Szubjektiv Pipa Klub

Pipa, dohány meg minden ami ehhez köthető

Pipas Arcok - Dr. Zacher Gabor

2018. december 20. 08:24 - SzubjektivPipas

Nevjegy: 

Dr. Zacher Gabor toxikologus, az orszag egyik legismertebb orvosa. O az akinek mosolyara nem akarsz ebredni egy korteremben egy atmulatott ejszaka utan :-) Mit mondjak, nem az a “bort iszik, vizet predikal” tipus - onmaga altal is bevallottan szenvedelybeteg. 43 eve pipazik, es ahogy nevetve emlitette a beszelgetes elejen: egyaltalan nem tervezi abbahagyni. Nagy meglepetesemre azonnal reagalt a megkeresesemre es egy bo orat tudtunk beszelgetni - fogadjatok szeretettel a jegyzeteimet.

fb7f9024-0075-4b50-a5c0-b71d6f047b5e.jpeg

Olvastam valahol, hogy 15 evesen kezdett el pipazni. Mit szolt ehhez a kornyezete?

Nem arulok el nagy titkokat az eletemrol ha azt mondom, hogy 15 evesen en is igazi “nagyfiu” akartam lenni. A Veres Palne Gimnazium budijaban eletem talan masodik szal cigarettajat szivtam el mikor belepett Pal Jozsef tanar ur, a tornatanar. O akkor mar a 60-as eveiben jart - a neve talan az 1980-as, moszkvai olimpian aranyermes Baczako Peter sulyemelo edzojekent lehet ismeros - ellenben kivalo eroben volt, bar ebben az idoben az o szavaival “mar nem nagyon emelt nagy sulyokat, csak 150 kilokkal edzett”. Naszoval, a leleplezes oromet azzal foganatositotta, hogy a mutato es huvelykujja koze csippentette a nyakunknal a trapezizmot es kisse megszorongatta - mondanom sem kell, majd beszartunk a fajdalomtol. Ezek utan a WC-ben dohanyzok szama hirtelen lecsokkent az iskolaban de engem ez sem tantoritott el: a csaladban megvolt a “pozitiv” szocialis minta - edesapam pipazott, edesanyam cigarettazott - otthon mindig volt jo pipa es dohany, igy termeszetesen ezeken kezdtem az iden 43 eve tarto pipas palyafutasomat.

Milyen dohannyal talalkozhatott akkoriban az edesapja keszleteben?

A Debreceni Dohanygyarnak volt anno egy Magyar Pipadohany nevu termeke - 50 gramm ara volt akkoriban 1 Forint. Ezt a dohanyt ugy kell elkepzelni, hogy ha az ember egy joizut beleszivott, akkor nagy esellyel a legholyagocskainak felet rogton utana kikophette. Minosegben es hatasban talan az akkoriban szinten “legendas”, 80 filler per darab arban adott Csongor szivarhoz tudnam hasonlitani - ott aztan nem volt helye semmifele nuansznak es stilusbeli finomsagnak :-) E ket kivalo termeknek olyan szaga volt, hogy egy szunyogos nyari esten is batran be lehetett az ego pipaval setalni a balatoni nadasba - meg a verszivok is nagy ivben kerultek az embert. Szoval ezekkel a dohanyokkal kezdodott, es erdekes modon sosem kaptam feddest a szuleimtol erte. Illetve egy esetre emlekszem, amikor olyan 16-17 eves lehettem es egy buliba indulas elott anyam megjegyezte: “Fiam, csak nehogy hanyas legyen belole, lattam zsebretetted apad egyik pipajat....” :-) Nalam az a kontrollmechanizmus ami az ember 20-as eveinek elejere kifejlodve megvedi nehany orultsegtol meg sehol sem volt ekkor, igy siman rakattantam a dohanyzasra. Be kell valljam, hogy sokat dohanyzom - az esetek 95 szazalekaban pipazom, es a maradek 5%-at teszik ki a “jutalom” szivarok.

b01acbfd-51bc-4327-9b3c-b5e52166cad1.jpeg

Nem tudom kihagyni a kinalkozo lehetoseget, hogy egy kicsit belemenjunk az “orvos vs. pipazas” temakorbe...

Azt gondolom, hogy itt nem kell senkinek sem bizonygatnom, hogy milyen osszefugges van a dohanyzas es a tudo-, keringesi rendszer-, valamint a daganatos betegsegek (kulonosen a tudo, szaj es gegerak) kozott. Sajnos az osszefugges egyertelmu. 

Azonban en soha senkit sem probalok meg lebeszelni a dohanyzasrol - mikozben alig varom mar, hogy elhagyja a vizsgalohelyiseget es en vegre ragyujthassak :-). Ez rendkivul alsagos lenne. En sosem tagadtam - nikotinfuggo vagyok. Barmikor abba tudnam hagyni a dohanyzast - csak meg nem jott el a “barmikor” :-)

Jellemzo csaladi tortenetunk, hogy edesanyamnal aki egesz eleteben ugy fustolt mint egy gyarkemeny - akkoriban a Kek es Piros Daru cigarettakat szivta - 82 eves koraban felfedeztek a tudodaganatot amivel meg is operaltak. Ult szegenykem a Koranyiban a melkassebeszeten - meg kilogott a cso az oldalabol, es az operalo orvos baratom kerdezte is ot: “Ugye akkor most mar le tetszik majd tenni azt a cigarettat?” De ot akkor is csak az erdekelte, hogy mikor veszik mar ki a csovet, hogy lemehessen az udvarra ragyujtani. Kerdezte is felhaborodva az orvos tole: “Dehat a daganat, meg a betegseg, komolyan folytatni akarja a dohanyzast !?” Anyam erre - “Doktor ur mennyivel fogja meghosszabitani az eletemet, ha igy 60 ev folyamatos dohanyzas utan leteszem a cigit?” “Semennyivel” - igy az oszinte orvos. Igy mondanom sem kell talan, hogy az en draga edesanyam ugyanott folytatta ahol a mutet elott abbahagyta....

Ha mar a csaladnal tartunk, a fiam egyebkent nem dohanyzik pedig o aztan szinten megkapta a mintat mint en - a felesegem allapotos idoszakaban illetve amig a fiam elerte az egy eves kort hagytam csak abba az otthoni dohanyzast. 

Ha mar itt tartunk, meg tudja erositeni orvosszakmailag is azt a tapasztalatot, hogy a pipazas barmikor, mindenfele elvonasi tunetek nelkul felfuggesztheto vagy abbahagyhato es ebben lenyegesen kulonbozik a cigarettazastol?

Ez igy van. Az alapja ennek az, hogy a szajnyalkahartyarol sokkal kevesbe szivodik fel a nikotin mint a tudobol igy az addikcio nem annyira intenziv. En is siman megallom, hogy a parom lakasaban napokig nem dohanyzom vagy amikor egyutt utazunk nem gyujtok ra a kocsiban ahol maskor mindig fustolok. Ilyenkor sosem erzem azt a fajta ideges hianyerzetet amit mondjuk egy cigaretta dohanyos erez mar csak akkor is amig eler a trafikig ha eppen elfogyott a doboz cigije. Minden olyan pipas akit ismerek es abbahagyta, nem szorult semmifele potszerre - nem lattam naluk a lejott cigizok eseteben tapasztalhato kitagult orrcimpakkal legzest amint elmennek a dohanyzok mellett :-) 

d788d2b2-733c-43c5-a3bb-7c8b394d5163.jpegMegalapozottan mentegetjuk-e magunkat, kevesbe artalmas-e a pipazas mint a cigarettazas?

Alapvetoen igen. Kezdjuk peldaul a cigarettazas soran ego papirral. Teny, hogy a pirolizis soran a cigarettabol tobb karosanyag szabadul fel. Aztan egy atlagpipas ugye naponta 2 vagy 3 tomet dohanyt sziv el, mig egy lancdohanyos akar 2-3 doboz cigarettat is kivegez. Persze a most jellemzo cigaretta arak mellett a fogyasztasi szokasok is atalakulnak. 10-15 evvel ezelott ha valaki azzal ment a trafikba, hogy szeretne cigarettapapirt, es szurot venni azonnal megkapta a “drogos” belyeget. Ma pedig, ha egy trafik nem tart a cigarettatolteshez, sodrashoz szukseges eszkozoket, es nagykiszerelesu sodro-dohanyt akkor alighanem le is huzhatja az rolot.  

Evezzunk kellemesebb vizekre. Emlitette, hogy edesapja pipazott. O volt az akitol megtanulta a pipazas alapjait?

Nem, erdekes modon inkabb sajat magam, onallo modon tanulgattam a fortelyokat. A kezdeti evek utan, mikor a mai Ferenciek Teren laktam, a Parisi Udvarban  az atjaronal volt egy pipabolt. Akkoriban Budapesten pipat lehetett kapni a Jegbufe melletti trafikban, volt meg egy bolt a Vaczi utcaban, es volt persze a Gallwitz de meg nem a Regiposta utcaban hanem a Varoshaz utcanal az elso emeleten volt egy kis boltocskaja. Gyakorlatilag en ezekben a uzletekben probaltam ellesni, megtanulni a trukkoket. Szepen lassan felszedtem a kulonfele vagatu dohanyok kezelesehez, a pipak tisztitasahoz, tomesehez szukseges tudast. Egy mostani kezdonek mar sokkal egyszerubb a dolga - rengeteg konyv es az internet vegetelen tudastara all rendelkezesere a kezdeti lepesek megtetetelehez.

Milyen dohanyt szivott akkoriban?

Volt a kek szinu csomagban arult Narval, a sima egyszeru Clan skotkockas csomagolasban es aztan persze a piros Amphora volt meg kezdetben es utana bejottek a Borkum Riff dohanyok

b18e5630-d9c1-425d-9103-7c5fb78e8f8e.jpeg 2302e033-deb0-4205-bbf4-eeb0e619e5f8.jpeg

Mostanaban mi a kedvenc?

Mar jo ideje szinte kizarolag a Mac Baren Black Ambrosia dohanyat szivom, ez nagyon bevalt. Megvan a fix trafikom a Rakoczi teren, 4-5 hetente ellatogatok oda es megveszem a havi mennyiseget. Ilyenkor persze nem villamvasarlas van hanem mindig beszelgetunk egy jot a trafikossal akinek mar az apjanal is torzsvevo voltam. Raerosen megbeszeljuk az aktualis hireket, a gyerekeink viselt dolgait - egyszoval tarsadalmi eletet elunk :-) Ugyanez van egyebkent a Gallwitz-nal is ahol ha leadok pipat poliroztani, akkor nem allom meg, hogy ne nezzek meg ezt-azt, ne beszelgessek egy jot az eladokkal akiket itt is sok-sok eve ismerek.

Kulfoldon is jarja az uzleteket?

Persze, a parom is tudja, hogy barhova megyunk, nekem ott meg kell neznem a helyi boltokat. Szenvedelyem a helyi pipak vasarlasa - Pragaban az ember nem vesz Savinellit :-) Becsben sem fogok Butz Choquin pipakat kajtatni. Minden varosban ahol jarok igyekszem a helyi mesterek, gyartok termekeit felkutatni. Nagyon szimpatikus az a gyakorlat amit sajnos Magyarorszagon meg nem viszont Pragaban, Londonban, New Yorkban mar sokszor lattam: a pipas bolt tartja a torzsvevoi szemelyes keverekeit, mint egy konyvtarban felcimkezve sorakoznak a tarolok ahonnan a kedves torzsugyfel csak egyszeru telefonhivassal megrendelheti ujabb adagjat. De szep is lenne ez itt nalunk Budapesten!

Melyik csoportja sorolna magat, inkabb a pipak sokfelesege vagy a dohanyok, izek tengere vonzza a pipazasban?

En azt gondolom, hogy a pipak vilaga az elsodleges motivacio szamomra. Imadom a kulonlegesebb formaju, jellemzoen freehand pipakat, a gyujtemeny korulbelul 400 pipat szamlal amelynek nagy reszet folyamatosan hasznalom is. A gyujtemenyen belul van kb. 80 darab, muzeualis teteleket is tartalmazo tajtekpipam, ezek hasznalata ugye kisse nehezkesebb, nemelyiket csak fidibusszal lehet meggyujtani - ezek a “vagy meggyujtom, vagy szivom” tankonyvi esetei :-). A lakasban pipatoriumok, vitrinek orzik a gyujtemenyem becses darabjait.

Szerelmes vagyok a pipaimba, es imadok uj mesterek remekmuveire talalni - gyujtemenyem legutobbi tagjait peldaul Portugaliaban szereztem be egy helyi mestertol, az egyik egy bambusz betetes darab - a ket pipa osszesen nem kerult 200 Euroba.

Van ebben a 400 darabos gyujtemenyben meg az edesapjatol orokolt darab is?

Igen, termeszetesen. Apamnak nem volt sok pipaja, a meglevo nehanyat tartotta intenziv hasznalatban. A gyujtemenyemben 5-6 pipaja maradt meg amelyek a mai napig is neha hasznalatba kerulnek.

33a63656-4ced-4188-8bb2-99e91973aa48.jpegMi volt az elso pipa amit vasarolt maganak?

Egy sima, egyszeru Butz Choquin pipa volt, nagy tuzteru egyenes szaru billiard. Jellemzoen egyebkent a nagyobb urmeretu pipakat preferalom - sokat vezetek es ilyenkor nem szeretek veszodni az ujratomessel, a pipaim jo ket ora hosszat kitartanak egy tomettel. Meg persze en is nagydarab ember vagyok, valahogy a nagyobb pipak allnak jol :-)

Milyen markakat kedvel meg?

Ugye ahogy emlitettem, szeretem az egzotikusabb formavilagu freehand pipakat igy a dan gyartok pipait is nagyon kedvelem. De szeretem az olaszokat is - Savinelli, Ser Jacopo mind megtalalhatoak a gyujtemenyemben. Aztan a csehek: Karel Krska, Oldrych Jirsa pipai - ha Pragaban jarok mindig meglatogatom a kedvenc uzleteimet bar most az egyik kedvencem a Vencel ter kozeleben levo kis oreg pipaboltja megszunt - nemhiaba, valtoznak az idok. 

Szeretem aztan a Big Ben pipakat, a Butz Choquin remekeit es ahol gyakran vasarolok az Szaboek nagykorosi boltja: a sajat pipaikon kivul nagyon jo aron tartjak nemcsak a veluk szorosabb kapcsolatban levo Vauen pipait, hanem tobbek kozott a Savinelli illetve a Peterson termekeit is. Aztan persze mondanom sem kell, hogy ha lejutok hozzajuk akkor abbol mindig egy jo kis fel-haromnegyedoras kvaterkazas is kerekedik - a ket lanyt es az anyukajukat is nagyon jol ismerem mar, haromhavonta mindig korulnezek naluk.

598baf0f-c04c-497f-ad9c-61d657340e72.jpeg

Volt mar barmilyen negativ kalandja igy a pipaboltokat jarva?

A kedvenc tortenetem ennek kapcsan Munchenben esett meg velem, ahol egy nyari esotol szetazva, rovidnadrag-polo-hatizsak kombinacioban, csapzottan estunk be egy viszonylag exkluziv, ket szintes dohany boltba a foter kozeleben. Itt mar a belepeskor is ferde szemmel neztek rank, enyhen fogalmazva sem a lehetseges komoly vevot lattak bennunk :-) Hatarozott keresemre, miszerint a pipak erdekelnenek, az elegans elado kelletlenul lekisert az also szintre, felkapcsolta a lampakat de minden mozdulatabol sutott, hogy itt bizony nem szamit vasarlasra. De en nem csuggedtem mivel tetszettek a pipak es ki is pakoltattam Herr Kelletlennel vagy 5-6 pipat a pultra - nem lett engedekenyebb, fejet csovalva kerdezte, tudom-e, hogy ezek darabja tobb szaz euro? Szo szot kovetett es vegul ket pipat is valasztottam a sorbol ami annyira meglepte a kereskedok gyongyet, hogy azonnal sebesseget valtott es immaron szinte hajlongva hozta utanunk a megvasarolt pipakat es az ajtoig halalkodott a vasarlasert :-) 

Terjunk vissza kicsit a dohanyokra, stabilan a Mac Baren Black Ambrosiat emliti kedvenckent, miert nott ennyire a szivehez?

Ez egy nagyon kellemes, cavendish bazisu, enyhen aromatikus dohany es en nagyon szeretem az izet, illatat. Ami erdekessege, hogy a lakasban, ahol szinten dohanyzom nem marad meg hosszasan, szinte eszrevetlen marad meg a nem dohanyzok szamara is. Ha mondjuk egy latakias dohanyt szivnek, az komoly hatassal lenne a lakas altalanos “elhetosegere” :-) Ami erdekes, az az, hogy az autoban viszont rendszeresen tisztitgatnom kell az ablakot belulrol mert a nikotin vekony filmet kepez es zavarja a latast.

48253aa2-70ab-4cd3-b8b8-472206add9db.jpegCsak aromatikus dohanyokat sziv vagy neha masra is elcsabul?

Neha egy-egy latakias kevereket is elszivok de ezt szigoruan csak ha egyedul vagyok. Van par latakiara allitott pipam, ilyenkor ezeket tomom mert ennek a dohanyfajtanak sajatossaga, hogy “befogja” a pipat - tapasztalatom szerint kulonosen igaz ez a tajtekpipakra.

10 villamkerdes – es a valaszok 

Kikapcsolodaskent konyv, film vagy zene? 

Mindharom. Ha zene, akkor barokk trombita. Nagy rajongoja vagyok Boldoczki Gabor jatekanak akinek 7, eddig megjelent lemezebol 6 a barokk kor zenejevel foglalkozik. Es ezzel meg is erkeztunk a masik nagy hobbimhoz, a bakelit lemezek gyujtesehez - korulbelul 700-800 lemezem van amelyek a barokk kor trombita es egyeb rezfuvos zenemuveit tartalmazzak. Siman el tudok veszni akar masfel orara is egy lemezboltban...

Ha film, akkor el kell mondjam, hogy nagyon szeretem a sorozatokat. Az eppen aktualis kedvenc Tom Clancy - Jack Ryan szeriaja. Probalom magam megtartoztatni es nem egyhuzamban vegignezni az osszes evadot :-)  

Top 3 kedvenc pipa?

Eloszor is a Krska pipam. Aztan a portugal, kisse extrem vonalvezetesu Scorpius-om es persze az elso, mar emlitett Butz Choquin pipam - kicsit mar viharvert szegeny, rettentoen elvekonyodott a sok hasznalatban a tuzter fala de azert ra-ra gyujtok meg most is  

Kedvenc dohanya ebben a pillanatban?

A mar emlitett Mac Baren Black Ambrosia dohanyon kivul szoktam en neha mast is kostolgatni - peldaul a Peterson Irish Oak egy nagyon kellemes dohany, de nem fenyegeti nalam a jo oreg Black Ambrosia toronymagas elso helyet. Probaltam az MB Cherry Ambrosia-t is, es neha ra-raprobalok a Borkum Riffekre de nem vesznek le a labamrol, hogy enyhen fogalmazzak...

Ha flake, akkor szetmorzsolva vagy csak hajtva tomve?

Ha nagy ritkan szembejon egy flake formatumu dohany akkor azt hatjva tomom - kicsit macerasabb igy persze, de szivesen raszanom az idot :-) 

Szurovel vagy szuro nelkul? 

Szuro nelkul. Ha szuros a pipa, visszaalakittatom. Nem vitatom, a szuro hasznos lehet hiszen rengeteg nedvesseget felvesz valamint a karos egestermekek egy reszet is kiszuri - de en nem elek vele 

Szivar es cigaretta is?

Cigaretta sosem, szivarozni viszont szoktam es itt a Toscano marka a nagy kedvenc. Estenkent sorozatnezes kozben egy jo kis Antico, Garibaldi, Extra Vecchio vagy Soldati - igazi orom.  A fiam epitesz es sokszor jar kint Olaszorszagban ahonnan mindig hoz egy-egy adagot. Ez a szivarka ugye nem igenyel humidort, praktikus es rendkivul finom. Itt kell megjegyeznem, hogy erdekes modon nem szeretem a sokak altal az egyetlen “igazi” szivarnak tarttott kubai vonalat. A Cohiba, a Romeo es Julia szivarok valahogy nem allnak kozel hozzam.

Kedvenc ital pipahoz?

Megmondom oszinten nem vagyok nagy alkohol fogyaszto - ez ugye mar abbol az egyszeru gyakorlatbol is igy alakult, hogy amig a Honved korhazban dolgoztam mindig benne volt a pakliban, hogy ejjel is be kell ulni az autoba es berohanni a korhazba.

Az utobbi idoben azonban nagyon nagy rajongoja lettem a kezmuves soroknek. Kedvenc helyunk a parommal az Anker kozben nyilt Brewdog - ezzel a nagyra nott azonban meg mindig valodi kezmuves jelleggel uzemelo sorfozdevel a fiam ismertetett meg egy kozos londoni utunk soran - ahova rendszeresen jarunk. Aztan szeretjuk a Monyot a Kalvin teren, fantasztikus soreik vannak. Kedvelem meg nagyon a bekesszentandrasi Szent Andras sorfozde Esthajnal 18 nevu stout-jat - csodalatos sor. Iden talan mar hatodik eve fozik a karacsonyi idoszakra es 10.5 alkohol fokjaval egy fajsulyosabb, elgondolkodtatobb darab :-)

Purista gyufa rajongo vagy antik, specialis Dunhill pipagyujtora eskuszik?

Nagyon szeretem a pipasra alakitott (szivhato langos) betetu Zippo gyujtomat - otthon mindig van egy liter benzinem es mar jol tudom, hogy nagyjabol 4 naponta kell utantoltenem a gyujtot, addig kitart. Persze otthon es a kocsimban is van gyufa - kizarolag valsaghelyzet esetere :-)

A 43 ev pipas tapasztalattal a hata mogott, adna nekunk kezdoknek 1 tuti tippet a tomeshez? 

A teljesen szokvanyos 3 retegu tomest alkalmazom: az also reteget csak lazan tomockolom meg, a kozepso reteg kap viszonylag erosebb nyomast es a felso reteget megint picit lazabbra tomom. Ezzel a megoldassal a 3-4 gramm dohany nekem 1.5 - 2 oran keresztul kitart

Mit gondol, milyen lesz a pipazas mint hobbi helyzete 2025-ben?

Azt gondolom pipas mindig lesz, de nem hiszem, hogy Magyarorszagon ez nepszerubb lesz mint ma. A nehez ebben az, hogy sok fiatal aki a dohanyzast kiprobalja, talalkozik a pipaval - azonban a kezdeti nehezsegek (viszonylag macerasabb elokeszites, nyelv egetes stb...) miatt sokan szinte rogton atternek a lenyegesen egyszerubb cigizesre. Sokan kostolnak bele a pipazasba alkalmatlan eszkozokkel, megveszik a legolcsobb silany minosegu alkalmatossagot amivel aztan a kudarcelmeny is jo esellyel garantalt.  Nem kell rogon egy szazezres Ser Jacopo pipaval kezdeni, de peldaul mind a Vauen-nek, mind a Savinellinek vannak nagyon jo minosegu also-kozepkategorias pipai. Dohanyban amit en javasolnek egy kezdonek az egy gyengebb, de enyhen aromasitott dohany

6c0523e5-fe43-4e83-83a8-3edddc44c7c5.jpeg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szubjektivpipas.blog.hu/api/trackback/id/tr4114498854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása