Szubjektiv Pipa Klub

Pipa, dohány meg minden ami ehhez köthető

Erinmore flake - Juicy Fruit Delight

2019. június 22. 17:52 - SzubjektivPipas

Erinmore Flake, gyártó: Scandinavian Tobacco Group (STG) – enyhén aromatikus virginia-burley, gyümölcsös izesitéssel. Szubjektivpipas index: ****

5aa32b88-1522-4df4-a464-61b11bd4c1e6.jpeg

Megint egy igazi klasszikus – amely már majdnem 100 éve töretlenül őrzi és gyarapitja rajongó táborát. Definició szerint ez egy aromatikus dohány de abból a fajtából, amelynél az aroma szépen, finoman integráltan egyensúlyoz a kiváló minőségű dohány természetes jegyeivel. Ahogy Pazár Gábor pipastársunk (az érdi Anna Trafik - értsd: pipás szentély - tulajdonosa, vérbeli, szenvedélyes pipás) fogalmazott "régen az ilyeneket aromatiknak nevezték, de mára ez inkább natúrnak számit".

Az eredeti recept még a Murray’s belfasti műhelyében készült 1920 környékén, Brian Mallen, aki a cég ügyvezetőjeként dolgozott a 90-es években, igy mesélt az azóta is hétpecsétes titokként örzött, a blend meghatározó aromáját jelentő izesitéséről:

“Nagyon sok ember munkájának az eredménye a legendás iz, azonban nem úgy van, hogy a gyárban jól látható, pontos kémiai vegyjelekkel feliratozott tárolótégelyekben tartjuk az összetevőket. Az aroma összes hozzávalója kódnevek alatt érkezik különböző beszállitóktól, tehát nagyon fontos, hogy nem egy cég gyártja a kész adalékot. A kódnevek alatt bejövő anyagok helyes keverési kombinációját csak én tudom. Persze annak érdekében, hogy azért legyen biztonsági megoldás, eltettük egy belfasti bank széfjébe az aroma elkészitésének, összetevőinek, a helyes keverési arányoknak a leirását – ha holnap elütne egy busz, akkor is biztositva lenne tehát a blend jövője”

7259f6cd-9b9d-4e09-be6b-bd53c70a6c4b.jpeg

                    (A korábbi Murray and Sons Company épülete Belfastban, egy 2005-ös felvételen - forrás: Wikipedia)

Sokszor tapasztaljuk, hogy egy márkatulajdonos illetve liszensz váltásakor az új gyártásból kikerülő tétel sokban eltér az eredetitől. Erre látunk példát a Dunhill keverékeinek a Murray’s illetve az STG által gyártott verziója kapcsán - az új, ú.n. “klónokról” már ne is beszéljünk... - vagy a mindig citált Balkan Sobranie esetében is ahol az egyes jogtulajdonos váltások mindig egy újabb, kicsit eltérő verziót eredményeztek. Az Erinmore esetében azonban a márka rajongói elégedetten jegyzik meg: a jellegzetes aroma igazán konzisztensen fémjelzi a keveréket a majd 100 éves történelme alatt, gyakorlatilag függetlenül annak aktuális gyártójától.

Mi is ez az aroma, mi ez a szeretem-gyűlölöm illat? E. Roberts (pipesmagazine.com) a következőre jutott az aroma elemzése kapcsán:

“Gyakori vélemény, hogy az aroma ananász – táplálkozik ez az elmélet főként abból, hogy ez a gyümölcs szerepelt a Murray’s verzió tin fedél design-ján, és ezt a feltevést a cimke ananászsárga szine is támogatja. A másik igen gyakori asszociáció a Juicy Fruit rágógumi amely az Erinmore-hoz hasonlóan egy nagyon patinás brand, már 1893 óta van a piacon. Az aroma mélyelemzésével pont az volt a célom, hogy ez utóbbi mitoszt cáfoljam, azonban be kell valljam, hogy az elemzés során magam is megdöbbentem a Juicy Fruit aromával való döbbenetes hasonlatosságon - biztos, hogy a két iz között lennie kell közös pontoknak. A Murray’s-hez hasonlóan a Juicy Fruit-ot gyárto Wrigley is hasonló vehemenciával védi a titkait, és amikor megkérdeztem őket az esetleges azonosságról, elzárkóztak bármiféle nyilatkozattól. Kicsit jobban beleásva magunkat egy vegyész barátommal egyetértettünk abban, hogy a legvalószinűbb az, hogy az isoamyl acetát – egy, a banán és körte izének utanzására szolgáló, az élelmiszeriparban használatos anyag – lesz a forrása ennek a jellegzetes, gyümölcsös, virágporos illatnak ami az Erinmore flake védjegye.”

Mielőtt elvesznénk a kétségkivül szórakoztató részletekben, nézzük az Erinmore Flake aktuális verzióját, amelyet jelenleg az STG gyárt Dániában.

dc711bbc-9c69-4d1e-b9f7-e68a11e20a3b.jpeg

A cimke designja, messziről világitó sárgája igazi klasszikus, időtlensége hasonló a kék Capstan vagy a Balkan Sobranie jellegzetes, azonnal felismerhető cimkéjéhez.

A dobozfedél letekerése után a szokásos, igényes, az STG sztenderdnek megfelelő fehér papirtégelyben találjuk a katonás rendben fekvő preciz, vékony dohányszeletkéket. Az illat valóban jellegzetes, de ennek ellenére nem üt orrba, nem zavaró. Édes, gyümölcsös, nekem a száritott sárgabarack ugrik be azonnal, és a topping mögött ott van a virginia szénája, a burley mogyorós, földes jegyei.

dbcd22dc-6cd0-40e0-973d-268fecd4f240.jpeg

A flake-ek tökéletes nedvességi állapotban kerültek ki a dobozból, a tömésre való előkészitést a nagyon bevált darabolós módszerrel végeztem: a Gyovai illetve Verhás professzoroktól tanult módszer szerint a flake szeletet hosszában félbehajtom, azt még egyszer félbe (amennyire persze engedi magát) és 2-3 mm szeletkékre vágom keresztben amelyek azonnal szétesnek – igy egyfajta szabálytalan cube cut képződik. A kis darabkákat beszórom a kazánba, nagyon enyhén megnyomkodom, és mehet is a menet. Az eredmény egy egyenletesen, nagyon lassan égő tömet, intenziv izekkel és jó 2-2.5 órányi időtartammal. Természetesen több utángyújtást igényel, de ez engem egyáltalán nem zavar. 

Izben hozza a kezdeti illat által igérteket és ami nagyon jó hir az az, hogy ezek a pompás izek velünk maradnak a tömet teljes időtartama alatt. Ahogyan már fentebb is emlitettem, a jellegzetes, édes gyümölcsös illatvilág ellenére ez nem egy szivlapáttal támadó aromatik - a gyújtásnál már egyértelmű, hogy az alap dohány minőségét nem elfedni hivatott az aroma. Megbizhatóan érkezik a virginia frissen kaszált szénaja, a burley mogyorója, és persze a szánkban egy frissen, kis ezüst papirjából kicsomagolt, inycsiklandó Juicy Fruit rágó is :-) Jó kombináció. Persze a Wrigley Spearmint rajongókat nem fogja levenni a lábukról...

Első alkalommal egy freehand MM corn cob-ban probáltam mert azt olvastam, hogy az Erinmore nem ereszti a pipát amiben elfüstöl, a jellegzetes aroma nagyon sokáig beveszi magát a fába. Nagyon jól működött a csutkában, de utána beköltözött a Savinelli Dolomiti-be, és ebben is jól muzsikál. Ha meg beleeszi magát, hát majd legfeljebb ez lesz a gyümölcsös pipa :-)

A flake viselkedése példás, lassú tempót tartva nem csip, nem harap, nem hagy túlzott nedvésseget a szűrőben illetve a szárban. A nikotin közepes szinten, bőven az elviselhető tartományban.

Összegzésként, ez egy nagyon jó enyhén aromatikus dohány annak aki szereti a Juicy Fruit, banán, ananász, sárgabarack vonalat illetve azt, ha a gyümölcsök mellett ott van stabilan a jófajta virginia és a burley is.  

(A poszthoz forrásként a pipesmagazine.com-on megjelent, E. Roberts – A date with the Erinmore Twins cimű irását használtam)

8bcdd967-cb21-4f68-895b-50a91fd5f2e4.jpeg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szubjektivpipas.blog.hu/api/trackback/id/tr5414904756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása