Szubjektiv Pipa Klub

Pipa, dohány meg minden ami ehhez köthető

Pipas Arcok - Verhas Tamas

2018. október 26. 15:05 - SzubjektivPipas

58c051bc-1b9e-4048-946f-c9da16c5b01a.jpeg

Nevjegy:

Verhas Tamas

Az origo, a referencia pont. Amikor annak idejen eszembe jutott, hogy elkezdem a Pipas Arcok sorozatot,  termeszetesen fejben osszeraktam azt a 4-5 nevet akiket mindenkeppen fel akartam kerni egy beszelgetesre. Ezekkel a nevekkel a noteszben aztan megkerdeztem par pipas ismerost akik otthon vannak a magyar online es offline kozossegben, hogy szerintuk kik azok a meghatarozo arcok akikkel kezdenem kellene az interjukat. Tamas neve minden ismeros listajan az elso helyen volt - ugy tunt, o egy megkerulhetetlen pontja a kozossegnek. Aztan a mult heten sikerult telefonvegre kapnom. Az oranyi beszelgetes csak a felszin karcolgatasara volt eleg, remelem meg tudjuk majd szemelyesen is folytatni - kerlek fogadjatok szeretettel a beszelgetesrol keszult jegyzeteimet

Tamas, milyen erzes referenciapontnak lenni?

Megtisztelo, de en inkabb “referenciapont” helyett azt mondanam, hogy szeretek egy megbizhato, biztos pont lenni a kornyezetem szamara, es ez termeszetesen vonatkozik a pipas enemre is. Nem erzem magam meghatarozo embernek, orakulumnak sem tartom magam - biztosan vannak nalam tapasztaltabb pipasok, olyanok akik sokkal jobban szerepelnek a versenyeken vagy nagyobb pipagyujtemennyel rendelkeznek. Azzal talan jobban tudok azonosulni, hogy valoban, nagyon szivesen allok a kornyezetem rendelkezesre barmilyen pipas temaval kapcsolatban

Mivel foglalkozol civilben?

Textiltechnologiai uzemmernok vagyok, es egy textilminosito cegnel dolgozom minosegbiztositasi mernokkent immaron 30 eve. A cegnel mindenfele kemiai es mechanikai vizsgalatokkal foglalkozunk. Hordhatosag, tartossag, karosanyag tartalom - ezek a fo parameretek amelyek vizsgalatat vegezzuk. Mivel kis ceg vagyunk, sokszor foglalkozom egyeb feladatokkal is az alapmunkakorom mellett, igy az sosem valik unalmassa. 

Aztan persze ha mar pipazastol fuggetlen civil eletrol beszelunk, meg kell emlitenem, hogy tobb mint 10 eve tagja vagyok a Kesportal kozossegenek is, ezt Gyovai Laci baratomnak koszonhetem aki aktivan segitette a megfertozodesemet :-) Aztan ki ne felejtsem a Magnos Klubot aminek 92 ota vagyok az egyik vezetoje...szoval nem unatkozom:-)

d05ded68-6fc4-4b8c-9fb9-b2c13e90435a.jpeg

Erdekes a te esetedben is a kes mint kozos szal az erdeklodesben, nem vagyunk ezzel egyedul pipas tarsasagban. Mit gondolsz, mi az oka a kozos metszetnek?

Valoszinuleg az, hogy mind a pipa mind a kes nemcsak iparmuveszeti muremek hanem hasznalati targy is egyben. De tovabbi erdeklodesi atfedesek is megfigyelhetoek: motorosok, horgaszok, vadaszok es ijaszok csoportjaval is jelentos a kozos halmaz

Az emlitett Magnos Klubrol meselj kerlek egy kicsit, ez azert nem tul gyakori

Nagy zenerajongo vagyok es ehhez kapcsolodik ez a klubtagsag. A klub meg 1965-ben alakult amikor egy kulfoldi lemez, magnoszalag beszerzese szinte lehetetlen volt Magyarorszagon. A klub celja az volt, hogy a nagy nehezen, kulszolgalatrol behozott,  kamion soforok altal es egyeb uton-modon az orszagba bejutott hanghordozokat a tagok levigyek a klubba es masolatokat keszitsenek, megosszak a baratokkal. Ismert nevek alapitottak ezt a klubot, B-Toth Laszlo, Cintula es meg sokan masok. Aztan az idokozben persze nagyot valtozott a vilag es mivel ma mar a legritkabb zenei termek is megszerezheto, akar meg streamelheto is az Interneten, a tarsasag szep lassan inkabb mar a baratsag miatt maradt egyutt, a zene masodlagossa valt.

Terjunk vissza a pipazashoz. Az Internet nem felejt, es egy 2015-ben VS.hu-n megjelent Pipa Klubos portre cikkben lattam, hogy 270 darab pipaval rendelkezel. Azota nott ez a szam?

Azota persze mar tobben lettek, gyulnek a pipak szepen - pontos szamot nem tudok mondani, de olyan 300 felett lehet. Persze nem csak vasarlassal, hanem a versenyeken kapott pipakkal is no ez a szam. Az utobbi evekben viszavettem a vasarlasbol de azert mostanaban sem allom meg ha egy-egy szep pipa “megszolit” - ha mod van ra, ha elerheto, akkor az bizony tagja lesz a gyujtemenynek. cd4516c1-8f44-4003-87ac-d5c8289696a1.jpeg

Hasznalod, rotalod minden pipadat?

Ilyen mennyisegu pipat az ember nem tart hasznalatban, ugye ez gyakorlatilag majdnem napi kulonbozo pipat jelentene egy evben - a praktikum a max. 10-15 pipa rendszeres hasznalatban tartasat tamogatja. A dohanyok kapcsan is korulbelul ez a szam az ami egy idoben “hasznalatban van”, azonban nyilnak ujabb dobozok, az uj dohany esetleg uj pipat is elocsalogat, azaz lassan azert a pipak tobbsege atesik a tuzkeresztsegen. Persze igy is sok olyan pipam van meg amely meg “varja a dohanyat” ahogy ezt mondani szoktuk :-) Ez a varakozasi ido akar 10-15 ev is lehet.

Melyek a kedvenc pipamarkaid, formaid?

Hu, ez nagyon nehez kerdes mert nincsen egy specialis brand vagy forma amihez ragaszkodom...nagyon szeretem az olasz faragok munkait, specialis minosegu gyokeret hasznalnak, ezek a pipak gyorsan atveszik a dohany izeket. Nagyon szeretem aztan a skandinav, a dan mesterek remekeit. Hihehetlen valtozatos formavilag, fantazia jellemzi ezeket a pipakat. Abszolut elerheto marka a Stanwell peldaul, rengeteg format gyartanak. Aztan persze a legendas dan faragok mestermuvei mar a nagyon magas arkategoriaban mozognak de ezekben a pipakban tenyleg rengeteg tudas, ketkezi munka van, es kiemelkedo alapanyagokbol keszulnek el. 

A dan pipakrol azert tudni kell, hogy mas  - persze valogatott, kivalo minosegu - gyokerbol keszulnek mint az olasz pipak, es joval nehezebben “jaratodnak be” az izek szempontjabol mint deli rokonaik.  

Szeretem az angol pipakat, a nagy klasszikusokat is azonban ezekhez joval nehezebb hozzajutni, dragabbak es a nagy markak mar eltunoben vannak. 
f67608ed-ca2a-4365-9371-ca06528ca397.jpeg

Csak briar anyagu pipakat hasznalsz?

Nagyon szeretem a briar-t - csodalatos maga az alapanyag, nemcsak szep hanem kivalo egyeb tulajdonsagokkal is rendelkezik ezert elsosorban ilyen pipakat preferalok. A viszonylag hosszu palyafutasom soran aztan persze sokfele, “pipazasra alkalmas” alternativaval hozott ossze a sors: a tajtekot mindenkeppen meg kell emlitenem mert nagyon jo anyag, bevalt nalam is. Csereppipat is szivok neha, szinten megelegedessel, de a briar az igazi szerelem.

Sokat beszelunk a pipakrol, fel kell tennem a kerdest: te miert pipazol? Az eszkoz, a pipa a fontos neked es a dohany szinte masodlagos, vagy inkabb a dohanyok sokfeleseg izgat ebben a hobbiban?

Valoban, jol latod, van egy ilyen termeszetes betagozodas, de ennek ellenere, en mindket csoportban latom magam. Egyebkent a dohanyok valtozatos vilaganak felfedezesere jellemzoen az a kis szelete nyitott a pipas kozossegnek akiket mondjuk a ket hazai Facebook csoportban latsz - az atlagpipas 3-5 pipaval rendelkezik es ugyanazt az 1 vagy maximum 2-3 dohanyt szivja eveken at. Tobbszor volt mar, hogy megprobaltam ravenni egy-egy ilyen tarsunkat, hogy jojjon le a klubba, vagy kostoljon meg esetleg mas dohanyt is - nem jartam sikerrel. Viszont a klubban az a jellemzo, hogy mindenki nagyon nyitott, aktivan keresi a lehetoseget az uj izek megismeresenek. Az meg mar csak egy extra hab a tortan ha azt az uj, erdekes dohanyt egy jo fogasu, szep pipabol fustolheti el. En is folyamatosan keresem az uj izelmenyeket, azt szoktam mondani, hogy addig amig nem kostoltam meg az osszes dohanyt addig nem mondhatom meg, hogy melyik a legjobb :-) Ugye arra egy egesz elet is keves, hogy minden dohanyt megkostoljunk, de legalabb torekedjunk ra :-)

ddc6833e-9225-4ec0-aa13-bf8845caa138.jpegEmlekszel meg az elso dohanyodra?

Persze, egy Amsterdamer dohany volt az. Annak idejen ezt “svajci” dohanynak ismertuk meg - persze valoszinubb, hogy csak onnan importaltak es nem ott keszult. Nem volt egyszeru dohany - vekony vagatu, esszel kell tomni es szivni mert nagyon konnyen tulhevul es olyankor aztan rug, csip, harap. Meg kellett szenvedni vele tehat, azonban nagyon kellemes izvilaga volt, a mai napig szivesen vissza-vissza terek ra, ha az utamba kerul. A masik kezdo dohanyom a piros Amphora Full Aroma volt, ez a ket dohany volt amit akkoriban Magyarorszagon stabilan be lehetett szerezni - a Konzumex ezeket hozta be a kiadott deviza keret terhere. Elofordultak meg a Borkum dohanyok, a Trust holland ceg termekei es a Douwe Egberts is foglalkozott akkor meg pipadohanyokkal. Folyamatosan jartam a trafikokat es probaltam megcsipni az egy-egy kulonlegesebb tetelt ami bejutott az orszagba, mar akkor is vadasztam az izeket :-)

Honnan jott nalad a pipazas?

Apai nagyapam pipazott, es bar sajnos nagyon koran, talan 6 eves lehettem mikor meghalt, a tudatalattimba beferkozott a pipa csodas illata. Olyannyira, hogy ha barhol az utcan megereztem a pipadohany illatat, nem birtam magammal - koran megfogadtam, hogy ha felnovok akkor en bizony pipazni fogok! Ezzel olyannyira kitartottam, hogy meg a kozepiskolas evek alatt sem szoktam a cigarettara - az nem az en vilagom volt. Szilardan eltokeltem, hogy hivatalos nagykorusagomtol csakis a pipa lesz a fust forrasa.

Az igazsaghoz hozza tartozik, hogy annak idejen a pipazas szinte elerhetetlen hobbi volt szamunkra. Egy Amsterdamer dohanyt 28 forintert adtak, 36 forint volt a piros Amphora es a legolcsobb pipak ara 70-80 forint - csak viszonyitasul, annak idejen az en heti zsebpenzem egy tizes volt. 18 eves koromig tehat csak vagyakoztam a pipazasra - es meg pontosan emlekszem, hogy egy balatoni nyari delutan, egy trafik kirakataban meglattam a tablat: „Pipak eladok!“. 36 forintert vettem meg az elso pipamat, melle egy Amsterdamert es elindult az a kaland amely azota annyi oromet okozott szamomra.

Az utobbi evekben a pipa mellett elofordul, hogy elcsabulok egy-egy jo szivar iranyaba, de a pipat sosem csalnam meg. Az iden julius 13-an unnepelem egyebkent a 40 eves jubileumat annak, hogy pipazom.

Honnan kaptal akkoriban segitseget az elindulashoz?

Nem volt mellettem akkoriban senki aki pipazott - ha a mar emlitett pipas nagyapam elt volna meg, o biztosan eligazitott volna. Igy azonban mindent nekem kellett kikiserletezgetnem, aztan persze ‘84-‘85 kornyeken megjelent Magyarorszagon is Manfred Schulz - Pipazok Konyve amibol aztan nagyon sok minden tanultam. Aztan a pipas baratokkal is segitettuk egymast es valahol a 90-es evek elejen ratalaltam az Aranyfust Pipaklubra, es hat ott aztan koncentraltan kapta az ember az elmenyeket es elsajatithato tudast. Sokan gondoljak, hogy a pipazas maganyos, elvonulos tevekenyseg pedig nem (csak) az - nagyon jol mukodik, talan a legjobban egy jo tarsasagban is.

Egy hozzam hasonlo laikus szamara elmondanad, hogy hogyan zajlik egy ilyen klub est? Van valami kotott tematikus program, vagy csak siman ragyujtotok es beszelgettek?

Tobbfele megkozelites mukodik. Az elso pipaklubban ahova jartam, kifejezetten tematikus estek voltak. A szervezo mindig meghivott egy-egy “hires” - ma mar talan celebnek neveznenk :-) - pipast a klubba aki kore szervezodott az este. Ez a klubformatum persze rengeteg szervezest igenyel, akar komolyabb koltsegvonzata is lehet. Aztan azt se felejtsuk el, hogy mara jelentosen szukult azoknak a helyszineknek a szama ahol a pipas megturt vendeg - ezert talan ami nekunk is bevalt mostanaban, az a viszonylag spontan talalkozok: mindossze azt beszeljuk meg, hogy mikor es hol talalkozunk es aki tud jonni megjelenik, jokat beszelgetunk, dohanyokat cserelgetunk, eszunk-iszunk. Probaljuk kerulni a megoszto temakat - politika, sport - de ez egy nagyon intelligens tarsasag es az iratlan szabalyokat mindenki betartja. Nagyon jol mukodik a dolog, es kulon orom, hogy ez egy igazan heterogen csoport. A pipazas szeretete osszehozza egy helyre a kulonbozo tarsadalmi csoportokbol, eltero iskolai vegzettseg iranyabol erkezo baratokat.

6e94654e-51ac-4751-b587-f02475504cfa.jpeg

Lattam, hogy nagyon gyakorlott versenyzo vagy, meselnel picit errol?

A versenyzes egy nagyon hasznos gyakorlat ami tudat alatt is beepul az ember napi gyakorlataba - a kis parazs, a huvos fust az amit keresunk egy jo pipazas soran es ezeken a versenyeken ennek a tokeletesitesere van mod. A versenyt a nemzetkozi szabalyok szerint, mindenhol ugyanugy rendezik es amellett, hogy a 2 oran tuli szintidok eleresere sarkallja a versenyzoket, ez egy nagyon jo buli, kivalo alkalom uj ismerettsegek kialakitasara. Ezt minden pipasnak ki kell probalnia egyszer!

10 villamkerdes – es a valaszok

  1. Kikapcsolodaskent konyv, film vagy zene? 

Zene, de ebben is mint a dohanyokban mindenevo vagyok. Ha ki kell emelnem egy stilust akkor talan a progressziv rock a kedvenc, de visszautalva itt a “magnos” idoszakra, a diszkon, az elektronikus zeneken keresztul a hip-hop-ig  barmit szivesen hallgatok 

  1. Kedvenc pipad? (vagy top 3 ha nem tudsz egyet kiemelni)

Nagyon nehez kiemelnem egyet...ha muszaj akkor talan a Bari, dan gyarto pipaja amihez hasznaltan, egy kedves baratunk segitsegevel sikerult hozzajutnom. Kecses, nagyon konnyu darab, nagy kedvencem. Itt kell megemlitenem, hogy nagy kedvenceimme valtak a corncob, vagy csutka pipak is. Konnyuek, jol mukodnek es abban is rendkivul hasznosak, hogy mivel kisebb meretuek, rovidebb ideig tart egy tomet. Ebben a rohano vilagban sokszor nincs ido 2-3 oras fustolesre, ilyenkor egy kisebb corncob kivaloan hozza azt a megoldast amire szuksegunk van

  1. Kedvenc dohanyod ebben a pillanatban?

Ez borzasztoan nehez kerdes. Kedvenc 50-et tudnek mondani :-) Na de ha belekenyszeritesz, akkor mondjuk azt mondanam, hogy mostanaban a natur, izesitetlen keverekeket kedvelem. Virginia, perique, kentucky es burley, kulonosen ha vastagabb, nikotingban gazdagabb akkor johet. Nagyon kedvelem az amerikai gyartok natur dohany termekeit: C&D, G.L.Pease, 4Noggins, McClelland (ugye ez sajnos mar csak a keszletbol), hogy csak egy par nevet emlitsek. Minden ami nincs leontve a szokasos “generalszosszal”. De, hogy rogton egy kivetelt is emlitsek, szeretem a Half&Half-ot is ami ugye egy aromatikus tucatdohany - ennek ellenere nagyon kellemes.

Amint ebbol is latszik, en egy mindenevo vagyok. A barataim szoktak is mondani, hogy ne kerdezd a Verhast egy dohanyrol, hogy az jo-e mert o mindenre azt fogja mondani, hogy igen! :-) Valoban, en mindenben megtalalom a jot :-)

  1. Ha flake, akkor szetmorzsolva vagy csak hajtva tomve?

En vagva szoktam:-) Nekem a hajogatas nem jott be, jo ize van nagyon ugy a dohanynak de rendkivul nyugos egve tartani. Gyovai Laci baratom ennek nagy mestere, neki mukodik a dolog. Regen morzsoltam ami szinten jo megoldas, de mostanaban  hosszaban osszehajtom meg a flake-et parszor es eles kessel kis kockakra vagom amit lazan, szinte csak beleszorok a pipaba.  Ezt ovatosan tomom, nem szabad tultomoriteni, es szepen vegigeg minden hiba nelkul

  1. Szurovel vagy szuro nelkul?

Is-is. A naturdohanyokat szeretem szuro nelkuli pipabol szivni, viszont bizonyos dohanyok meg szinte kizarolag szuros pipabol elvezhetoek igazan. A szurok kozul nalam az aktivszenes es a balsa megoldasok valtak be

  1. Szivar es cigaretta is?

Cigaretta semmikeppen, de a szivarok kozul nagyon szeretem a kicsit edesebb, konnyedebb izu, dominikai, nicaraguai, mexikoi darabokat. A kubaiak kozul a Bolivar az amit szivesen szivok ha hozzajutok. A Cohiba is nagyon jo, itt csak az ara jelent problemat :-)

  1. Kedvenc ital pipahoz? 

Soros vagyok :-) tapasztalatom szerint a testesebb barna sorok kivaloan passzolnak szinte minden fajta dohanyhoz. Ha nem alkoholos italrol beszelunk akkor a tea meg az ami kivaloan kiseri a pipadohanyt 

  1. Dohany vasarlo szempontbol az vagy aki vasarol, elszivja es ujra vasarol, vagy igazi keszlethalmozo vagy?

Jo lenne azt mondanom, az elobbi de ez nem lenne igaz - ahogyan latszik talan a valaszaimbol, nagy gyujtogeto vagyok :-) Szeretem tudni, hogy a kedvenc dohanyaimbol van otthon keszleten 

  1. Adnal 1 tuti tippet az elso pipa kivalasztasahoz?

Azt szoktak mondani, hogy egyenes szaru pipaval kell kezdeni mert azt konnyebb tisztitani. En nem lennek ennyire dogmatikus, szerintem egy hajlitott test sem jelent nehezseget tisztitas szempontjabol. Inkabb azt mondanam, hogy azt a pipat kell valasztani ami megtetszik, amibe beleszeretunk hiszen a szep targy majd konnyebben atsegit a kezdeti nehezsegeken. A szurot fontosnak tartom, hiszen ez megved a tul forro fusttol, a nedvessegtol es minimalizalja a kezdeti, jellemzoen aromatikus dohanyokkal szerezheto “fajo” tapasztalatokat. Amit mindenkeppen megmutatnek egy kezdonek az a tomes - ezen nagyon sok mulik, ha erre raerzunk akkor onnantol “kinyilik a vilag”

  1. Mit gondolsz, milyen lesz a pipazas mint hobbi helyzete 2025-ben?

Szeretek optimista lenni minden teruleten. En azt gondolom, hogy meg akkor is ugyanugy pipazni fogok mint most, szeretnem ha ez a nemes elfoglaltsag fennmaradna. A vilag persze ez ellen van, de en akkor is azt hiszem, hogy mindig lesznek lelkes emberek akik osszetartjak ezt a kozosseget es tesznek azert, hogy tovabbra is hodolhassunk szeretett elfoglaltsagunknak. 

 f89a10f1-7b8e-43f2-951f-343ae675cd9e.jpeg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szubjektivpipas.blog.hu/api/trackback/id/tr6414322089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása