Szubjektiv Pipa Klub

Pipa, dohány meg minden ami ehhez köthető

A tankonyvi English - Samuel Gawith Squadron Leader

2018. június 08. 06:58 - SzubjektivPipas

Samuel Gawith Squadron Leader, gyártó: Samuel Gawith, 50g tin, English (balkan) - latakia, turkish/oriental, virginia osszetevokkel,  Szubjektivpipas index: *****(azaz 5!!!!)

 squadron_leader.jpg

Tavasszal bonyolitottunk rendkivul sikeres cseret V. szaktarssal es ennek egyik targya a szobanforgo dohany volt. Ha jol emlekszem fele-fele cserelgettunk teteleket, igy 25 grammnyi dohany jott haza amit persze a kis zacskobol azonnal befottes uvegbe koltoztettem. Multak a hetek, kozben megannyi elmennyel gazdagodtam – tobbek kozott ratalaltam az azota is szamomra balkan etalon G.L. Pease Westminsterre amely hatarozott izeivel nagy kedvencem.

Par hettel ezelott azonban eltekertem a Squadron Leader uveg tetejet es azota, be kell valljam nem nagyon kivanok ra mas dohanyra. Pedig nem lattam ezt jonni. Ez egy igazi “sleeper” blend, sokkal-sokkal tobb benne az ertek es belbecs mint amit ismerkedeskor latni enged.

A tin-design az egyetlen kivetele ennek a rejtozkodo szemelyisegnek ugyanis az aztan nagyon markans es szerintem tokeletesen passzol a dohany karakterehez. Kicsit utanaolvastam a neten es a kovetkezot talaltam blend hattererol illetve a tin-en levo illusztraciorol.

A blend tortenete a 30-as evekre nyulik vissza, ekkor kezdte el gyartani es forgalmazni a Samuel Gawith angol ceg. Az eredeti verzio a virginia, latakia es turkish oriental dohanyok mellett meg louisiana perique-t is tartalmazott amely osszetevot kesobb gazdasagi/arazasi okok miatt hagytak el a mixturabol (forras: Bob Gregory, a Samuel Gawith vezetoje) - igy alakult ki a ma is forgalmazott verzio. A kezdettekor meg letezett a dohanynak egy curly cut verzioja is. A feltekert dohanyt az Escudo-hoz (is) hasonloan korongokra vagtak, ez a verzio azonban kesobb kikopott a kinalatbol.

Neha-neha a ceg kijon ujra egy kisebb szeriaval az “eredeti”, perique-et is tartalmazo keverekkel - ezek a dobozok a gyujtok kedvelt celpontjai, a smokingpipes.com-on fel-feltunnek par masodpercre :-)

2018-06-06_19-18-54.jpg

A beltartalom tortenete utan nezzuk a sokakat kinzo kerdest – nem viccelek, csak a “milyen repulo van a SL dobozon” temanak szamos chat roomja lelheto fenn a Reddit-en es mas portalokon: na de, tenyleg vajon pontosan melyik vadaszgep lathato a dobozon? A gep egy Royal Flying Corps (RFC) altal repult Hawker Fury az 1930-as evekbol.

Stimmelunk tehat a dohany megjelenesenek idejevel, egy igazi squadron leader tehat csak es kizarolag ezzel a geppel vezethette csataba a koteleket mikozben egy Dunhill pipabol ezt a dohanyt fustolte. Minden korbeert :-)

Na de nezzuk a torteneti bevezeto utan, hogy mit tapasztal a hozzam hasonlo zoldfulu mikor kozelebbrol szemugyre veszi ezt a legendas dohanykevereket. Ami szembetunik, azok a gyonyoru, hosszu szalagok, a virginia arany es vilagosbarna csikjai, a sotetbarna oriental es elvetve a sotet latakia. Szep a szemnek, de mar ranezesre is nagyon nedves. Ezzel persze hozza a Samuel Gawith alapvetest: az altalam eddig kostolt minden SG dohanybol “csavarni” lehet a nedvesseget. Nem baj, szaritani konnyen lehet, visszafele mar kicsit nehezebb a folyamat. Az illat tipikus English, a latakia fustje es az oriental szantalja az eloterben de szorosan mogottuk az edeskes, nedves szenas virginia. Ez nem egy latakia dominans English, a ciprusi levelek nem dominalnak, szepen egyuttmukodnek az illatban a tobbi osszetevovel.

 img_0582.jpg

Mechanikajara a nedvessege van nagy hatassal – figyelni kell, nem szabad nagyon szorosra tomni. Tapasztalatom alapjan tobb gyujtassal kell szamolnunk, ilyen szempontbol odafigyelest igenyel. Szep, egyenletes, vilagosszurke hamuva eg. Nem csip, nem harap ha esszel szivjuk. A nikotin szamomra nagyon moderalt, kellemes szinten marad mindvegig. Bar adja magat, hogy szaritsuk, szerint nem erdemes tullevegoztetni: a nedvesebb allag tobb gyujtassal, azonban a pozitiv oldalon vastagabb, intenzivebb izekkel jar.

Es akkor itt, ezen a ponton kell elmondjam, hogy szamomra a Squadron Leader elso kostolasra kicsit csalodas volt – tobbre, masra szamitottam...de mire is? Nem tudom. Ahogyan azt sem tudom mi a varazslat ebben a dohanyban mert ahogy elmelyultem vele, a 2-3. tomettol viszont ugy elkapott, hogy azota sem ereszt. Nem tudom mi a titok de hadd osszam meg mi az ami nekem nagyon teszik benne:

  • Nem log ki semmi, a latakia csak szinesit de nem dominal, a kivalo minosegu, izes virginia szepen egyensulyoz a vagany turkish osszetevovel

 

  • Szeretem az edeskes, kremes fuszeresseget, azt, hogy bar nem intenzivek az izek, az osszkep hihetetlenul baratsagos harmonia 

 

  • Szinten jol all neki az a floralis, FA-szappanos (ha ez meg mond a tisztelt olvasonak valamit) vonal ami gondolom a szokasos Lakeland topping likor amit a gyarto altalanosan hasznal a dohanyainal – engem itt nem zavar, nagyon jol mukodik a kivalo minosegu osszetevokkel

 

A fentiekbol talan atjon, hogy nagyon nagy kedvencem ez a dohany - talan az elso 5 csillagos tetel az en szigoruan szubjektiv univerzumomban. Ez az etalon English – ha valaki innentol tanacsot ker tolem, hogy ismerkedne a kategoriaval, nalam ez a befuto.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szubjektivpipas.blog.hu/api/trackback/id/tr7514031630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása