Szubjektiv Pipa Klub

Pipa, dohány meg minden ami ehhez köthető

Pipás Arcok - Szekeres Ferenc

2019. január 20. 11:51 - SzubjektivPipas

Névjegy:

Szekeres Ferenc,  vagy Feró akinek pipáit a legtöbben áhitattal nézegetjük a két Facebook csoportban. Kiváló érzékkel nyúl az estate (használt) pipákhoz, és már pipás pályafutása kezdetén is bátran vásárolt antik piacokon illetve hagyatékokból. 9 éve pipázik, és ahogyan ő fogalmazott, inkább költi el ugyanazt az összeget egy használt pipára mint egy újra - ebben látja az értékmaximalizálás lehetőségét. Munkája Németországhoz, az északi tenger partjához köti, igy Skype-on beszélgettünk. Fogadjátok szeretettel a beszélgetésről készült jegyzetet.

270cd483-deb1-4e4c-a2a5-14aba9e946e0.jpeg 

A Facebook csoportban megosztott képeid alapján komoly gyűjtő és estate (használt pipa) szakértő vagy. Mit kell rólad tudnunk, mivel foglalkozol civilben?

Zsuzsival, a barátnőmmel 9 éve élünk Németország északi részén, a volt kelet-német területen, a tengerparton egy üdülőváros szállodájában dolgozunk mindketten. Csak, hogy be tudd tájolni, a túlparton “szemben” már Svédország fekszik, a nagyobb városok közül Rostock van viszonylag közel. Nagyon szeretjük ezt a kisvárost, csendes, nyugodt - sokszor túlzottan is az :-). Úgy néznek rám néha mint egy ufora amikor pipázom :-)

Megörültem, hogy Németországban élsz, ami ugye a szomszédos ország nekem de most realizáltam, hogy a köztünk lévő távolság ugyanúgy 1000 km mint a Basel - Budapest, úgyhogy egyhamar nem fogunk együtt rágyújtani - sajnos :-(

Hát igen, nagyon északon vagyunk. Tervezek egyébként Baselbe utazni mert szeretném meglátogatni Sven Steinmann-t, (www.steinmanns-pfeifenladen.ch/) akinek nagyon szép estate pipái vannak amiből szivesen válogatnék. (Sven pipáit az alábbi eBay oldalon árulja, érdemes szétnézni: https://www.ebay.ch/str/swisspipeshop) Meg persze ott is elmennék egy ócskáspiacra mert amilyen pipákat Sven összeszed ezekről a helyekről az elképesztő :-)

b3639b27-795a-417f-9f6a-10e05b3ddd9d.jpeg

(Tom Eltang, 9mm szűrős)

Ok, térjünk vissza egy percre a kezdetekre - mióta és miért pipázol?

Nem családi indittatás vagy minta, amit láttam. Fiatal korom óta folyamatosan cigiztem de egy napon hirtelen elhatározástól vezérelve betértem egy patikába, vettem egy adag nikotintapaszt és egyik napról a másikra leszoktam a cigiről. Évekig aztán egyáltalán nem dohányoztam, de aztán elkezdtem Djarum-ot szivni (aki nem ismeri, ez egy indonéz helyi dohány szegfűszeggel izesitve amely mind az izben, mind az illatban markánsan megjelenik, sőt még a töltőpapirt is édesitik), majd megismerkedtem a pipázással amelyben az elképesztő sokféleség - mind az eszköz, mind a dohány oldalon - vonzott nagyon. Zsuzsitol kaptam aztán az első pipát karácsonyi ajándékként - ezt a lépését azóta persze többszörösen megbánta már :-)

ad91eda1-ecf2-440a-b7f9-3ba1eff7a005.jpeg

Honnan tanultad meg a szükséges alapokat?

A Rákóczi úton volt akkoriban egy pipabolt - a Druja Peti és a Tomka István boltja - és ők tanácsolták, hogy menjek el egy pipa klubba mert kezdőként az a legjobb amit tehetek. Akkoriban Budapesten ez még jóval egyszerűbb volt mint most, a korlátozások nem éltek, sok helyen összejöhettek a pipások egy-egy közös füstölésre. 

Elkezdtem tehat lejarni a Pipa Klub-ba es az elso, ajandekba kapott pipam melle az eBay-rol megvettem az elso hasznalt pipamat is. Az estate pipa vasarlast mar nagyon koran elkezdtem es ez a szokas a mai napig tartja magat - nagyon ritkan veszek uj pipat. Ezen szabaly elol talan csak a Vauen evpipai jelentenek kivetelt - ezek voltak egyebkent a gyujtemenyem elso darabjai. A pipaklub egyebkent hihetetlen hasznos volt az indulashoz - ne feledjuk, hogy kezdokent a most mar trivialisnak hangzo kerdesek ( pl: melyik vegevel tegyuk be a filtert es tarsaik...) is komoly problemat jelentenek. Egy pipaklubban koncentralodo tapasztalat es segitokeszseg reven eveket es rengeteg negativ elmenyt sporolhatunk meg....

6b411c63-6a9e-4763-b94e-1b405f0d0198.jpeg

(Vauen & Morgan, 9mm szuros)

Emlekszel meg milyen markaju volt az elso, ajandekba kapott pipad?

Huu...egy olasz belepo szintu pipa volt, talan Angelo. Ha viszont megkerdezned, hogy hasznalom-e meg, bajban lennek mert valahova nagyon eltettem a pinceben...

Kezdokent milyen dohanyokat szivtal? Te is vegigvagtad magad a nagy, sotet aromatikus erdon?

Persze, ez nekem is megvolt. Meggy es vanilia erkeztek eloszor - a vaniliat azonnal kiejtettem :-). A meggy maradt egy darabig aztan jott a Jacaranda, aminek hanyattestem az illatatol de nagyon megjartam vele mert 8-10 tomet utan besokalltam tole, raadasul beleragta magat a pipaba ugy, hogy masra nem is lehetett utana hasznalni :-)

18d4ba0a-d281-4cb8-b106-fc8963209343.jpegA nagyon “heavy-aromatic” iranyba sosem mentem igazan el, szerintem a Jacaranda okozta sokk tantoritott el ettol az iranytol. Emlekszem, hogy utana meg szivtam a Stanwell Melange dohanyat es fokozatosan haladtam a natur, illetve latakias english dohanyok fele.

Nagyon szeretem az english keverekeket, de nem igazan lakasbarat illatuk miatt ezeket otthon nem szivom. Amiota Zszuzsi atallt a cigirol a iQOS nevu cuccra - ez egy a dohany hevitesevel mukodo eszkoz - amit ebbol sziv annak kellemes mogyoro illata van, e mellett nem rug labdaba a latakia a lakas kornyeken :-) Csak virginia dohanyt szivok otthon, az english blendek sajnos az “utcara kerultek”. 

Hogyan nez ki most az alatalad szivott dohanyok aranya?

Egyertelmuen az english dominal es masodik helyen holtversenyben a tiszta virginia es a VaPer (virginia - perrique) all. Az elobbibol nagy kedvencem a Cornell and Diehl Plantation Evening dohanya, nagyon szeretem meg a HU Tobacco termekeit is. (Szubjektivpipas: ideteszem az altalam nagyon kedvelt DutchPipesmoker HU Tobacco posztjat, nagyon erdekes olvasmany https://dutchpipesmoker.wordpress.com/2013/05/20/interview-with-master-blender-hans-wiedemann-from-hu-tobacco-part-1/)

Az aromatikus tetelek teljesen kikoptak nalad vagy azert neha elcsabulsz?

Az ugy van, hogy nehameg mindig rendelek aromatikus dohanyokat :-) Amikor marcipanos,  vagy konyakos dohanyokrol olvasok mindig rakivanok, de aztan altalaban csalodnom kell. Legutobb is, igy jartam, nagyon jokat olvastam talan a Rattrays karacsonyi dohanyarol, de szerencsere a helyi dohanyboltban meg tudtam szagolni es rogton el is alltam a vasarlastol. Apropo, helyi dohanybolt: itt tartanak egy nagyon erdekes homoktovis es alma izesitesu bulk dohanyt amibol neha szoktam vinni a budapesti klubba, sokan szeretik :-)

685b681d-752f-4d0b-9c95-66bbed880c8a.jpeg

(Kurt Balleby, Grade A, 9 mm szuros)

Emlitettem neked a beszelgetesunk elejen, hogy nagy csodaloja vagyok a pipaidnak - gyonyoruek a jellemzoen dan mesterek remekei amelyeket rendszeresen megmutatsz a Facebook csoportban. Meselj nekem picit arrol, hogyan jutottal el az estate pipak ilyen szintu ismereteig?

A Vauen evpipa sorozataval kezdodott a “fertozes”. Mayer Bela (szinten a magyar pipas szcena oszlopos tagja) hozott ossze Molnar Antal (Tonyo) pipafarago mesterrel, akinek elkuldtem a pipakat felujitani. A tole visszakapott csomagot kibontva aztan elallt a szavam - a felujitas utan a pipak ugy neztek ki mint az ujak. Ez a kapcsolat Tonyoval aztan nagyon szoros lett, kitalaltuk, hogy elindulunk egyutt az estate piacon es megszerzett darabokat felujitas utan eladjuk. Megvettuk az elso gyujtemenyt es utanaszamoltunk a felujitas utani erteknek - volt benne racio. Az volt a rendkivul komoly, megalapozott uzleti tervunk, hogy legalabb a dohanyunkra valot keressuk meg az uzleten :-)

Emlekszem peldaul volt az elejen egy hasznalt gyujtemeny amit vettunk amiben volt ket pipa amirol gozunk nem volt, hogy mely gyartotol szarmazik. Nezegettem minden oldalrol, de sehogysem sikerult azonositani. Aztan Zsuzsi is kezbe vette, es azt mondta, hogy o mintha T, A es O betuket latna beleutve... es bingo, ket TAO pipat tartottunk a kezunkben, egy dan mester muveit amelyek tobb ezer euro ertekben cserelnek gazdat...mondanom sem kell, abban a honapban boven megkerestuk a dohanyra valot :-)

A piac egyebkent rendkivul hektikus, nagyon nehez eladni a nagyerteku hasznalt pipakat - a mar emlitett bazeli Sven eBay oldalan is sokaig fenn vannak. Jellemzoen egyebkent a hasznalt pipak arai joval alacsonyabbak mint amit valojaban ernek - ezert is erdemes az estate piacnak nekifutni ha egy nagyobb erteku pipat keresunk. Hogy egy viszonylag mainstream markat is emlitsek, tipikusan igy mukodik a Savinelli is. A 600 - 1000 euros limitalt, specialis minosegu pipaik a hasznalt piacon mar elerhetoek 150 - 200 euro magassagaban, nagyon megeri tehat itt probalkoznunk.

Sajat celra is az a mottom, hogy ha egy uj Dunhill mondjuk 500 EUR, akkor en abbol a penzbol biztos nem az uj pipat fogom megvenni hanem inkabb nezek ezert az osszegert egy szep dan estate pipat Balleby-tol, vagy Bang-tol - ebben en sokkal tobb erteket latok.

Tonyoval egyebkent mar olyan szintre fejlodott az egyuttukodes ezen a teren, hogy az eBay-en is uzemeltetunk egy oldalt a pipainkkal “eastblockbriar” neven, mindenkinek batran ajanlom, hogy nezzen be hozzank:   

https://www.ebay.de/usr/eastblockbriar 

ff525678-9d3d-49e7-9ef9-4e879b8fa4bc.jpeg

(Molnar Antal - Tonyo, 9mm szuros)

Mik azok a dolgok amire oda kell figyelnunk ha hasznalt pipat, illetve esetleg komplett gyujtemenyt vasarolunk?

Erdekes dolgok vannak valoban amire erdemes odafigyelni. Egy nemet peldat emlitve, nem mindegy peldaul, hogy az orszag mely reszebol vasarolunk - a volt keleti regioban a nagypapa gyujtemenye varhatoan olyan darabokbol all amelyek nem kerultek tobbe 20-30 keletnemet markanal meg ujonnan sem, azaz vigyazzunk, hogy nehogy nagyon fole lojjunk a valos erteknek. 

A masik tipikusan vizsgalando reszlet a pipa szara. Ha a gyujtemenyben azt latjuk, hogy egy szár at van harapva, ott nagy esellyel - hiszen az adott ember harapasa a megszokas miatt ugyanoda iranyul - az osszes pipanak hasonlo problemai lesznek. 

Ami furan nezhet ki a laikus szamara, azonban inkabb jo jel mint rossz az a vastag szenreteg. Sokszor csak a kisujjunk fer a pipaba, de ennek igazabol orulunk mert maga a briar, a felujitas soran eltavolitasra kerulo szen alatt varhatoan erintetlen es ep, hiszen a szenreteg megvedte.

A hasznalat modja is arulkodo lehet - egy robogon, biciklin dohanyzo ember pipai mindig hatvanyozottabban vannak kiteve az ategesnek. Aztan vannak technologiai sajatossagok - itt van az asztalomon peldaul egy Becker pipa amelynek kazanja alul ategett. Becker az a mester aki jellemzoen elegge a kazan aljanak kozelebe kesziti a fustfuratot, igy ezeknel a pipaknal nagyobb az ateges kockazata. Sok Winslownal is latom ezt, es mindenhol ahol a mester a hatarokat feszegeti.

Volt esetleg olyan gyujtemeny amit megvasaroltatok es a „kibontasnal“ realizaltatok, hogy mekkora szerencsetek is volt?

Persze. A mar emlitett elso vasarlasok egyike amelyben a 7 olyan pipan kivul amellyel mar teljesen nyero oldalon voltunk talaltuk meg az emlitett ket nagyerteku TAO pipat. Aztan tobb olyan csomag volt amiben Winslow-kat, Reiner Barbi, Ingo Garbe pipakat talaltunk...szoval neha ra lehet nyulni meglepetesekre. Ezekenek a pipaknak az erteke tenyleg eleg komoly lehet - itt ideznem azt a pipas mondast, hogy “Az a remalmom, hogy az asszony majd annyiert adja el a pipaimat mint amit en a vasarlasukkor neki bevallottam roluk” :-)

3448aeda-4d1f-4307-9c4c-79ff402087c9.jpeg

(S. Bang, csont applikacios, szuro nelkul)

Gondolom ennyi ido alatt mar alaposan kialakult, hogy mik azok a formak, kialakitasok, finish-ek es faragok amelyek, akik lazba hoznak, igaz?

Igazabol az van, hogy en a faragokra megyek, a forma es aztan a finish tenyleg masodlagos. Ennek egeszen egyszeruen praktikus okai vannak: ha valaki mint en rajong egy adott farago munkai irant, nem lehet nagyon valogatos a formak es finishek tekinteteben hiszen a valasztek, a darabszam erosen korlatozott. Ha esetleg igy be-be esik a rajnogott faragotol egy olyan forma amivel nem leszunk baratok akkor azt esetleg eladom. Az en celom az, hogy a nagy dan faragoktol probaljak egy-egy pipat beszerezni, van olyan akitol mar tobb is van.

Kiktol vannak mar pipaid a danok kozul?

Van egy szuros Tom Eltang pipam - o jellemzoen egyebkent nem csinal szuroset de a Koppenhagai Danish Pipe Shop-al egyuttmukodesben keszitett egy szuros sorozatot. Ez a pipa igy joval olcsobb is mint a mester egyeb pipai. Aztan sikerult hozzajutnom meg a kovetkezo faragok pipaihoz: Balleby, Former, Jess Chonowitsch, S. Bang, Poul Ilsted, Winslow, Jeppesen, Kai Nilsen, Viggo Nielsen, Peter Heeschen, Benner, Jorgen Larsen, Thomsen. Ezen kivul nagyon buszke vagyok a fentebb mar emlitett osszes evjaratot tartalmazo Vauen evpipa gyujtemenyemre is. 

Kik a nagy kedvencek?

Az S. Bang markat tudnam kiemelni, toluk 3 pipam is van mar. Az o sztorijuk egyebkent nagyon erdekes - Sven Bang annak idejeben, a 70-es evekben nyitott boltjaban kezdett kulonbozo faragokat megbizni high-end pipak gyartasaval, es ebbol notte ki magat a brand. Sven Bang szinten faragott pipakat azonban ezek nem sikerultek nagyon jol, sokan mondjak, hogy o inkabb marketingben volt eros mint faragasban :-) Ezeket az eredeti pipakat egyebkent egy nemet uriember - ha jol emlekszem, a DanPipe-hoz kotheto a szemelye - vasarolta fel es adogatta el. Na ezekbol, csak az erdekesseg kedveert szeretnek megszerezni egy darabot.

A masik nagy tervem pedig az, hogy a dan noi faragok munkaibol is felepitsek egy szep portfoliot: Nana Ivarsson, vagy Anne Julie pipai olyan arszegmensben mozognak es annyira ritkak, hogy kiemelt celpontjai a gyujtoknek. Julie uj pipai a 8-10.000 euros savban cserelnek gazdat, a regi pipaival meg az a gond, hogy elofordulhat az o beutojevel ellatott de mas altal keszitett darab is, szoval nem egyszeru a gyujto dolga...

Mit gondolsz a pipa - dohany parositasokrol? Mas szoval, tapasztaltad-e, hogy mondjuk egy virginia flake igazan egy 3-as meretu egyenes billiardban erzi jol magat? 

Nem, ez iranyu tapasztalatom nincs, amit en kirikusnak erzek az egyertelmuen a tomes modja es minosege. Ezt annyira fontosnak erzem, hogy ha nem erzek egy tomest 100%-osan sikerultnek, neki se fogok a pipanak...tapasztalatom szerint egy rosszul elkeszitett tomet nem fogja hozni azt az izgazdagsagot, elmenyt amit elvarhatunk az adott pipa es dohany kombinaciojatol. 

 697e33f9-fba7-42c8-8dc8-b439f2229259.jpeg

 (Bent Nielsen (“Benner”))

Van mas hobbid is amibe ennyire beleasod magad mint a pipazasba?

Utazni nagyon szeretunk Zsuzsival, ami sok idot es persze penzt visz el. Nagyon szeretem ezeket az utazasokat megszervezni, sokszor nagyobb tarsasagunk szamara is. 

A masik hobbi meg az eves, nagyon szeretem a jo eteleket is, imadok fozni, foleg persze huseteleket. A steak keszitesben ugy erzem sikerult olyan szintre jutni amivel mar en is elegedett vagyok :-)

10 villamkerdes – es a valaszok 

 

Kikapcsolodaskent konyv, film vagy zene? 

Film, es ebbol a sorozatok amiket kedvelek. Nagyon bejott a Westworld. Aztan a masik amit nagyon szeretek az a seta kozbeni pipazas, azonban itt nalunk a jellemzoen nagyon szeles ido miatt ehhez mindig megfelelo pipat kell valasztanom. Erre vannak nalam rendszeresitve a vastagabb falu, robosztusabb Savinell 320-as es Bari pipaim. 

 

Top 3 kedvenc pipa?

Az S. Bangtol a csont applikacioval ellatott pipam es a Tonyotol a szulinapomra keszitett rovidebb pipat is imadom, aztan a Vauen, Morgan automanufakturaval tortent kooprodukciojabol szarmazo pipat emelnem meg ki aminek az az erdekessege, hogy a pereme dugattyuacelbol keszult. Ebbol 50 darab keszult osszesen. Tonyoval birtoklunk ebbol egyet-egyet.

 

Kedvenc dohanyod ebben a pillanatban?

Mindenkeppen benne van a top 3-ban a Suttlif Elizabethan Match VaPer - a megszunt Dunhill Elizabethan Mixture remake-je. Aztan persze a Cornell & Diehl White Lightning az Appalachian Trail szeriabol ami egy picit aromas VaPer de epp csak annyira amit meg elviselek. Vegezetul pedig dobogos meg a szinten Cornell & Diehl Plantation Evening english dohanya

 

Ha flake, akkor szetmorzsolva vagy csak hajtva tomve?

Mindig fellazitom a flake-et, es a jol ismert 3 fazisu tomessel vagy az u.n. air-pocket modszerrel tomom. az utobbinal ugye egy nagyob csomo dohanyt tomunk spiralis iranyban a kazanba es a perem szintjere igazitjuk. Igy a kazan aljan marad egy legresekben gazdag, lazab reteg ami segiti az egest. Ez a modszer egyebkent nekem a nagyobb pipakban valt be - most is egy pulykatojas mereto Viggo Nielsen pipat szivok, amit igy tomtem.

A flake-re visszaterve, en azt gondolom, hogy ez a formatum elsosorban egy szallitasi es allapotfenntartasi forma, nem tomesre kesz allag. Ugye a flake tortenete az, hogy a tengereszek szamara keszitettek es annak preselt, nedves formatumban valo elkeszitese a hosszu tengeri utak alatt a kiszaradastol ovta meg a dohanyt. Nem gondolom, hogy a tengereszek egyben tomtek a pipaikba :-)  

 

Szurovel vagy szuro nelkul?

Jellemzoen a szuros pipakat preferalom, bar ugye pont a dan pipak ebben nem erosek :-). Emlitettem, hogy tengerpart kozeleben elunk es itt az allando magas paratartalom jelentos nedvesseget okoz a pipaban is amire a szuro jo megoldas. Van olyan pipa, amit ket filtert felhasznalva tudok elszivni, annyira atnedvesedik. A danoknal egyebkent azert nem divat a szuros pipa mivel fontos minosegi jellemzonek tartjak ezek a mesterek a fust akadalymentes vonalat, es azt valljak, hogy a filter kialakitas ezt a fustaramlast megtorne, igy jellemzoen nem alkalmazzak.

Azt kell mondjam egyebkent, hogy nekem a szuro nelkuli pipabol szivott dohany tul eros. Eros az iz szempontjabol - peldaul egy gyujtasnal beszivott fust nekem a legritkabb esetben esik jol. Nem tudom mas hogyan van ezzel... Ezert ha szuro nelkuli pipat szivok akkor igyekszem feszesebbre tomni, igy csokkentem az intenzitast. 

 

Szivar es cigaretta is?

Cigaretta semmikeppen, szivarozni viszont szoktam es a kis szivarkakat is kedvelem. Ez utobbibol az aktualis kedvencek a Cohiba es a Trinidad csomagjai. Egyertelmuen a kubai izvilagot szeretem, a dominikai szivarok nem jonnek be. A nicaraguai szivarok meg szinten nagy kedvenceim.

 

Kedvenc ital pipahoz?

Nem nagyon van, mert nem igazan fogyasztunk alkoholt. A konyakot el tudom kepzelni pipadohany melle, de nalam meg ez sem jellemzo.

 

Egyszeru gyufat hasznalsz vagy specialis pipagyujtora eskuszol?

Sokaig kiserleteztem ebben a temaban es mivel szeles helyen lakunk ez egy kritikus pont szamomra. Van peldaul egy szep Corona Old Boy gyujtom amire Tonyo csinalt nekem egy briar hazat, nagyon klasszul nez ki, de sajnos az Old Boy-t csak belterben lehet hasznalni mert nem allja a szelet. Aztan kezembe akadt az osztrak IMCO ceg pipagyujtoja is azonban ennek a gyenge pontja az, hogy a gazcsapja muanyagbol keszult es igy nem egy tartos darab. Amivel most kiserletezek az a Clipper Metal pipagyujtoja, ami minimalisan modositott a cigigyujtoikhoz kepest, igy oldalt jon ki belole a lang. Ez, mint minden egyeb Clipper cserelheto tuzkovel, allithato gaztoltesi lehetoseggel rendelkezik es mivel tiszta fem, elvileg orok darab

 

Ki az a 3 ember aki a legnagyobb hatassal volt rad a pipas hobbi kapcsan?

Az elso nev Verhas Tamas, o a kezdetektol rengeteget segitett es a mai napig segit nekem mindenfele pipas temakban. Aztan persze a mar sokszor emlegetett Molnar Antal - Tonyo - pipafarago mester akivel baratokka es uzlettarsakka is valtunk, es van egy csoporttag a nemet pipas kozossegben, Christian Probst akitol szinten rengeteget tanultam

 

Mit gondolsz, milyen lesz a pipazas mint hobbi helyzete 2025-ben?

Itt Nemetorszagban van erdeklodes a pipazas irant, azonban sajnos osztom Farago Timi  (Timivel az interjut megtalalod szinten a blogon - SzubjektivPipas) tapasztalatat miszerint rengeteg szellemileg instabilnak tuno embert latok pipazni az utcan itt nalunk. Az en elmeletem az, hogy ugy tunik, Nemetorszagban sok drogrol, alkoholrol lejovo embernek ajanljak az orvosok a pipazast mint „potszert“. Sokszor latom a facebook-os csoportok kommunikacioiban, hogy pipasok nagy aranyban osztjak meg az „X-eve tiszta vagyok“ jelvenyeket, ugyhogy ebbol gondolom, hogy lehet valamifele osszefugges ebben a kerdesben.

A helyzet egyebkent a boltok szempontjabol sem rozsas. Sorra zarnak be az uzletek es nagyon keves patinas bolt marad meg mert nincs aki tovabbvigye ezeket. Itt lehet megemliteni a kiehli Herbert Motzek boltjat ami ugy tudott megmenekulni, hogy a tulaj atadta egy Thomas Darasz nevu fickonak, de legalabb igy a bolt tovabb el. 

Ahol most nagy pipas boom van az tavolkelet, Kina, Indonezia, Malajzia - oda most gyakorlatilag minden eladhato az utottkopott gyujtemenytol kezdve egeszen a tobbezer dollaros freehand csodakig.  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szubjektivpipas.blog.hu/api/trackback/id/tr514560358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása