Szubjektiv Pipa Klub

Pipa, dohány meg minden ami ehhez köthető

A "pipázó fa" és a Mac Baren Mixture - Scottish Blend

2017. december 16. 16:46 - SzubjektivPipas

Az első posztban említettem egy fát. Az egyik teraszunkról pont erre látok, és kiváló háttérként szolgál a nyugis, csendes füstöléshez. Mostanában mondjuk az időjárás kissé nehézkessé teszi a szorakozast, specialis, idojarasallo felszerelesben ulok neki a pipanak ha van ra idom.

img_1114.JPG

A fa egyebkent szimbolikus jelentosegu. Ahol elunk, egy 2 eve epult lakoparkban ugy epitettek fel az epuleteket, hogy kiemelten figyeltek a korabban itt allo kuria parkja osfainak megtartasara. Magyar szemmel hihetetlen az a kornyezet, hogy a vadiuj hazak kozott 100 eves fak allnak teljes egysegben a kornyezetttel es lathatoan teljesen egeszsegesen.

6 ev (bel)varosi let utan koltoztunk ide, egy kis faluba persze nem tul messze, meg mindig csak 20 perc biciklizes tavolsagban a munkahelyemtol. Mar nagyon vagytunk egy nyugisabb, csendesebb, termeszetkozelibb kornyekre es itt meg is talaltuk ezt. Meg viszonylag ujak vagyunk itt, es mar alig varom, hogy legyen idonk egy kicsit bejarni a kornyeket, amely setakra persze majd viszek valami fustolnivalot is.

Ha mar fustolnivalo, a masodik temamnak a Mac Baren Mixture - Scottish Blend-et valasztottam:

Mac Baren Mixture - Scottish Blend (gyarto: Mac Baren, 100g tin, aromatikus blend, Virginia-Burley fo osszetevokkel) - Szubjektiv Pipas index: ****

img_1124.jpg

 Azt irjak a dobozon, hogy az egyik legnepszerubb dohany es valoban, meg az Europai repterek pipadohany szempontjabol minimalis felhozatalaban is elvetve meg ez az a marka ami megtalalhato. Valenciaban biztosan, legalabbis ket hete ott vettem egyet mert annyira tetszett az elso kostolas.

A tin cimkeje (a kepek persze az amerikabol erkezett verziorol szarmaznak amelyet nem ronditanak el egy darab veres, fekete tudovel) azt mondja, hogy az 1958 ota gyartott Scottish Blend 35 kulonfele dohanyt tartalmaz, es hat hol vagyok en attol, hogy ketelkedjek ebben.

img_1126.jpg

 Ami latvanyra es illatra biztos az az, hogy kulonfele virginia fajtak alkotjak az alapjat, es ehhez adnak egyeb fajtakat - szamomra, a minimalis tapasztalatommal a virginia vezeti a blendet es a tin leiras alapjan a burley meg a fo komponens. Allagra szep es nagyon erdekes a korabban kostolt Orlik flake-hez kepest - ez elmorzsolt erlelt virginia flake-et es szalagosra vagott aranysarga virginiat es sotetebb burley szalagokat is tartalmaz vegyesen.

Mivel nalam lassabban fogy, ezert uvegbe tettem igy innen tudtam illatmintat venni: erett, nedves szenas, enyhen likoros illat. Mez, valamilyen vadvurag meze. Aztan konnyed, friss, citrusos jegyek, sok fuge es szaritott sargabarack. Ez ugye hivatalosan is egy aromatikus blend, valamilyen edeskes alapu likorrel vagy mezzel lehet izesitve. Per Jensen master blender eskuszik, hogy nem mezzel izesitettek - valoszinuleg valamilyen likor lesz akkor a megoldas.

img_1115.JPG

Ezt a dohanyt is a Vauen Olaf 4873-bol szivtam, nagyon egyszeru tomni, en a 3 csipet modszert alkalmaztam ovatos tomkodessel, teljesen jol bevalt.

Kisse nedvesen kostoltam, az idealis allapothoz biztos szaritani kellett volna de nem igazan van ebben tapasztalatom. Valahogy osztonosen probalom minel gyorsabban visszazarni az uveg csavarzarjat - gondolom a pipanyi mennyiseget kellene inkabb kint hagyni egy 30-60 percre tomes elott, ha valaki ebben hasznalhato tanacsot tud adni azt nagyon megkoszonom.

Na de ha az ember eljut a parazshoz par gyujtassal es atadhatja magat az elvezetnek csodalatos elmenyben lesz resze. Valtozatos, folyton valtozo de szepen balanszban levo izkavalkad. Jelenleg kb. 5-6 adagon vagyok tul es mindig talaltam benne uj elmenyt. A tomes kulonbozo harmadaiban is valtozik as izkep. Sok fuge, edeskes barnakenyer, es valamifele nagyon visszafogott cukros vizes (itt egy eppen csak nagyon enyhen edes izt kepzelj el) izerzet marad a szajban a kifujas utan. A tomes minosege - es hat ebben minimalis a tapasztalatom - nagyban befolyasolja az eges milyenseget, ebben is mindenfele verziot sikerult megtapasztalnom. Neha jelentkezett egy kis "tongue bite", maskor meg szepen mindenfele nyelv-egetes nelkul vegeigelveztem a pipat. Rengeteg, szalazgatni valo de mindvegig csak kozepes intenzitasu kremes iz, nagyon "konnyen csuszik", ennel ereztem eloszor azt, hogy ragyujtanek rogton egy masodik adagra. Ha ossze kellene hasonlitanom az Orlik Golden Sliced-al, egy hajszallal nekem ez jobban bejon. Mindenkinek tiszta szivvel ajanlom. 

A legkozelebbi alkalommal bemutatom a pipaimat amit a helyi piapuzlet rendkivul kedves tulajdonosanak tanacsara kezdoszettnek vettem. Persze nem birtam ki es azota rendeltem egy ujabbat is mar a majdan kiprobalando latakias dohanyokhoz, ezt elvileg a Jezuska hozza majd jovo heten ha minden jol megy. A kovetkezo posztban remelem mar ezt a darabot is bemutathatom.

Mindenkinek kellemes fustolest!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szubjektivpipas.blog.hu/api/trackback/id/tr5213505475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

László Titkos 2018.01.20. 12:30:21

Helló,üdv a klubban!Örülök,hogy a dohányzás különböző válfajai közül éppen a legnemesebbet választottad.Legyen sok örömöd benne!
Nos,ha a szárításról érdeklődtél,akkor a saját véleményem az,hogy az aromásított dohányokra szinte minden esetben ráfér a ...szellőztetés.Ami csak időtartamában különbözik a szárítástól.Az első legfeljebb negyed-vagy fél óráig tart,míg a második akár egész délelőtt is-a dohány nedvességétől függően.Azt pedig tapintással állapítom meg:ha ragacsos,nyomásra könnyen összetapadó, de nehezen szétváló csomót alkot,akkor még nem jó.Lassan,egyenetlenül fog égni,minduntalan bealszik,ráadásul rengeteg kondenzátumot termel,ami különösen gusztustalan hozadéka az ügynek.Ellenben,ha a dohány tapintásra még kissé nyirkos,de összenyomás után könnyen szétesik,szálaira bomlik,akkor lesz pont füstölésre alkalmas.Némi morzsolgatás sem árt,különösen a nagyobbra vágott daraboknál.Teljesen szárazon kizárólag a Virginia dohányokat javaslom,bár fokozott óvatosságot is a tempót illetően...Ami az ízesítést illeti:tudtommal ez egy natúr dohány,aromáit kizárólag a benne található sokféle dohány mesteri keverésének köszönheti.Irigyellek is,hogy ilyen sokféle ízt meg tudtál különböztetni,persze nincs két egyforma íz-érzékelésű ember a Földön a tudósok szerint.
Nos,végezetül gratulálok a blogodhoz:szép,informatív,és remélem sok dohányelemzés és pipabemutató fogja még gazdagítani a jövőben.Apropó pipa:a két választott pipamárkád remek választás,bár én inkább pár olcsóbb darabbal kezdtem volna! Például a magyar Szabó-pipákkal.Pénztárcabarát,strapabíró darabok,kezdéshez ideálisak.Aztán persze jöhetnek a drágább világmárkák is!És,ha informálódnál a pipázásról.akkor ajánlom figyelmedbe a Pipabolt.hu,és Pipaklub nevű oldalakat is.További jó füstülést kívánok!

SzubjektivPipas 2018.01.20. 16:43:13

@László Titkos: Koszi a pozitiv visszajelzest es a tanacsokat is :-) Mindket ajanlott magyar oldalt megtalaltam es sok informaciot szereztem belole.
Nagyon hasznos amit a nedvessegi fokkal kapcsolatban irsz, szerintem ez az amit a legnehezebben talal el egy kezdo. A nyilvanvaloan nedves Gawith flake - erzesre szinte ragad - meg nekem is egyertelmu volt, de egy aromatikus, szalagos dohanynal egyszeruen gozom sincs, hogy mennyit javitana az egesi karakteren a szaritas. Es persze ha szelloztets/szaritas akkor ugye mennyi is legyen az :-) Szoval nagyon jokor jon a tanacsod. Kiprobalom a leirt modszert a kovetkezo alkalommal.
A pipa kapcsan meg egyszeruen a kenyszeruseg vezetett a Vauen markahoz - a Savinelli valoban erzelmi befolyasolassal kerult a haztartasba :-). Szoval ahogy irtam is a blogon, a fertozes 2. napjan lementem a helyi pipas szentelybe es az elado segitsevel a hajlitott Vauen-t valasztottam. Ennel olcsobban az itt "basket-pipe"-nak hivott, ha jol ertem aprobb gyartasi hibas pipak voltak, azonban ezek natur, kezeletlen pipak voltak, valahogy nem vitt ra a lelek. a Szabo piparol hallottam es mindenkeppen megneznem ezeket ha Budapesten jarok. Ugye jol latom, hogy nincs kifejezett szakuzlet, hanem a Galwitz vagy a Pipatorium boltokban vehetoek meg ezek? Te melyik pipaikat ajanlod? 9mm-es szuros megoldas kellene.
Koszi meg egyszer a kommentet, ez csak megerositi, hogy erdekes lehet masnak is egy kezdo botorkalasa ebben a csodalatos vilagban.
süti beállítások módosítása