megenekelt Original Choice-al egyutt. Erosen bizakodtam ezek alapjan es a meg Karacsonykor a szokasos tasakbol egy befottesuvegbe koltoztetett kevereket e heten elkezdtem kozelebbrol is szemugyre venni es persze nehany tometet elszivni belole, hogy amennyire csak lehet, ez a szubjektiv review azert megalapozott legyen.

Persze jogos a felvetes, hogy mi a minimum tapasztalat ami eleg egy megalapozott velemenyhez – es ebben is tobb iskola letezik. Amit en kovetek, az inkabb a boros hatterembol kovetkezo es ott jol mukodo megkozelites. Amit en probalok ezekkel a dohanyleirasokkal atadni az nem egy atfogo, minimum 10 doboz/tasak elszivasa utan leulepedett, gondosan szintetizalt es vegletekig finomitott velemeny. Eppen ellenkezoleg, azt probalnam inkabb atadni, hogy kezdokent (apropo, februar kozepen leszek 5 honapos pipas :-)) megkostolva az adott blend-et, milyen elso impressziok ernek. Milyen illatokat erzek a frissen nyitott dobozban/uvegben/tasakban. Milyen a nedvessegi fok amivel talalkozom, hogyan all ossze a keverek, milyen esztetikai, fizikai jelemzoket tudok megallapitani. Hogyan tomheto es gyujthato, mennyire stabilan eg es fokeppen: milyen izeket tudok fellismerni, azonositani a tomet elszivasanak kulonbozo fazisaiban. A leirasok jellemzoen 2-3, de maximum 5-6 pipanyi tapasztalatbol irodnak, de ez rendben is van igy. Meg az intenziv boros eveimben tapasztaltam, hogy sokszor az a kosolo jegyzet adja vissza a legjobban az adott tetel altal nyujtott elmenyt ami az elso kostolasnal keszult. A tervem az, hogy kesobb, ahogy jobban elmelyedek egy blend-ben, elfogy a doboz tartalma, esetleg egy dohany visszatero kedvencce valik ugy en is visszaterek ezekre az irasokra es update-eket irok a tesztek moge. Igy szepen kovetni tudom majd az izlesem valtozasat, a tapasztalat altal megnyitott ujabb, akar teljesen eltero elmenyeket. Jo moka lesz :-)

Na de vissza a termelesbe. A blend tehat a Mac Baren Vanilla Cream Loose Cut termeke, az osszetevo kapcsan nemi elteres latszik a tobaccoreviews.com es a Mac Baren hivatalos oldala kozott, termeszetesen ez utobbit evidenciaban tartva ez egy virginia bazisu, black cavendish-t es nemi burley-t is tartalmazo keverek amihez termeszetesen vanilia aromat is adtak. Az elobbi forras nem irja a burley-t, de en hatarozottan erzem a jelenletet ahogyan majd latszik is lentebb.

A dohany egy szokvanyos, egyszeru tasakban erkezett - nem olyan trendi hullamkartonban mint a korabban kostolt Original Choice. Allagra szepek a virginia vilagos arany loknijai, a cavendish fekete darabkai, a burley barna szalagjai es az erdekes, nehol egesz nagy darabokban jelenlevo erlelt virginia flake. Nedvessegi foka idealis, talan meg innen a szaraz tartomanyon.

img_0017.jpg

A befottesuvegbe zart illatban a virginia szaritott, enyhen erjedo szenaja de ez inkabb a frissebb citrusos fajta virginia illat (ilyen meg az Orlik Golden Sliced dominans aromaja), kremes vanilia es nemi tejcsoki sok mazsolaval. Nagyon kellemes, nem vag fejbe, semmifele eltulzott, kemikalis vanilia - nagyon igeretes az illat alapjan.

A keverek mechanikaja is egeszen rendben: 3 csipet modszerrel, a fel-felbukkano flake darabokat picit elmorzsolva kozepesen konnyen tomheto, 3 gyujtas utan eljutottam a megfelelelo vezer parazsig es mindossze 2 utangyujtas mellett tiszta feher hamuva egett.

Az izben a virginia edessege, citrusos, szenas jegyei erkeznek eloszor majd egyre inkabb bekuszik a vanilla kremes ize is. Pici mez, nemi gyumolcs es persze a tejszines vanilla kremessege, de mindvegig szepen egyensulyozva a virginia alapjegyeivel, sosem dominalva, tulkiabalva azt. Nagyon jol erzekkel adagolta itt a blender a vaniliat, erezhetoen nem az volt a cel, hogy kizarolag ezt erezzuk. Az Original Choice utan immar a masodik kellemes meglepetes a Mac Baren-tol (leszamitva persze a Scottish Mixture-t ami nagy kedvencem a gyartotol es valahol hatereset mivel a nagy titokban tartott likorozese teszi csak aromatikussa).

Nagyon meghalalja a lassu tempot, eppen az eges-hataron tartva fantasztikus izekkel jutalmazza a kimeletesseget – creme brulee, amikor a kanalba nemcsak a bourbon vanilia kicsi fekete magjait is tartalmazo lagy vanilias krem kerult hanem egy pici a tetejere karamellizalt nadcukorbol is. Nem komplikalt, es talan nem annyira mernokien preciz mint az Original Cut de ez semmit sem csokkent az erdemeibol. Eppen egy tejes Earl Grey-t kortyolgatok hozza de a kremes, vanilias jegyek kivaloan kisernenek egy lattet, vagy barmilyen egyeb tejes kaveitalt is. A tomet feletol a vanilia intenzivebbre valt, az edesseg is kicsit fokozodik de mindvegig szepen egyensulyban marad a dohanyiz hatterrel. Biztos, hogy tartalmaz nemi burley-t mert a virginai izjegyei mellett a markansabb dohany, a tipikusan  mogyoros burley aroma is megjelenik. Nem eget, nem bantja a nyelvet meg kozepes utem mellett sem. A nikotin is csak a moderalt tartomanyban, nem ut, csak szepen finoman jelzi jelenletet.

A room note az, amit a leiras alapjan varhatunk – ha volna meg a Europaban olyan nyilvanos kavehaz ahol a pipas megturt vendeg lenne, a korulottunk uldogelo vendegek elegedetten csettintenenek…

Ujabb nagyon finomam aromatikus tetel a Mac Baren-tol, mely nalam nem veszelyezteti az Original Choice elso helyet a dobogon, azonban igy is batran ajanlhato minden kezdonek illetve haladonak aki szereti a vanilias izeket.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szubjektivpipas.blog.hu/api/trackback/id/tr9213658996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

s44px2 2019.01.18. 02:27:50

Sziasztok!

A Nemzetik szintjére csökkentett magyar választék, szinte legfelső polcán a Mac Baren-ék termékei állnak.
Sajnos a pipadohányos lista még rövidebb vidéken, mint Budapesten.
Én nagyon szeretem a vaníliás dohányokat. Amiket eddig kóstoltam, azok közül a Loose Cut állt legközelebb az ízlésemhez ( persze az meg folyamatosan alakul). Nem volt szerelem elsőre és még most sem mondhatom, hogy teljes és feltétel nélküli.
Első kóstolásra kicsit " sokk" volt. Rengeteg vanília darab volt a tasakban. --Ezt amúgy az azóta vásárolt tasakonál nem tapasztaltam.
Ezek vanília darabok égéskor keserűvé változtatták az amúgy édes füstöt.
Azóta válogatom a dohányt, kiszedem a nagyobb vanília darabokat. A dohányfüst utóélete a bajuszomon ezidáig verhetetlen, ezért is tartottam ki emellett a dohány mellett. Még órákkal később is érezhető az illata.
Minden héten 1-2 alkalommal visszatérek a Loose Cut- hoz.
Üdv: s44px2

SzubjektivPipas 2019.01.22. 17:57:40

@s44px2: sajnalom a magyarorszagi szegenyes kinalatot, innen nehezen elkepzelheto az a korlatozottsag amirol te is beszelsz. Bar idokozben eltavolodtam kicsit az aromatikus dohanyoktol - jelenleg az english, abbol is az oriental dominans balkan a nagy kedvenc - de ez es a masik alapvetes, az OC a Mac Barentol kellemes emleket hagytak
süti beállítások módosítása