Szubjektiv Pipa Klub

Pipa, dohány meg minden ami ehhez köthető

Miert pipazom?

2018. február 05. 20:36 - SzubjektivPipas

(Phil Webb: Why I smoke a pipe? reszlet - forditotta: Szubjektivpipas)

img_1286.jpg
“.........Azert pipazom mert valami jot mozdit meg bennem. A pipasokat altalaban kedvesnek es joszivunek latjak, bekebeli „Nagypapanak“ – ha tetszik. Ezt a megallapitast egeszen helyenvalonak talalom. Meg sosem talalkoztam pipassal aki arrogans vagy ontelt lett volna. Sosem talalkoztam pipassal aki azt allitotta, mindent tud a pipazasrol es az eletrol. Meg sosem talalkoztam olyan pipassal aki ne segitett volna kedves instrukciokkal es batoritassal amikor segitsegre volt szuksegem. Igy megteszem amit csak lehet, hogy az altalam latott modell szerint eljek es masok elott kovetendo peldava valjak, hogy ok is ugyanazzal a kedves, befogado szeretettel talalkozzanak amikor a pipazassal ismerkednek mint amivel en szembesultem.

Azert pipazom, mert a pipazas nalam joval nagyobb, csodalatosabb multbeli dolgokhoz kot engem. Sosem leszek hires a kiveteles elmebeli kepessegeimrol mint Einstein vagy Bohr (vagy eppen Holmes), sem csodalatos irasaimrol mint Clemens. De ha talalkozhatnek veluk, orakat tudnank beszelgetni a pipakrol es ezzel emelnenk hidat az emberiseg korszakai kozott.

Azert pipazom, mert a pipazas nalam joval nagyobb, magasztosabb dolgokhoz kot a jelenben is. Megannyi csodalatos emberrel volt szerencsem talalkozni e hobby kapcsan es az eletem gazdagabb lett altaluk. Talalkoztam kollegakkal akik pipasok es nagy megtiszteltetesnek erzem, hogy a barataimnak tarthatom oket. Talalkoztam mas pipasokkal, az ugyfeleimmel es az eletem szinten gazdagabba valt ezekkel a talalkozasokkal is – remelem, hogy az o eletuk is altalam. Szemelyes beszelgeteseken keresztul az uzletben ahol dolgozom es az elektronikus kommunikacio altal, rengeteg csodalatos emberrel talalkoztam akiknek kerdeseket tettem fel es akiknek kerdeseire valaszt adtam. Az eletem teljesebbe valt az emberek altal akiket Beard-nek, Follodor-nak, Paden-nek es Manadily-nek es persze olyanok altal is akit csak “Birmingham Bob”-nak, “Ming-Kahuna”-nak vagy “Colonel Panic”-nek beceztek. Mikozben talan neha nem is ertettem veluk egyet (az igazat megvallva eleg gyakran nem) a horizontom tagult, a tudasom gyarapodott es az eletem gazdagabb lett e talalkozasok altal. Ha belegondolok, mindez egy kis darab misztikus fadarabnak, nehany centi muanyagnak es egy csipet osszevagott dohanylevelnek koszonheto…

Azert pipazom, mert azt remelem, hogy ez a jovohoz is kot engem. Azt remelem, hogy a jovo nemzedekei jo szivvel tekintenek majd vissza ram, es ha majd ugy emlegetnek, hogy “tipikus pipas volt” az csak meg edesebbe teszi e remenyemet.

Azert pipazom, mert ez egy kicsit talan excentrikus, lazado dolog. A ket ember akiket borzasztoan csodalok, arrol voltak ismertek, hogy mindig ellene usztak az arnak. C.S. Lewis aki nem szegyelte a hitet as hiedelmeit es abbol sem csinalt titkot, hogy imadta a jo italokat es szivarokat – sok modern evangelista aggodalmara. Francis Schaeffer, talan az egyik – hacsak nem a legnagyobb 20. szazad vegi gondolkodok egyike nagy elvezettel fogyasztott egy pohar sherry-t estebedjei utan mikozben a nap filozofiai temajarol vitazott tanitvanyaival L’Abri-ban - profanul zavarba ejtve azokat akik egyenlosegjelet huznak az aszketizmus es a hit koze. Mikozben a pipazas biztos nem tesz bolcsebbe (annak ellenere, hogy ketsegtelenul segit idot szakitani a gondolkodasra), bizonyos modon - legalabbis szamomra – kapcsolatot biztosit azokkal az emberekkel akiknek gondolatait oly csodalattal kovetem s akiknek nagysagara annyira ahitozom.

Azert pipazom, mert a pipaban es a dohanyban a muveszetet talalom. “Muveszet ami mukodik” ahogy az idezet szol. Nem ugy mint egy festmeny vagy szobor, ami csodas es nagyszeru amennyire csak lehetseges azonban nem vihetem magammal, ha barmikor kedvem van hozza, hogy elvezhessem. Mig az emlitett egyszeriseg, statikussag es relativ megkozelithetetlenseg tovabb emeli egy mualkotas erteket es misztikumat, ennek ellenkezoje igaz az en pipamra. Lehet az a pipa egy modern mestermu mint egy Tinsky, Talbert vagy Nording, akar a mult mestermuve mint egy Holm vagy egy muveszi tokeletessegu Bang - a kezembe tudom fogni, magamal tudom vinni, hogy elvezzem a kezmuves tudast, a szakertelmet es sokszor a szeretetet is amely egy egyszeru briar fa darabban megnyilvanul. Latom benne a keszitoje szemelyiseget, akar az csak egy huseges masolata egy klasszikus billiard pipanak, vagy a legvadabb kepzelet megtestesulese egy igazan egyeni kinezetu freehand pipaban. Ha az egyik nap egy klasszikus “Monet” idillre vagyom, maskor pedig egy nagyszeru es felkavaro “Giger” alkotas ami boldogga tesz, egyszeruen magammal vihetem barhova es barmilyen elfoglaltsagra. Ez az altalam rajongott muveszet tobb erzekszervre is hat. Az izleles es a szaglas altal elvezhetem a kezmuvesseget olyan nagyszeru embereknek mint Gregory Pease, a McNeils-ek vagy akar olyan cegek munkait is mint az Orlik vagy a Davidoff. Az izlesem, a valasztasaim, a hangulatom altal az en muremekeim folytonosan fejlodnek es valtoznak a dohanylevel es a briar fa kombinacioja altal, ugy mint semmi mas. Amit egyszer megfestettek, egyszer kifaragtak vagy lemezre rogzitettek – az a mualkotas idotlen a maga statikus valojaban. A pipamban viszont egy olyan muremeket elvezhetek amely folytonosan valtozik, fejlodik, a pillanatban megelheto, az elmeny sosem ujrateremtheto ugyanabban a formatumban meg egyszer.

Azert pipazom mert egy olyan idobe repit ami sosem jon el ujra mar. Az idobe, amikor lehetseges volt a Arabiai Lawrence-et teljes pompajaban a hatalmas vasznon nezni es kozben egy pipat fustolni. A korba, amikor ugy nezhettem a Murderer's Row-t a parkmoziban, hogy kozben a kezemben ereztem az ego pipam meleget egy hideg oszi delutanon. Egy Normann Rockwell fele festett idillbe amely talan sosem letezett de ahova mindig vagytam. Sokan talan tenyleg allitjak, hogy ez a kor sosem letezett de en erzem az izet a pipamban, erzem edes illatat a fustjeben.

Azert pipazom, mert azt remelem, hogy egyszer egy kedves, tiszteletremelto nagypapa lesz belolem aki a kisunokajat a fafaragas fogasaira, horgaszni, vadaszni vagy eppen biciklizni tanitja, McGwire rekorddontesenek tortenetet meseli neki es azt, hogy mi volt a "televizio" es miert toltottunk oly sok idot elotte ulve...

Azert pipazom, mert remelem, hogy egy nap nemcsak apja, de apukaja is leszek a fiamnak. Tanitom majd ot baseball labdat utni es elkapni, uriemberkent viselkedni es tisztelni egy holgyet. Tamogatom ha focizni tanulna vagy ha eppen az opera vilaga vonzza, ha orvos lesz vagy ha teherautovezeto, vagy eppen ugyved. Az oszinte vagyam, hogy ha az ido eljon es a fiam felno, atadhatom ezt a muveszetet es hobbyt neki es az a darab fa es a fust mindig emlekeztetni fogja arra aki en voltam, es aki obelole valhat.

Azert pipazom, mert remelem, hogy egy nap nemcsak apja, de apukaja is leszek a lanyomnak, megtanithatom neki a sajat peldamon keresztul, hogy milyen erenyeket varhat el egy ferfitol, hogy oltalmat es biztonsagot nyujtsak neki, es azt is, hogy batoritast adjak neki arra, hogy vegul hagyja el az altalam biztositott vedelmet es oltalmat es teremtse meg a sajat otthonat. Remelem, hogy egy napon megtalalja azt a tarsat aki gondoskodni fog rola, kihivasok ele allitja, engedi es segiti ot tovabb fejlodni es akinek o ugyanezt a kihivast es fejlodest biztositja. A vagyam az, ha majd kesobb barmikor egy pipa illatat erzi, ujra erezze majd a biztonsagot, meghittseget es inspiraciot, es emlekezteti arra aki en voltam es aki obelole valhat.

Azert pipazom, mert azt remelem, hogy egy nap a gyermekeim, unokaim es barataim ha elmennek valaki mellett es megerzik a pipadohanyfust ismeros illatat utanafordulnak a pipasnak. Megallitjak, de nem azert, hogy ledorongoljak hanem eppen ellenkezoleg, hogy megkoszonjek, hogy segitettek emlekezni egy emberre aki egyszerre volt bolcs es vidam, eros es gyenged es egy csodalatos forrasa a az elet oromenek, igenlesenek - es ez az emlekkep en leszek.

Miert pipazom? Megmondom neked. Azert, mert en egy Pipas vagyok.

 

Szólj hozzá!
Címkék: Phil Webb

A bejegyzés trackback címe:

https://szubjektivpipas.blog.hu/api/trackback/id/tr1513635892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása