Szubjektiv Pipa Klub

Pipa, dohány meg minden ami ehhez köthető

Szep is, jo is! Peterson - Special Reserve 2018

2018. június 29. 21:20 - SzubjektivPipas

Peterson - Special Reserve 2018, gyártó: Mac Baren, 100g tin, enyhen aromatikus – virginia es burley, mezes izesitessel. Szubjektivpipas index: ****

img_0616.jpg

Be kell valljam, hogy nekem nagy gyengeim a mives dohanyos dobozok. Imadom az europai tipusu klasszikus kerek tin-eket, percekig tudok elnezegetni, forgatni egy szebb Dunhill (az EMP, a Nightcap, az Elizabethan cimkei nagy kedvenceim), egy Presbyterian vagy egy Samuel Gawith Squadron Leader dobozt. Mivel en horgaszom is, ezek a dobozok tokeletesen ujra hasznosulnak a mucsalik tarolasanal is - a negyszogletu Navy Flake doboz peldaul perfektul illeszkedik a horgaszmelleny zsebebe :-)

img_0638.jpg

Az amerikai tipusu dobozokert mar joval kevesbe lelkesedem, valahogy nem hoznak lazba a macskakajas tegelyek...

Bezzeg a Peterson speci, 100g-os dobozai, na azokert lehet lelkesedni:-) A Peterson hagyomanyosan, minden evben kijon egy-egy Special Reserve dohannyal a szezonalis es standard termeklistaja mellett. Ez a Special Reserve mindig egy aromatikus keverek es ebben a 2018-as sem kivetel.

A kulcsiny nalam 10/10 pontos. British sport car green alapszin, elegans tipografia, es kulon extra pont a taktikus "halalcimke" kezelesert: mivel egy azonos kullemu kemeny papir dobozba is betettek, a tin megmenekult a kotelezo egeszsegugyi kockazatokra figyelmezteto cimketol. Igy nem kell kapargatni, kozben imadkozni, hogy a cimke ne szakadjon be - teljes pompajaban elvezhetjuk ezt a szepseget.

Paran mar jo elore figyelmeztettek es persze igazuk is volt – ez nem az a dohany amit a dobozaban tovabb erlelhetunk. Mivel a doboz nem vakuumzart, a muanyag zacskoba csomagolt tartalma villamgyorsan kiszarad igy a bontas utan azonnal befottesuvegbe koltoztettem.

img_0578.jpg

A dohanykeverek egy rolled-flake, es nem igazan tudom maskent jellemezni ezt jobban mint, hogy egyszeruen gyonyoru...

A Mac Baren altal gyartott dohany persze tobb kerdest felvet az igazi eredetet illetoen. Kicsi ugyanis annak a valoszinusege, hogy a max. 1000 doboz volumenben piacra dobott, special edition kedveert megterveztek es legyartottak egy kulon dohanykevereket ebben a munkaigenyes formaban. Sokkal valoszinubb, hogy a Mac Baren valamelyik mar letezo rolled flake dohanyat dobtak fel nemi toppinggal es ebbol kapunk a dobozkakban. Nincsen ezzel semmi baj egyebkent, amit kapunk a penzunkert az egy nagyon stabil virginia & burley alapokon nyugvo enyhen aromatikus orom-dohany.

Az illat csodalatos – virginia barnakenyeres erjedt szenaja, a kentucky burley foldes, hullott lombos jegyei es egy nagyon kivanatos, vadvirag mezre emlekezteto illat lepi meg az orrunkat.

A dohany a zacskobol kiveve tokeletes nedvessegi allapotban volt, inkabb mar a szarazabb tartomanyban. A tomeshez ezuttal nem a szetmorzsolast valasztottam, hanem szimplan felbehajtottam a korongokat es igy tomtem az aromatikus dohanyokra fenntartott Vauen Olaf 4873-as pipamba – 5-6 korongot is felvesz egy teljes tomet. A kisse rendezetlen feluleti reteget a tomkodovel eligazgatom, es mar mehet is a gyujtas.

A dohany mechanikaja peldas, lassu tempot tartva egyenletesen, huvosen szep feher hamuva eg. Nem csip, nem harap, a nikotin vegig eszrevetlen marad – legalabbis az en nikotin erzekenysegem alapjan. Ebben mindenkinek megvan a sajat merceje, szamomra alig erezheto.

Az izek - lassu tempot tartva - nem okoznak csalodast. A tomet elso harmadaban az edes izek dominalnak, a flake virginia edesseget a mezes topping es egy finom karamell izjegy kerekiti tovabb. Erdekes – kivancsi lennek, hogy ez masoknak is felismerheto-e vagy csak az erzekeim jatszanak velem – en felfedezni velek egy enyhen anizsos arnyalatot is az izben. Talan a legjobb erzekkel adagolt aromatika amit eddig kostoltam, a dohany es a hozzaadott izesites tokeletes harmoniaban.

img_0619.jpg

A tomet masodik harmadatol az mez tompul kisse es innentol a kivalo minosegu dohany veszi at a fo szerepet az izkepben. Barnakenyer, a csodalatosan kremes virginia es nemi csiklandozo csiposseg - tokeletes harmonia. 

Osszessegeben tehat ez egy rendkivul dekorativ, jo erzekkel, teljes szivvel elkeszitett enyhen aromatikus dohany ahol az alkalmazott mezes topping nem elfedni hanem tovabb erositeni hivatott a nagyon jo minosegu dohanykevereket. Ujabb Mac Baren mestermunka. Nagyon alkalmas mint atvezeto dohany az aromatikus keverekek iranyabol a “tiszta” vriginia & burley vilagaba.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szubjektivpipas.blog.hu/api/trackback/id/tr8914028404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása