Szubjektiv Pipa Klub

Pipa, dohány meg minden ami ehhez köthető

Rossz hirek margojara - Dunhill Early Morning Pipe

2018. április 14. 14:40 - SzubjektivPipas

Hadd kezdjem egy vizualis update-el, a pipazo fam kizoldult, a tavasz minden jel szerint vegre megerkezett hozzank is.

img_0244.jpg

No de ennyit a derult egrol. Barmilyen Dunhill tetel kapcsan nehez nem azzal kezdeni, hogy a Brittish American Tobacco (BAT) mar tavaly bejelentette: zaros hataridon belul megszunteti a Dunhill pipadohanyok gyartatasat es forgalmazasat - jelenleg a Scandinavian Tobacco Groupnal keszulnek ezek a dohanyok.

Szinte elkepzelhetetlen, hogy eltunnek majd a kozkedvelt es legendas Dunhill blendek a boltokbol. A pontos ok nem ismert de persze erosen valoszínusitheto, hogy az kapcsolatban van a dohanygyarak egyre inkabb szűkülő profiljaval, es az ebben a pipadohánynak jutó szinte csak statisztikai hibahatárnak látszó volumennek. Sajnos a pipadohányban egyre kisebb az üzlet - a szabalyzók, a kötelező termékminősitési procedurák költségei egyre kevesebb eladott dobozon oszlanak meg ami természetesen oda vezet, hogy a gyártók kivezetik ezeket a termékeket es inkabb a lényegesen jobban jövedelmező, meg mindíg hatalmas mennyiségben eladható tömegcigaretta termékeikre koncentralnak.

2018-04-11_12-43-31.png                          (Forras: Instagram)

Ezzel a folyamattal sajnos tokeletesen osszecseng az amerikai, mar-mar kultikus statuszu keverekeirol (Frog Morton sorozat, Oriental sorozat etc...) ismert, tipikus, "ketchup-os" aromavilagu (barmilyen furan hangzik is ez, ez esetben nagyon jot jelent :-))   virginia flake specialista  McClelland  tragikus hirtelensegu bezarasa is, ami marciusban razta meg alapjaiban a nemzetkozi pipas szcenat. Ez a tortenet egyebkent nagyon erdekes online media-szakmai szempontbol is. A szenzacio es tajekoztatasi nyomas hatasara sajnos rengeteg fals vagy felinformacio latott hirtelen napvilagot a manufaktura bezarasarol, es annak okairol illetve tovabbi hatasarol. Minden blogger, youtuber probalta a legjobban informalni a kozonseget de vegulis a valos, igazabol vegtelenul egyszeru tortenet tokeletesen vetiti elore a pipas szubkultura varhato veget: a minosegi alapanyagra kulonosen erzekeny master blender egesz egyszeruen nem tudja mar beszerezni azt a virginia levelet amire szuksege van a vedjeggye valt aromajelleg es minoseg eleresehez. O a nevet adja minden doboz dohanyhoz es e nev alatt nem kerulhet ki silany minoseg...

Az okokat boncolgatta nagyon sok szakerto - akit erdekel a tema, ket podcastot ajanlok meghallgatasra - Brian Levine (The Pipes Magazine Radio Show) es a Country Squire Radio bizonyultak szamomra az autentikus forrasoknak:

 

 

Mindketten a dohanyipar strukturalis valtozasait okoljak - a nagy dohanygyarak egyszeru, olcsobb tomegvirginiak es burley-k termesztesere osztonzik a farmereket. A nagyobb minosegu, azonban a betegsegekre, eghajlati extremitasokra joval erzekenyebb fajtakat nem eri meg a farmernek termeszteni. Ezen ertekesebb fajtak vasarolokozonsege leszukul a szivar es pipadohany gyartokra azonban ez a mennyiseg nem jelent versenykepes motivaciot a dohanygyarak tomegigenyevel szemben. A farmer tehat ezerszer meggondolja, hogy a konnyu, stabilan jovedelmzo ut helyett egy kockazatos es alacsony megterulessel kecsegteto utat valasszon.

Varhato tehat, hogy ujabb es ujabb gyartok fogjak hasonloan bedobni a torulkozot - megnyugtatasul, az amerikai sztarok kozul G.L. Pease es a Cornell & Diehl sem jelez problemat egyelore - azonban a trend nem tunik megallithatonak. Kulonosen ha hozzavesszuk a masik iranybol, a nagy dohanycegektol erkezo hireket – ki gondolta volna meg 5 eve, hogy a Philip Morris (PMI) ma eljut odaig, hogy bejelenti: fokozatosan leall a klasszikus, a dohanytermek elegetesen es a fuston alapulo termekek forgalmazasarol es inkabb atall a melegitessel, vizben kioldott nikotin es izanyagokkal operalo high-tech kutyukre. (https://www.pmi.com/who-we-are/designing-a-smoke-free-future)

2018-04-11_14-38-22.png(Forras: PMI.com)

A folyamat tehat kerlelhetetlenul halad elore es tanacskent a mar emlitett Brian Levine altal folyton ismetelt mondatok jutnak eszembe: "Soha, ismetlem SOHA nem lesz mar olyan szeles es olcso a pipadohanyvalasztek mint amilyen meg MA. Rendelj be a szeretett keverekeidbol, tedd le a pincebe es igy vard a vilag veget :-)"

A borus gondolatok utan jojjon egy nagy klasszikus, a Dunhill Early Morning Pipe.

Dunhill – Early Morning Pipe, gyártó: Scandinavian Tobacco Group, 50g tin, English blend latakia, oriental/turkish, virginia összetevőkkel. SzubjektivPipas index: ***

img_0138.jpg

Tobb forumon hallottam, hogy a ha valaki az aromatikus dohanyok iranyabol erkezik az English iranyba, akkor az EMP egy tipikusan ajanlott ismerkedo tetel mivel tokeletes peldaja egy nem tul latakia-intenziv azonban markansan English dohanynak.

A leiras alapjan ez egy virginia es turkish oriental bazisu keverek amelyet nemi latakiaval fuszereztek. Ahogy a neve is jelzi, a szandek egy olyan blend megalkotasa volt, ami "Tökéletes reggeli elso pipa, felkesziti az erzekeket a nap tovabbi oromeire". Jol hangzik :-) 

Kezdjuk a tin design-al ami szerintem nagyon jol sikerult. Annyira jellegzetes az elenk, jatekos szineivel es persze a "Jo reggelt!" rikolto kakassal, hogy mar messzirol kiszurja az ember a dohanybolt kinalataban. "egy dohany kora reggelre" - es azt hiszem sikerult megfejtenem mire gondolt a blender.

 A dobozt meg tavaly novemberben szereztem es tartalma szinte azonnal befottesuvegbe kerult, ott veszelte at a teli honapokat :-) A nyitas utani illatban a latakia - cedrus, szantalfust - es az oriental fuszeres jegyei de a virginia erlelt verziojanak foldes, kenyeres aromai is eszlelhetoek. Ami viszont a korabban kostolt English blendektol elter, az a viszonylag visszfogottab illatintenzitas - nem vag orrba a latakia, nem "ugrik ki" az uvegbol. 

Nedvessegi foka idealis, mechanikaja peldas: hozza azt a szep, egyenletes, jol tomheto, gusztusos szalagos allagot amely minden altalam eddig megismert STG fele Dunhill dohany sajatja. Ujragyujtast nem igenyel, szurke egyenletes allagu hamuva eg. A nikotin nem ut, moderalt marad vegig, nem igazan erzem a hatasat pedig erzekeny vagyok ra.

Izben nekem a nyilvanvaloan jelenlevo latakia mellett az oriental levelek viszik a primet, jon a szokasos fuszeres, szajpadlast szarito izerzet, az oriental kesernyes ize, a latakia fustos szantalja a virginia edessege a tomet elejen nem erezheto, kesobb azonban kerekit, edesit az izkepen. Ami viszont kevesbe tetszik, az a relativ karcos, harapos bekoszones - itt utalnek vissza a tin-en szereplo ajanlasra, ez garantaltan biztositja azt a kora reggeli seggberugast amitol az ember biztosan felebred :-) Ez az eros, kisse agressziv fellepes azert hathat masnak is meglepeteskent mert az illat alapjan az ember egy puha, moderalt English blendet var - es valahol errol is szol az EMP - de karcossaga megis kisse zabolatlanna teszi. Az en vilagom inkabb a G.L. Pease Westminster kremessege, ahol az izek ereje a helyen van - sot, en meg intenzivebbnek is mondanam - a karcos, kisse heves fellepes nelkul.

Ettol fuggetlenul nagyon jol hozza azt amit egy English kedvelo ertekel - en lehet, hogy nem az EMP-t ajanlanam egy English dohanyokkal ismerkedni indulo pipasnak...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szubjektivpipas.blog.hu/api/trackback/id/tr8913731708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása