Szubjektiv Pipa Klub

Pipa, dohány meg minden ami ehhez köthető

Az oszi erdo dohanya - Mac Baren HH Old Dark Fired

2018. november 03. 06:54 - SzubjektivPipas

Mac Baren – Old Dark Fired (HH Series), gyarto: Mac Baren - virgina/burley blend. Szubjektivpipas index: **** 

01a920c3-726f-4642-9aa6-9daa6c3fe7be.jpegVizsgalatunk targya a Mac Baren csucsszerias HH csaladjanak tagja, ahol a „HH“ a markanevben Harald Halberg cegalapitora utal. Ebben a szeriaban a ceg a termeszetes dohanyizek kedveloinek kesziti a hozzaadott izesito anyagokat, aromakat nem vagy csak minimalisan tartalmazo pipadohanyait.

Az Old Dark Fired egy virginia-burley, amelyben a burley egy eredetileg az USA Kentucky videkerol szarmazo, „fired“ azaz fa fustjen erlelt dohany. A technologia lenyegeben ugyanaz mint a latakia eseteben, de itt rovidebb ideig teszik ki a fust hatasanak a dohanyleveleket. Ezzel a modszerrel persze mashol is keszul “kentucky” azaz ha ezt a jelzot latjuk akkor az nagyobb valoszinuseggel a gyartasi technologiara utal es nem a szarmazasi helyre: a Mac Baren peldaul Afrikabol es az USA-bol szarmazo alapanyagot is hasznal a keverek elkeszitesehez. A nevben szereplo “Old” arra utal, hogy Per Jensen, a Mac Baren master blender-e tobbek kozott 1974-es es 83-as evjaratu dohanyleveleket is retegez egymasra a flake elkeszitesenel.

A leveleket gozzel, melegen preselik ossze es 30 napig tartjak osszepreselt allapotban. Az alabbi ket - meglehetosen rossz minosegu, Youtube videobol szarmazo kepen a dohanypreseles es a presbol kikerulo „cake“ formatumu dohany lathato.

ac4ae9b7-e340-4c73-be94-0799bda37924.jpeg

A preseles utan az elkeszult dohanytablakbol (cake) geppel vagjak a csomagolashoz a standard meretu szeletkeket.

f5b2e392-092d-410d-bd4b-f4d49fdbfb44.jpeg

Na, de terjunk most mar a targyra, nezzuk mit talalunk a csinos kis dobozban.

A fedelet a szokasos 50 centes ermevel felpattintva, a magasabb minoseget jelezni hivatott nagyon szep, arany szinu, HH logoval nyomott papirban talaljuk a Mac Barentol megszokott csinos, vekonyra szelt, egyenmeretu dohanylemezkeket. Nagyon erdekes az illat amivel eloszor talalkozunk. A dobozt annak beszerzese utan megosztottam egy pipas tarsunkkal es az en flake szeleteim egy befottes uvegbe kerultek. 4-5 honappal kesobb nyitottam az uveget kostolasra es szinte orrba csapott a fustos, ecetes barbecue szosz cseppet sem kellemetlen illata. Azota, amiota ismerkedunk es az uj tomethez veszem ki a szeletkeket, ez a barbecue illat tompult, es a helyere egy mazsolas, barnakenyeres (forrasa az erlelt virginia) illat lepett amelyben kakaopor is erezheto. Csodalatos, izgalmas.  

97f949ec-becc-4660-b5b0-88540f32ef8f.jpeg

A gyujtas utan a keverek rogton megmutatja, hogy itt bizony egy, a nevehez hiven sotetebb, intenziv, komplex dohanykeverekkel lesz dolgunk. A flake formatum meg jobban koncentralja az aromakat: foldes, suru, mar-mar szivaros jelleggel nyit, itt nincsen konnyed gyumolcsosseg vagy citrusok. Markansan jelenik meg egy kesernyes, de nem kellemetlen izjegy is.

Mechanikaja peldas. Szinte tokeletes nedvessegi fokkal erkezett a dobozban es az uvegben tartas ezt fenntartotta. Kb. 20 perc, morzsolt allapotban torteno szelloztetes mellett a szokasos 3 csipet modszerrel tomve minimalis utangyujtassal rendkivul lassan, huvosen eg. Nagy elonyere valik a lassu tempo, igy elvezettel szalazhatjuk az elobukkano izeket. Nem csip, nem harap bar az igazat megvallva en a tempot lassura veve erre nem is igazan adtam lehetoseget.

Ahogy haladunk elore a tomettel ugy valik egyre inkabb szerves egessze ez a rendkivul erdekes, fuszeres, edeskes, ugyanakkor kesernyes izkavalkad. Megjelenik a porkolt mogyoro is - vastag, tobb siku, izgalmas elmeny. 

A nikotint - ami persze mindannyiunknal eltero erzekenyseggel talalkozik, tehat erosen szubjektiv kategoria - nem talaltam erosnek, azonban mindenkeppen jelen van, ehgyomorra okozhat meglepetest az arra erzekenyeknek.

Pipaja nalam egy nagyobb corncob lett mert nem akartam, hogy az egyeb dohanyfajtakra tartott briar pipaimat maradandoan atizesitse - mint mindig, a kukoricacsutka pipa kivaloan bevalik erre a celra. Ezek a pipaim is szurosek es White Elephant 6mm-es szurokkel valtak be - a kezdetekben e pipakban hasznalt Medco gyartmanyu egyszeru papir szuroket nyugdijaztam. 

eb3c3d0b-fcef-4f33-9101-e7462852f6a0.jpeg(A posztban fehasznaltam kepet es informaciot a Smokingpipes, Per Jensennel forgatott videojabol ami Youtube-on elerheto) 


1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szubjektivpipas.blog.hu/api/trackback/id/tr5614336125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

László Titkos 2020.12.19. 12:39:53

Üdv!Remek elemzés egyik legkedvesebb dohányomról!(Persze a többi sem rossz)!Egyébként szeretnék kérdezni valamit:várható-e valamikor a közeljövőben egy riport a Pipás Arcok sorozatban Molnár Antal pipakészítő mesterrel?Gyönyörű pipákat készít,de sajnos róla szinte semmit sem tudok.Azt hiszem sokan örülnének egy riportnak,melyből megismerhetnénk munkásságát,és egy kicsit a magánembert is.
süti beállítások módosítása