Szubjektiv Pipa Klub

Pipa, dohány meg minden ami ehhez köthető

Karacsony - es a Cornell & Diehl Autumn Evening

2017. december 23. 06:42 - SzubjektivPipas

Ujra Karacsony, a kedvenc unnepem. Szegfuszeg illat, forralt bor, karacsonyi dekoraciok, es persze belassulas, szamvetes az evvel. Ez a ket het az egyetlen idoszak amikor meg a ceg is elszenderedik, nem omlenek az emailek, ekkor tudok igazan pihenni.

img_1178.jpg

Ahogy egyre idosebbek, bolcsebbek (?) vagyunk a felesegemmel, ugy kezdtuk el az elmult evekben tudatosan kivonni magunkat a Karacsony elotti konzumalasi, tokeletesre-tervezesi oruletbol. Nehez volt, mert en is elenjartam az agyontervezesben es etelfelhalmozasban. Az utobbi 3 evben azonban lejottunk errol, es szepen lebegosre vesszuk a Karacsonyt. Nincs rogyasig a huto, viszont a lakasban szep a dekoracio, lobognak a gyertyak, nagyokat setalunk, elvezzuk a nyugis napokat. Mara peldaul mindosszesen annyi a terv, hogy lesetalunk a kedvence kavezonkba egy finom forraltborra, veszunk par szep gyertyat meg es este elmegyunk egy hokimeccsre. No stressz, no rohanas. Annyira jo ez igy. 

img_1176.jpg

 Tegnap egesz nap borzaszto ido volt, a kod es az esoszitalas a szobaban tartott amit olvasassal, alvassal es fozessel toltottem - egy ilyen kombincioval barmikor kiegyezem.

Este az idojaras is engedekenyebb lett, az eso is elallt, ugyhogy megtomtem az aromatikus blendekre tartott Vauen 4873-as pipamat es elindultam setalni.

img_1173.jpg

Utkozben persze szorgalmasan jegyzeteltem a telefonomba - ennek erdemenye olvashato itt: 

Cornell & Diehl - Autumn Evening (gyarto: Cornell & Diehl, 50 g tin, aromatikus blend, Red Virginia, Black Cavendish) - Szubjektiv Pipas index: ***

2017-12-23_07-05-00.png

 Az 50g-os tin ara 23 CHF a kedvenc dohanyboltomban Sven-nel, es hat ez borzasztoan sok penz a legkisebb kiszerelesi egysegu fustolnivaloert. Sven figyelmeztetett is, hogy ez bizony a legdragabb dohany a boltjaban, biztosan kerem-e? Mivel minden aromatikus top listan elokelo helyen szerepel a C&D best-sellere, gondoltam teszek egy probat.

A bontas utani tin-note suru, nehez, cseppet emelyito melaszos edesseggel fogad. Az izesites a blend leirasa alapjan juharszirup, rum, szilva, vanilia, whisky - minden ami edes :-) Egyaltalan nem kellemetlen annak aki ezt az izvilagot szereti de a konnyedseg, a finesz nem sajatja. A blend allaga, latvanya nem az en vilagom. Annak ellenere, hogy a C&D termekeinek minosegerol nagyon sok jot olvasni, ez a mix latvanyra nekem inkabb az "osszesoport tormelek" kategoria. Rovid szalag es coarse cut keverek, szinben a sotet, mely tonusok uraljak - a red virginia es cavendish szinei. Nedvessegi foka viszont idealis, termeszetesen bontas utan uvegbe koltoztettem es perfekt modon kezelheto, tomheto a keverek.

img_1182.jpg

Nagyon konnyen eg. 1 gyujtassal es nemi tomkodessel kialakult a megfelelo parazs es ez az adag utolso negyedeig ki is tartott.

Izben az elso harmadban a melaszos edesseg dominal, jo vastag, haraphato kremes fusttel. Ahogy emlitettem, nagyon jol eg es az idealis nedvessegi foka miatt nem nehez lassu tempoval, a fustot viszonylag huvosen tartva az izekre koncentralva szivni. Erdekes volt szamomra, hogy a red virginia es a cavendish ilyen aranyu kevereke nekem inkabb a burley-t juttatja eszembe erzesre mint a korabban kostolt virginia alapu blendeket. Ne szamitsunk azonban az izek kavalkadjara, ez egy viszonylag egyszeruen ertelmezheto dohany, nincs mit szalazgatni. Kremes melasz, nagy adag karamell es persze juhar szirup. A blend neve az oszre utal, nekem viszont teljesen a hideg tel izvilaga es hangulata ez.

Az adag feletol aztan beuszik a kepbe a juharszirupos palacsinta ize es ez is marad velunk a vegeig. Semmi bonyolultsag, retegzettseg, egyszeru, kellemes edes aroma ami nem tunik mestersegesnek.   

Osszessegeben nem csalodtam a blend-ben, ez egy oszinte dolog: azt kapod amit iger. Nekem egy kicsit tul edes es egysiku, a viszonlyag magas arat (persze ez csak itt Europaban ennyi, az Egyesult Allamokban egy 50g-os tin nem tobb mint 10-11$) a minoseg atlagossaggat es a kifinomultsag hianyat nem erzem egyensulyban. Valoszinuleg nem ez lesz a kedvenc aromatikus blend-em, de aki szereti a juhar szirupos palacsintat annak jo szivvel ajanlhatom :-)

Update (2018 Oktober): igy majdnem egy evvel kostolo utan, ismet csak tul nehany tometen tovabbra is all velemenyem. A blend kicsit egysiku melaszos, juharszirupos izvilaga kellemes, de ne varjunk tole hatalmas meglepeteseket. Szamomra egy jo aromatikus keverek ennel tobb izgalmat nyujt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szubjektivpipas.blog.hu/api/trackback/id/tr6213508243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása