Szubjektiv Pipa Klub

Pipa, dohány meg minden ami ehhez köthető

Peterson - St. Patrick's Day 2018

2018. március 16. 17:06 - SzubjektivPipas

Peterson – St. Patrick’s Day 2018, gyàrtó: Kohlhase & Kopp, 50g tin, aromatikus blend virginia, burley és black cavendish öszetevőkkel, rum, mangó, feketeszeder ízesítéssel. SzubjektivPipás index: ***+

img_0140.jpg

Mint minden évben, idén is megjelent a Peterson limitált kiadású St.Patrick’s Day dohánya, azaz stílusosan, március 17-én erre gyújtva ünnepelhetjük az írekkel a Nagy Össznemzeti Berúgás napját. Mint azt a dublini kollégáktól megtudtam, aki igazi protestáns az narancssárgába, a katolikusok pedig zöldbe öltöznek, és a pubokban sokan gyújtják majd meg a direkt erre a napra rendelt Peterson limitált szériás, zöld pipájukban ezt a dohányt.

Érdekesek ezek a zöld pipák, ízlés kérdése, nekem valahogy a túl sok festék nem passzol a képbe. Ahogyan olvasom, a pipás szcénában ezek inkább csak ünnepi, évi egyszer használt darabok...

st_patrick_pipes.png

A dohány a limitált szériás blendekhez képest abszolút nem drága, már 11.5 EUR-ert hozzáférhető. A keverék aromatikus fajta, es ha jól értem, a blender által választott topping ízek minden évben változnak – ezúttal a gyártó mangóval, feketeszederrel es rummal ízesítette a virginia, burley es black cavendish alapú keveréket.

A tin-design nekem nagyon tetszik: jópofa zöld színek, klasszikus betűtípus, nagyon gusztusos. Ez az első Peterson dohány amivel dolgom van, lássunk hát neki.

A klasszikus európai tin bontás után csak úgy ontja magából a gyümölcsillatot – sárgabarack, bogyós gyümölcsök az előtérben, már-már éles, de cseppet sem bántó élénkséggel. A 3.- 4. elmélyült szippantásra aztán a gyümölcsök mögül előmerészkedik a csokoládékrém es a vanília.

img_0144.jpg

Nedvességi foka éppen tökéletes, ami meglepett – a kartonlap levétele utan meglátva az erősen préselt és homogén felületű keveréket arra számítottam, hogy facsarni lehet majd belőle a nedvességet. Ehhez képest a keveréket meglazítva szinte tökéletes állagot találtam, talán az éppen tökéletestől egy gondolatnyival a nedves irányban. Külleme üdítő a szemnek - a virginia szép aranysárga színei keverednek a burley barnájával es persze a cavendish sötét jegyeivel.

img_0147.jpg

Mechanikája a tömést tekintve rendben, könnyen kezelhető. Meggyűlt a bajom az elején a gyújtással de ezt simán betudom annak, hogy talán lehettem volna kicsit türelmesebb es alaposabb a tömésnél. Szépen egyenletesen ég, nem nehéz a lassú tempót tartani vele, nem csíp, nem rúg, nem harap.

Ízben már a kezdetektől szépen, hangsúlyosan érkeznek a győmölcsök. Sárgabarackot es egy exotikus gyümölcsízt érzek – kevés ananász, vanília es a piros bogyós gyümölcsök keverednek, a virginia természetes édessége szépen ágyaz meg az ízképnek. Nem tudom, hogy miért de a vaníliát hangsúlyosnak érzem a háttérben, ez talán a black cavendish hatása. A leírásban szereplő rumot nem tudom felfedezni az ízben.

Az aroma intenzitása kicsit lanyhul a tömet felénél. A minőségi burley es virginia veszi át a szerepet de a gyümölcsök jelenléte azért megmarad kellemes, udvarias társaságul – és mi is azok vagyunk általuk: a room note igazi krémes, vaníliás gyümölcsbomba.

A kiséro itala számomra egy exotikus ízű, például maracuját tartalmazó tea, kiváncsi lennék, hogy az ír kocsmákban hogyan passzol ez egy jo pohár Guinnes-hez - en kissé gyengécskének érzem hozzá ezeket az ízeket. Mindenestre, az éppen tavaszba forduló időjáráshoz, a madárcsicsergéshez tökéletesen passzol ez a dohány, bátran ajánlhatom mindenkinek aki szereti az enyhén aromatikus, friss, könnyű ízeket.

A februári rossz hírek - bezárt a McClelland, a BAT is kivezeti a Dunhill pipadohányokat a termékköréből – után csak reménykedni tudok, hogy jövőre is kóstolhatjuk majd a Peterson ünnepi tételét.

Happy St. Patrick's Day to You All!

 leprichaun.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szubjektivpipas.blog.hu/api/trackback/id/tr9313743712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása