Szubjektiv Pipa Klub

Pipa, dohány meg minden ami ehhez köthető

Rattray's Marlin Flake (British Collection)

2018. április 29. 17:51 - SzubjektivPipas

Rattray's – Marlin Flake, gyártó: Kohlhase & Kopp, 100g tin, VaPer - virginia, perique, black cavendish, Szubjektivpipas index: ****

rattrays_marlin_flake.png

Egy igazan patinas marka, amelyet Charles Rattray alapitott, aki 1911-ben nyitotta meg uzletet a skociai Perth-ben. A ceg egyutttmukodese 1980 kornyeken kezdodott el a Kohlhase & Kopp nemet, dohanytermekekre szakosodott vallalattal de a tenyleges akvizicio csak 1990-ben kovetkezett. Azota a Rattrays dohanyok sok mas egyeb brand mellett - tobbek kozott a Peterson is gyartat itt - a K&K altal jutnak el a rajongokhoz.

Irasunk targya, a Marlin Flake a sokak altal “Szentharomsagnak“ nevezett Rattrays sorozat tagja: mindharom termeszetesen edes virginia es mindharom tartalmaz perique dohanyt is. Az Old Gowrie a legedesebb, a Marlin Flake tartalmazza a legtobb perique-et es a Hal O The Wynd a legerosebb a harom kozul.

house_of_rattray.jpg

  A Rattray's Haz a skociai Perth-ben (forras: Pipedia)                      

 

rat2.jpg    Charles Rattray (forras: Pipedia)

Az osszetetelt illetoen nem egy teljesen klasszikus VaPer - az erlelt virginian es perique-en kivul meg black cavendish-t (ok, valoszinuleg ez is virginia alapanyaggal keszitett cavendish) is tartalmaz.

A dohanyt egyebkent egy kostolo csomagban kaptam a draga V. szaktarstol egyeb kincsek mellett. Meg egyszer hadd hangsulyozzam milyen pozitiv meglepetes belecsoppenni a pipas szcenaba es megtapasztalni, hogy itt ugy tunik mindenkinek  arany szive van.

img_0296.jpg

A dohanyt a lenti kepen lathato Savinelli 320 KS-ben szivom, ez a VaPer-re keresztelt pipam. A pipat illetoen meg kell jegyeznem, hogy bar imadom a formajat, kazanmerete nagyobb mint a szamomra idealis, a viszonylag nagyobb  sulya es a szàr kialakitasa miatt nem igazan kenyelmes szajban tartani. Keresgelem az optimalis tartast de hiaba probalkozom minden irannyal es pozicioval, nem jo raharapni. Neheznek es bizonytalannak erzem - ezt a Vauen Olaf pipaim sem produkaljak, nemhogy a pillekonnyu corn cob-ok.

Nezzuk azonban a lenyeget, mit is mutat ez a keverek. Mivel a flake mar eleve megtorten kerult hozzam a fent lathato allagban - ezt teljesen elmorzsoltam es az egyszeru "gravitacios" 3 csipet tomessel tomtem. Ahogyan fent emlitettem az elso probalkozasok alkalmaval nagyon megcsipett igy V. kollega javaslatara alaposan kiszaritottam. Ez segitett, ezuttal csak a fantasztikus izek erkeztek. A gyujtassal kisse nehezen boldogultam, 4-5 kor ujragyujtas kellett a vezerparazs elereseig, utana gyakrolatilag vegig egett. Mondanom sem kell talan, hogy NAGYON meghalalja a lassu tempot: egy magas termeszetes cukortartalmu virginia bazisu keverek nem a gyorsfutasrol szol - vigyazzunk mert itt nemcsak izvesztessel jar a tempo hanem napok alatt gyogyulo nyelvegessel is :-)

Az izben kezdeskent a perique borsossaga dominal, egy pillanatnyi ketseget sem hagyva, hogy ez bizony egy verbeli VaPer, raadasul a perique-hangsulyosabb fajtabol. Rogton megerkezik azonban az edes, fuszeres barnakenyer es azonnal osszekapcsolja az agyban az emlekeket: a moszkvaban toltott eletszakaszunk 2 forro nyarat, es annak a kvasz-nak az izet amit a parkokban setalva, frissen hidegen, habosan mertek. Az edeskes, fuszeres orosz barnakenyerbol erjesztett ital nemi citrusos felhangokkal - tokeletes aromaparja ennek a dohanynak.

A perique borsossaga melle hozza a tipikus szilvas jegyet is, a sotet gozolt virginia elesztos, kenyeres, fuszeres edesseget a cavendish mar-mar melaszossa teszi, de vegig ott a perique, hogy odacsorditsen az ostorral - kivalo erzekkel adagolta a master blender, nagyon jok az aranyok.

A virginia altal hozott jegyeet tekintve ez tehat nem a citrusos, elesebb, frissen vagott, tuzo napon szaradt szena vilaga (ismet az Orlik Golden Sliced-ot kell itt emlitenem mint a frissebb, elesebb VaPer iskolapeldajat) - ez bizony inkabb a szenakazal belsejenek nedves, buja, mar erjedesnek indult illata. 

Nikotintartalma moderalt, a hangsulyos perique ellenere sem erzem a hatasat.

Osszegzeskent, nagyon pozitiv elmeny a Marlin Flake, csodalatos, tobbretegu izeivel, kremes fustjevel es a mesterien adagolt perique tartalmaval igazan eltalalt nyari dohany.

img_0304.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szubjektivpipas.blog.hu/api/trackback/id/tr4313874886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása