Szubjektiv Pipa Klub

Pipa, dohány meg minden ami ehhez köthető

Sherlock es az atkonyakozott este - Esoterica Tobacciana Pembroke

2018. november 29. 20:15 - SzubjektivPipas

Esoterica Tobacciana – Pembroke, gyarto: J.F. Germain & Son - english blend (latakia, turkish oriental, virginia) Cognac toppinggal. Szubjektivpipas index: ****+

Oktoberi csaladi pihenesunkkor New Yorkban beszereztem ket Esoterica dohanyt (Pembroke es And So To Bed) es egy Balkan Sobranie-t. A ket ikonikus dohanybrand gyartoja ugyanaz a ceg, a J. F. Germain and Son akik a britt Jersey szigeten gyartjak szigoruan kis mennyisegben, az Arango Cigar Co. importor reszere kizarolag az amerikai piacra ezeket a dohanyokat. 

eeb994d8-b495-49dc-9a1a-9f172c1dd88b.jpeg

A marka termekeihez itt Europaban hozzaferni szinte lehetetlen. A helyzet abszurditasat kivaloan jellemzi, hogy az Esoterica csaladon belul is van meg egy tovabbi ritkasagi hierarchia: a marka Penzance es Margate dohanyaiert meg komolyabb versenges fut mint peldaul a Dunbar, a Stonehaven, vagy eppen a jelen posztban targyalt Pembroke iranyaban - tenyleg vicces, hogy milyen orult reakciokra kepes egy fizetokepes piac egy agyon-hypeolt es erosen limitalt mennyisegben a polcokra kerulo termekkel.

Azert van remeny persze. Idonkent (ertsd 1- 1.5 evente) elofordul, hogy szallitmany erkezik a smokingppipes.com vagy egyeb ismertebb amerikai internetes aruhazba. Itt regisztracio utan lehetosegunk van ugynevezett “delivery alert”-et beallitani, azaz a webshop a megjelolt dohanyok keszletre erkezesekor automatikus emailben ertesit minket a vasarlasi lehetosegrol. Ilyenkor azonnal elnunk kell a jellemzoen 1 dobozban maximalizalt vasarlasi opcioval - gyakran percek alatt tunnek el a keszletek. A masik beszerzesi ut az amerikai dohanyuzletek szemelyes latogatasa. Ha egy ovatos tippet adhatok: elsosorban a szivarra specializalt uzletekben lehet szerencsenk ahol a ritkan betevedo pipasoknak is tartanak egy-ket fajta dohanyt, es ezek a tetelek a dominans vasarlokozonseg eltero profilja miatt sok esetben evekig porosodnak a sarokban. Mivel az Arango Cigar Co. mint a neve is mutatja elsosorban szivarokban utazik, ahol az o szivarjaikat tartjak, ott nagyobb esellyel talalhatunk kincseket a pipadohany szekcioban - igy jartam en is a Barclay Rex new yorki boltjaban. Ezuttal is koszonet annak a Facebook csoporttarsnak - remelem olvassa es magara ismer :-) - aki ajanlotta a helyet, tenyleg egy ekszerdoboz. 

Mivel az elmult hetekben a smokingpipes.eu-rol megerkezett a regen vagyott Peterson Sherlock Holmes Sqire bent bulldogom, adodott a parhuzam - ehhez a pipahoz bizony keresve sem talalok meltobb tarsat mint egy Esoterica dohany: nyiljon hat a Pembroke!

6c631a11-e9b3-4f63-8a2e-38c928607771.jpegEloszor is, nezzuk mit is erdemes tudnunk a dohanyrol. A Pembroke megegyezik a gyarto Margate nevu keverekevel, annyi kulonbseggel, hogy a klaszikus english blend (latakia, turkish oriental, virginia) a Pembroke eseteben cognac toppingot kapott. Ez talan tisztelges is a gyarto altal Jersey tortenelme es adottsagai fele - a kis sziget Franciaorszag es a Britt szigetek kozott fekszik a La Manche / English csatornaban es lakossaganak kulturaja, szokasai mindig egy erdekes egyveleget adtak a ket szomszedos nemzetnek.

A doboz kulalakja nekem nagyon bejon, valahogy igy kepzelek egy bekebeli tin design-t. A nyitas utan a szokasos rozettas papirkosarkaban egy atazott, nem tul bizalomgerjeszto, dohanyfoltos vekony takaropapir alatt talaljuk a rendkivul nedves kevereket. A dohany olyannyira ragados volt, hogy a nyitas utan papirtorlore “teregettem ki” es miutan levegozott jo 20 percet, utana koltozott csak a szokasos befottesuvegbe. 

4cede748-1aeb-4c02-9ee4-dfd31242072c.jpegAz illat csodalatos - mar annak, aki szereti az oriental fuszereit, a latakia fustjet es persze a cognac nehez, alkoholos, edeskes illatat. A cognac topping ennel a kevereknel lenyeges osszetevo, hatarozott szerepe, funkcioja van a keverek osszkaraktereben. Ne ugy kepzeljuk el mint peldaul a Samuel Gawith Navy Flake-jenek szinte eszrevetlen rum arnyalatait - itt a  cognacnak bizony komoly szerepe van abban, hogy “edesitse”, karakterevel unnepive tegye a balkan-english keverekunket.

A dohany mint emlitettem nagyon nedves, de nem erdemes nagyon szaritgatni. Tapasztalatom alapjan tobbet veszitunk az izekbol a tulzott szaritassal mint amennyi problemank adodik a nedvesseggel. A masik, kisse nehezebben kezelheto tenyezo a shag cut maga - vekony, fonalkent osszekapaszkodo dohanyszalak amelyek kozul a latakia apro darabjai ki-kihullanak - a tomes nem egy alom :-). Ahogyan sejtheto a tomet a teljes idotartamaban sok torodest, nem keves utangyujtast igenyel. Hiaba, na, a pipas elete orok harc es szenvedes :-)

Na de tullendulve a fenti parametereken, az iz aztan karpotol mindenert. A gyujtas utan rogton erkeznek az oriental fuszerei, a latakia fustje tokeletes kombinacioban - inkabb az oriental kap hangsulyt mint a latakia. Mint emlitettem a cognac markans szerepet jatszik az izekben, nemcsak a jol hangzo marketing a dolga: lagyitja, kerekiti, puhitja es jelentosen edesiti az izeket es nem illan el az elso harmadban, majdnem a tomet vegeig velunk marad. 

Nem ismerem az Esoterica Margate kevereket amely mint emlitettem a cognac topping kivetelevel megegyezik a Pembroke-al, nagyon erdekes lenne a kettot osszekostolni, vajon ennyire edes-e, harmonikus-e az alapdohany es mennyit ad hozza a cognac. Mindenesetre csodas elmeny,  unnepi dohany - ha Karacsony este a fa alatt amikor mar minden lecsendesedett, a gyerekek bekesen alszanak es mar csak egy evi osszegzo, hálát ado merengesre vagyunk akkor egy pohar armagnac vagy konyak melle en most ezt a dohanyt tomnem a pipaba...

d0276586-a9b6-4992-9592-643a0f973c34.jpegKozben a tomettel az utolso negyedben jarunk mar, a hamut meg kell lazitanom es ki kell ontenem mert hajlamos nagyon betomorodni - de az iz tovabbra is intenziv, edeskes, fuszeres. Az utolso etapban cseppnyi anizs jelenik meg, ujabb reteggel gazdagitva az elmenyt.

Talan mondanom sem kell, a keverek meg eros tempo es a viszonylagos nedvesseg mellett sem csip es harap, a nikotin is moderalt marad.

Hogy valoban igazolt-e a nagy hype a gyarto korul, tenyleg megernek ennyi utanajarast ezek a dohanyok? En, az alig egy eves tapasztalatommal azt kell mondjam, hogy nem erzem azt az oriasi minosegi kulonbseget ami az elerhetoseg ilyen merteku nehezseget megmagyarazna. Nem kerdes: ez egy csodalatos, es kulonlegesen jo aranyerzekkel, kivalo minosegu levelekbol keszitett keverek, igazi orom ragyujtani - de ezen a minosegi szinten mar nincsenek nagy kulonbsegek, rengeteg csodalatos dohanyt elvezhetunk lenyegesen egyszerubb hozzaferessel. Mindenesetre nagyon jo szivvel ajanlom, ha sikerul hozzajutni, mindenkeppen meger egy probat.

a9d2d985-f18d-4128-9521-b647ae25b288.jpeg

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szubjektivpipas.blog.hu/api/trackback/id/tr7414377191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ruh 2018.12.05. 13:21:11

Szia!

Ma reggel olvastam ezt a review-t, most pedig hallgattam a Pipe and Tamper legújabb részét (EP29) és abban is a Pembroke-ra esett a választás a review-knál :). Mike-nak hasonló a véleménye, mint neked erről a dohányról és ő végül 4-ből 4-re pontozta (ellentétben a tobbacoreviews.com-mal, ott csak 2.9-et kapott) :)

SzubjektivPipas 2018.12.05. 15:00:30

@Ruh: Szia, nekem is letoltodott mar a telefonomra de meg nem hallgattam - kivancsiva tettel, de ezek szerint o is szerette :-) Nagyon jo dohany, tenyleg nagy elmeny. Szuper lenne a Margate-el osszekostolni, nagyon erdekel milyen az alapdohany, cognac nelkul.
süti beállítások módosítása