Szubjektiv Pipa Klub

Pipa, dohány meg minden ami ehhez köthető

Pipas Arcok - Gyovai Laszlo

2018. augusztus 25. 14:38 - SzubjektivPipas

Ezzel a bejegyzessel egy kicsit elterek a szokasos tartalomtol, hiszen itt altalaban egy uj poszt alatt az en szigoruan szubjektiv kostolojegyzeteimet illetve egyeb, a pipazashoz kapcsolodo dolgaimat talalhatjatok. Arra gondoltam, hogy ebben az uj sorozatban elbeszelgetnek nehany kozismertebb arccal a virtualis pipas kozossegbol. Nekem nagyon erdekesek ezek a beszelgetesek es talan masokat sem untatnak majd.

Na, akkor szaladjunk is neki az elso resznek.

gyovai.jpg

Gyovai Laszlo, avagy Gylacc

44 eves, ket gyerek edesapja. Budapesten el, a foglalkozasa egy telekom ceg ugyfelszolgalatahoz koti azaz emberekkel kell foglalkoznia, talan ezert is pipazik mar 25 eve.... A pipai mellett a kisszerias es egyedi kesek szerelmese. Lacit a Magyar Pipasok, illetve a Pipak, dohanyok, szivarok kedveloi Facebook csoportbol is ismerhetjuk, de aktiv az Instagrammon (gylacc) illetve a valo vilagban (pipaklubok, versenyek) is :-) Eppen szabadsaga kozben, kipihenten, 20. hazassagi evfordulojuk napjan allt rendelkezesemre. A bejegyzes kepeit a Facebook posztjaibol valogattam

Mit erdemes tudnunk rolad? Elmondanad par szoban, hogy ki vagy, mit csinalsz ha eppen nem pipazol?

Persze, szivesen, bar semmi kulonos nincsen benne. 44 eves vagyok es Budapesten, Kobanyan elek felesegemmel es ket gyermekunkkel. Civilben egy telekom cegnel dolgozom ugyfelszolgalati teruleten, azaz emberekkel foglalkozom, nagy tetelben. Ennek megfeleloen, terapias cellal is minden estemet egy tomet pipaval zarom az erkelyen, ez kell ahhoz, hogy teljesen le tudjam vezetni a stresszt, a faradtsagot es a kovetkezo napot megujulva kezdhessem

Miota pipazol, honnan jott a hobby otlete? Ki adta a kezedbe az elso pipat?

En mindig szerettem erre a kerdesre azt valaszolni, hogy mar 10 eve pipazom, de aztan egyszer utanaszamoltam es kijott, hogy ez inkabb 25 ev :-) Az elso pipa egy kevesbe szokvanyos tortenet. Nagymamam egy holland korutra indulas elott kerdezte meg, mit hozzon nekem onnan es en reflexbol vagtam ra: egy pipat! O ezen nem akadt meg, hiszen az edesapja pipazott es olyan kellemes emlekeket orzott errol, hogy minden tovabbi nelkul elhozta a pipat – egy Big Ben Ranger-t - amivel aztan elkezdtem a 25 eve tarto es remelhetoleg meg nagyon messzire vezeto utazast...

img_0874.JPG

Emlekszel meg az elso dohanyodra?  

Persze, mondhatnam “beegett” a memoriamba, a szajpadlasomba es a nyalkahartyamba is :) Egy Club dohany volt egyebkent...borzalmas volt. Ami mar izlett es bejott az az Adventure volt, egy gyumolcsos, talan cseresznyes amerikai dohany, ami 1.5 – 2 honap utan mar megmutatta igen vonzo arcat es kedvencemme valt – kesobb meg nehany versenyen is talalkoztam vele. Aztan az orszagban egy kisebb dohanyforradalom zajlott le aminek eredmenyekent Mac Baren, Radfords dohanyok jottek be, Dunhill dohanyok voltak kaphatoak - azok a tetelek amelyek most mar csak kulfoldrol rendelhetoek. Neha sirhatnekom tamad ha ranezek a regi dobozokra, latva, hogy milyen valtozatossag volt elerheto itthon....

Kitol, honnan tanultad az alapokat?

Emlitettem mar, hogy az elso pipam egy Big Ben Ranger volt. Namarmost, ez egy tipikusan nem kezdonek valo pipa. Kicsi, rovid es szuro nelkuli – kinlodtam is vele sokat. Elso lenduletbol lerohantam a trafikba, megvettem a kezem ugyebe eso elso dohanyt es megtomtem a pipat, aztan csodalkoztam, hogy nem akart egni. Tobb kor relative sikertelen probalkozas utan a kezembe kerult Manfred Schulz: Pipazok konyve es onnantol kinyilt a vilag. A masik nagy lokest az Aranyfust Pipaklub adta, az itteni tagoktol, Verhas Tamastol, Kiraly Geza bacsitol rengeteget tanultam. Relative koran, talan a kezdestol szamitott fel even belul mar alkalmam volt a Magyarorszagon rendezett vilagbajnoksagon is indulni ami hatalmas tanulsagokkal es ertekes tapasztalatokkal szolgalt.

Mit tartasz ebben a hobbiban a legnehezebbnek egy kezdo szamara?

Talan a legfontosabb a kezdo szett osszeallitasa, az alap tanacsok begyujtese. Ha a jo sorsod nem egy lelkes pipas-boltossal hoz ossze aki segit az elso pipa kivalasztasaban, abban, hogy vegyel melle egy tomkodofat, egy tuzszerszamot illetve pipatisztitot, illetve nem mondja el hogyan tisztisd minden pipazas utan a pipat, hogyan pihentesd, akkor nagyon nehez a kezdet. Kicsi, szuro nelkuli pipat valasztottal, szivod mint a gozmozdony es tutira szetegeted a szadat vele, az elmeny helyett fajdalom es bosszusag az elso tapasztalat.

img_0875.JPG

Mit javasolnal egy kezdonek aki most ismerkedik a pipazassal, hol kezdje, mivel kezdje?

Mindenfelekeppen nezzen, olvasson utana mielott elkezdi. Aztan latogasson meg egy pipaboltot es kerjen tanacsot, valasszon pipat. Milyen pipa legyen? A lenyeg, hogy tetszen...hiszen ha megis abbahagyja utana, egy szep targykent nezhet ra. Ne legyen draga pipa, kozepkategoriaban jo kezdeni, legyen hozza egy fa tomkodje es figyeljen, “porgesse” a parazsat, tanulja meg szoros kontroll alatt tartani az egest. 

Ha jol lattam, gyakran szerepelsz versenyeken. Meselj errol kerlek egy kicsit, hogyan zajlik egy ilyen verseny, es miert szereted ezeket?

Ahogyan emlitettem nagyon koran jutottam el az elso versenyre es ott, azzal a vilagbajnoksagi szereplessel egy hosszu szeria kezdodott. Ma mar csak elvetve megyek el egy-egy versenyre, inkabb csak megmutatni, hogy meg itt vagyok :-)

A versenyt egyebkent ugy kell elkepzelni, hogy mindenki megkapja a standard, szuro nelkuli versenypipat, 3 gramm dohanyt, 2 szal gyufat, tomofat meg talan meg egy tisztitoszalat is. Jellemzoen 5 perc all rendelkesre az eszkozok atvizsgalasahoz illetve, hogy megtomd a pipat.A kovetkezo 1 percben a 2 szal gyufa felhasznalasaval meg kell gyujtanod a pipat, es innentol indul a menet – a cel minel tovabb egesben tartani a kevereket, minel tovabb fustot produkalni. A jellemzoen nyero idok 2 – 2.5 ora tartomanyban vannak. A verseny soran minden asztalnal ul egy-egy asztal-biro, aki barmikor fust produkalasara kerhet, de erre igazabol nincsen szukseg: itt a versenyzok a fair play szabalyait tartva jatszanak, a csalot ugyis kivetne magabol a kozosseg.

A legjobb eredmenyeim kulfoldi versenyeken egyebkent egy olaszorszagi vilagbajnoksagon csapatban masodik hely, ausztriaban csapat elso es egyeni masodik helyek. Azt nagyon fontos megjegyezni, hogy ezek a versenyek mindig sajat zsebbol finanszirozodnak, ez nem egy olyan sport ahol szponzorok tolonganak azert, hogy tamogathassanak. A maxmum jellemzoen az, hogy a versenyt szervezo klub korbejar es dohanyforgalmazoktol megprobalja a fustolnivalot es nemi nyeremeny-dohanyt vagy eszkozt osszekuncsorogni. Kivetel talan persze az, hogy a Magyar Pipaszovetseg a vilagbajnoksagokhoz probal valamifele tamogatast adni.

A versenyen szerzett tapasztalatok – lecsupaszitva, egy ilyen verseny a koncentralt tuzelestechnika tokeletesiteserol szol – kivaloan beepulnek a napi gyakorlatba, ajanlom mindenkinek. 

Csaladod mennyire toleralja a hobbidat?

A pipazas mar a felesegemmel egyutt toltott ido alatt alakult ki, es amikor a parom a lanyommal terhes lett, tettem egy fogadalmat amihez azota is tartom magam: a lakasban sosem pipazom. Minden nap az erkelyen gyujtok ra, ha fuj a szel, ha esik a ho akkor is. Hala istennek a csaladban nagyon szeretik a finom pipa illatot igy toleraljak a kedves elfoglaltsagomat.

Lattam, hogy a keseket is nagyon szereted, meselnel egy picit errol?

Mindig imadtam a keseket, a formavilag amit szeretek bennuk. A gyujtoszenvedely talan a lanyom szuletesekor, 18 eve kezdodott – az o szuletesenek apropojan ajandekoztam meg magam az elso darabbal. Megintcsak Verhas Tamas baratomat kell emlitenem aki szinten szereti a szep keseket, allandoan huzzuk egymast ennek kapcsan. A magyar kezmuves kesek a kedvenceim. Erdekes egyebkent, megfigyeltem, hogy nagy a pipas es kesrajongok kozos metszete, talan a formavilag sokszinuseg az ami kozos a ket hobbi muveloiben.

Hogyan latod a magyar pipas online kozosseg evoluciojat?

Ez ez egesz tortenet meg az index Pipasok ide! topicjaval indult, ebbol notte ki magat kesobb a pipaklub.hu ahol minden, de minden le van mar irva a pipazasrol viszont a formatum nem tul felhasznalobarat es lehetetlen benne keresni. Ha kerdesed van, vegig kell nyalaznod a tobb ezer oldalt, vagy kerdezel, erre viszont az ottani torzsgardanak mar nem mindig van energiaja azonnal reagalni es elismetelni az ezerszer feltett kerdesek valaszait es ez elkedvetlenitheti az odatevedo kezdot.

Ehhez kepest a Facebookon kialakult ket legnagyobb magyar pipas kozosseg – a Magyar Pipasok, illetve a Pipak, dohanyok, szivarok kedveloiuditoen friss, jol mukodik, joval szemelyesebb. A masik pozitiv hozadeka ezeknek a forumoknak az, hogy a sajnalatosan leszukult hazai trafik kinalathoz szokott ide erkezo uj tagoknak kicsit kinyilik a vilag es ralatast kapnak arra, hogy milyen valtozatos is a dohanyok vilaga ha az ember egy kicsit regionalisan vagy egyre inkabb globalisan vizsgalja az elerheto kinalatot. 

img_0877.JPG

Vegul jojjon 10 villamkerdes - es a valaszok:

 Kikapcsolodaskent konyv, film vagy zene?

Zene es film. Zeneben mindenevo vagyok, mostanaban nemi preferenciaval a New Orleans-i blues iranyaban. A filmekben a fantasy a kedvenc vonalam, de igazabol minden johet.

Kedvenc pipad?

De nehez ez......de ha mar emlitenem kell egyet, egy Peterson bent spigott, de legalabb 10 kedvenc pipat tartok rotacioban. Osszesen kb. 100 pipam van. 

Kedvenc dohanyod ebben a pillanatban?

En csak igaslonak hivom oket, a Mac Baren Mixture Scottish Blend es szinten ettol a gyartotol a #1. Most ismerkedem a Peter Stokkebye dohanyokkal es nagyon bejon a Bulls Eye illetve a Luxury Navy Flake is

Ha flake, akkor szetmorzsolva vagy csak hajtva tomve?

Regebben osszehajtva tomtem de ugye ez csak csontszaraz dohannyal mukodik igazan. Mostanaban mar nagyon enyhen, csak az ujjak kozott kisse elmorzsolom, inkabb csak meglazitom a szalakat es mar mehet is a pipaba.

Szurovel vagy szuro nelkul?

Mindketto jatszik, nincsen preferenciam. Mindossze kedv kerdese az egesz. Ha mar szuro, akkor preferalom a Vauen es Blitz termekeit

Szivar es cigaretta is?

Cigaretta sosem, a nagyobb szivarokra hamar raunok, viszont szivarkak johetnek (Moods, Al Capone) alkalomszeruen de csakis szuro nelkuli valtozatok, ezekbol ki nem allhatom a szuros verziokat.

Kedvenc ital?

Soros vagyok, eppen az IPA-k vilagaban vagyok elveszve

Talalkoztal mar mogorva, segiteni nem hajlando pipassal?

Sosem, de valoszinuleg mar azert sem mert a virtualis illetve pipaklubos rendezvenyeken illetve versenyeken is mar egy olyan tarsasaggal talalkozol akik nyitottak, szivesen ismerkednek es beszelgetnek masokkal – azaz a pipas kozossegban valoszinuleg szinten jelenlevo, inkabb maganak valo arcok eleve kiszurodnek.

Adnal 1 tuti tippet a pipatomeshez?

Nagyon nehez ez igy irasban, de talan azt emlitenem, hogy mikor az elso csipet dohanyt tomjuk a fejbe, kicsit csavarva tomjuk azt bele mintha bele tekernem. Igy a dohany szalai enyhen spiralis formatumban kerulnek egymasra es tapasztalatom szerint az eges igy optimalisabb

Mit gondolsz, milyen lesz a pipazas mint hobbi helyzete 2025-ben?

Nem vagyok optimista. Ahogy szukul a hobbit valasztok es rendszeresen uzok tabora az termeszetes modon hozza magaval a piac szukuleset es azt, hogy a dohanygyartok, importorok egyre marginalisabb uzletet latnak a pipazasban – igy sajnos arra szamitok, hogy a hobbink el fog tunni es eljon az ido mikor fel kell adjuk. De akkor is velunk lesznek meg kedves eszkozeink, a pipaink amelyekben tovabbra is gyonyorkodhetunk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szubjektivpipas.blog.hu/api/trackback/id/tr8314201371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása