Szubjektiv Pipa Klub

Pipa, dohány meg minden ami ehhez köthető

Nyari szezonnyito - Capstan Original Navy Cut (blue tin)

2018. április 08. 13:16 - SzubjektivPipas

En megprobaltam, eskuszom nagyon igyekeztem. De annyi energiat emesztett fel a magyar ekezetek megkeresese, hogy feladtam. Igy tovabbra is megyunk tovabb ekezetek nelkul, csak kulonosen minositett esetekben keresem meg a magyar betuket. Peldaul biztos, hogy a corse cut formatumban vagott dohanykeverekben helyenkent elofordulo szàrdarabok elofordulasa eseten csak meglesz az "à" betu...gondolom ertheto miert :-)

Hadd kezdjem azza, hogy ujabb bizonyitekot talaltam az alaptetelre miszerint a "a pipas rossz ember nem lehet". A napokban ugyanis par kor email egyeztetes utan sikerult osszefutni V. szaktarssal aki hasonloan őrült mint en - persze sokkal komolyabb szakmai alapokkal es tapasztalattal - es ugyan olyan nagy kiserletezo ha dohany fajtakrol van szo.  Jo elore lebeszeltuk, hogy  cserelgetunk egyet es mindketten abszolut partnerek voltunk a fele/fele konstrukcioban.  Mint az elozo posztban emlitettem, NEM KELL TOBB dohany egyelore - de persze azert meg belefert ebbe a korbe 3 nagy hiru tetel V. keszleteibol, a Rattray's Marlin Flake (VaPer), a Samuel Gawith's Squadron Leader (tankonyvi English) es a szinten e gyartotol erkezo Full Virginia Flake (Virginia). Ezen kivul volt olyan kedves es hozott egy boven mert kostolot egy csak bulk verzioban elerheto Dunhill tetelbol a My Mixture Elite-bol. A dohanyrol a tobaccoreviews.com-on is csak annyit talaltam, hogy "egy gazdag es kifinomult blend 9 kulonbozo fajta dohany felhasznalasaval melyekben Cavendish, Virginia es kulonbozo flake formatumu dohanyok is szerepelnek. Egy fel-aromatikus blend szilvaval/ringloval es kulonbozo egyeb gyumolcsokkel izesitve". Olyannyira ritka tetel ez, hogy meg egy review sem keszult rola az emlitett oldalon. Nagyon kivancsi vagyok ra... V., ha olvasod ezuton is koszonom a lehetoseget es ha megint Budapesten jarok, fussunk ossze ujra.

Az aromatikus dohanyokat egyelore pihentetem, a tavaszi-nyari szezonra probalom magam tartani a tervhez miszerint vegigveszem a Virginia es VaPer dohanyaimat nemi English/Balkan kiterokkel, az aromatikus teteleket meg szepen egy dobozban lekoltoztetem a pincebe. Mindegyik vagy bontatlan tinben vagy befottes uvegben gondosan elzarva, felcimkezve fogjak megvarni az oszi levelhullast.

Jojjon tehat az elso kiszemeltkent a Capstan Original Navy _Cut, ez az elegans, kek dobozos Virginia.

Capstan – Original Navy Cut, gyarto: Mac Baren, 50g tin, tiszta virginia, flake formatumban SzubjektivPipas index: ****

2018-04-02_19-00-41.png

A dohany amelynek leggyakoribb jelzoje a "Tolkien kedvence". Ebben a kek dobozban az eredeti, tobb mint szaz evvel ezelott a W.D. & H.O. Wills of Bristol gyarto altal elkeszitett verziot probalta ujraalkotni a Mac Baren. A szinkod egyebkent a kekkel az erosebb verziot, a sargaval pedig a lagyabb, finomitott valtozatot jeloli. Akit egyebkent jobban erdekel ennek a dohanynak a tortenelme, a kulonbozo verziok kozotti kulonbsegek es csodalatos kepek regi Capstan tin-ekrol annak nagyon ajanlom az alabbi bejegyzest - egy igazi rajongo "tollabol":

https://dutchpipesmoker.wordpress.com/2013/06/12/oh-capstan-my-capstan/

Kezdjuk tehat a tin-el: nekem nagyon tetszik a klasszikus, elegans dizajn es a doboz nyitasa utan is szep, esztetikus belso papirbetet fogad amelyen "Mac Baren rendben" pihennek a viszonylag szelesre vagott szeletek.

Az illat fantasztikus...szaraz fu, kaszalt szena illata egy meleg nyari nap utan - azaz a Virginia tipikus alapjegyei. Itt nem jelennek meg a citrusok amelyek annyira tisztan reszei mondjuk egy Orlik Golden Sliced aromainak. Itt a sotetebb, melyebb, edes illat az ami viszi a primet - mazsola, szaritott fuge, lehelletnyi mez es kakao. Csodas elmeny.

 img_0166.jpg

Nedvessegi allapota a tinbol kiveve szaritast igenyelt. A dohany mechanikaja teljesen rendben, en a flake szetmorzsolasat valasztottam es igy tomtem 3 csipet modszerrel. Jol eg, nem igenyel a szokasosnal tobb ujragyujtast.

img_0167.jpg

 

Az izekben azt hozza amit elvarunk tole - ez egy szintiszta Virginia, ne varjuk egy English komplexitasat itt nincsen izkavalkad...Ami viszont van, az egy kremes, edes (izesitetlen virginia flake ertelemben vett edes persze), enyhen fuszeres "komfort-fust" amely kivaloan kiser egy setat, egy jo konyvet vagy egy csesze kavet. Semmi bonyolult, csak kellemes, tipikus virginia a sotetebb, melyebb, edeskesebb fajtabol, citrusok, harsanysag nelkul - eleszto, barnakenyeres jegyek, foldes izek de vegig az erlelt virginia finoman fuszeres edessegevel. A nikotin nagyon moderalt szinten, azonban ez a dohany sem a gyorsfutasrol szol - nagy tempot kimeletlen tongue bite-al bunteti, a kenyelmes tempot pedig a fentebb leirt izekkel dijazza.

Szamomra ez a dohany annak tisztasaga, jo ertelemben vett egyszerusege miatt kivalo tarsa a corncob pipamnak (ezekrol a Missouri Meerschaum pipakrol majd egy kesobbi posztban - nagyon megerik azt a "komoly" 4 - 8 USD befektetest). Mindenkinek jo vasarnapi fustolest!

img_0182.jpg

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szubjektivpipas.blog.hu/api/trackback/id/tr3313800580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Földi Bence 2018.04.08. 16:08:43

Ugyanilyen corn cobom van nekem is (néhány szűrő nélküli mellett), már jó ideje egy albán piacról származó, citrusos dohánnyal koptatom :) Jó füstölést!

SzubjektivPipas 2018.04.09. 20:04:26

Szia, nagy kiraly ez a pipa. Borzaszto konnyu, szerintem jol nez ki es valahogy mintha az Isten is a virginia-hoz talalta volna ki :-) ha jol ertem , nalad aromatikusra van allitva, gonodolom ott sem hagy cserben :-))))) legjobbakat!

Földi Bence 2018.05.03. 11:43:22

@SzubjektivPipas: Az első corn cobomat túl gyors szívással sikerült tönkretennem, most vettem még kettőt, de filter nélkülieket, amit annyira nem szeretek, de beváltak. Asszem kénytelen leszek majd venni ismét egy filtereset is, mert nagyon megszerettem, főleg az elején, amikor pattogatott kukorica illata van a pipának :)
süti beállítások módosítása