Szubjektiv Pipa Klub

Pipa, dohány meg minden ami ehhez köthető

Kozel a legendahoz - Hearth & Home WhiteKnight (Marquee Series)

2018. szeptember 30. 20:12 - SzubjektivPipas

Hearth & Home – WhiteKnight (Marquee Series), gyarto: Standard Tobacco Company - balkan blend macedon oriental (Yenidje), virginia, Latakia osszetevokkel. Szubjektivpipas index: **** 

7c98f6ec-b2dc-4fc0-985a-1a0a2ef7ae41.jpeg

Oktoberben lesz egy eve, hogy elkezdtem pipazni es mivel a hobbival torteno ismerkedest a Youtube csatornakon valamint a SmokingPipes.com forumain kezdtem, hamar talalkoztam nehany, nagy ahitattal emlegetett, azonban gyakorlatilag beszerezhetetlen dohanykeverekekkel. 

Az Esoterica Penzance, es gyakorlatilag barmely egyeb blend a J.F Germain & Sons angol gyarto kizarolag amerikai piacra gyartott Esoterica markajatol, vagy az azonos ceg altal liszensz alapjan keszitett legendas Balkan Sobranie melynek eredeti verzioja az 1920-as evekben kerult piacra - ezekbol a dohanyokbol megszerezni egy-egy dobozt szinte lehetetlen. Azert “szinte” mert termeszetesen van az a penz amiert az eBay-en vagy egyeb portalokon mindig akad valaki aki szivesen ad el, de ezek a tetelek a nevertek minimum 20 vagy akar 50-szereseert cserelnek gazdat. 

7a764e10-c56e-4583-8f16-7157b9b490c9.jpeg

 Egy Balkan Sobranie tin a mult szazadbol - Forras: Dutchpipesmoker.wordpress.com

Aztan szerencsere van olyan ut is, ahol a normal aron (13-14 USD) tudunk vasarolni, igaz nagyon ritkan es limitalt mennyisegben. A SmokingPipes.com-on idorol idore feltunnek ezek a dohanyok a keszleten, es annak ellenere, hogy az oldalon ilyenkor a regisztralt vasarlo maximum 1 dobozt vehet meg, par perce alatt el is tunnek. A weboldal rendkivul vasarlobarat szolgaltatasa a “mail alert” amit konnyeden be tudunk allitani hon ahitott dohanyunkra es mar csak lesnunk kell a mailboxunkat - sokszor 1 ev is eltelik amikor megerkezik az email: ujra keszleten a blend. Ilyenkor jo ha sietunk, 2-5 percnel tobb idot nem toltenek a polcokon a dobozkak.

Na, de terjunk is vissza vizsgalatunk targyara. A WhiteKnight a Balkan Sobranie eredeti, 1970-es verziojanak replikaja, a master blender pedig Russ Ouellette akinek nevehez jopar legenda feltamasztasa fuzodik - o jegyzi a Bengal Slices jelenleg elerheto verziojat is. Nezzuk mit mond alkotasarol maga a Mester:

“Amikor 2011-ben megnyertuk a Balkan Sobranie 759 hasonmas versenyt a Chicagoland Pipa es Dohany Kiallitason a BlackHouse nevu keverekunkkel, nem kis sikert arattunk vele, az egyik legnagyobb best sellerunk lett a dohany. Ezt kovette a kovetkezo probalkozasunk a Fusilier‘s Ration, ami a szinten legendas eredeti Bengal Slices replikajanak keszult - ez szinten hihetetlen nepszerusegre tett szert. Volt meg egy blend amit nagyon kedvelek es szinten tervben volt, hogy elkeszitsem a mai megfelelojet de nem mertem belevagni mivel az eredeti dohany szinte mar ikonikus statuszt elvez. Jopar evvel kesobb azonban, sikerult letrehoznom azt a kevereket amely kapcsan mar biztonsaggal elmondhatom: vegre keszen allunk, hogy megmutassuk a nagykozonsegnek a BlackHouse unokahugat - a WhiteKnight-ot. A Balkan Sobranie eredeti verzioja legendas azok kozott akiknek hozzam hasonloan meg szerencsejuk volt kostolni a keso 70-es evekben. A ciprusi latakiat, csodalatos sarga virginiat, kiveteles minosegu macedon oriental-t - koztuk a Yenidjet, a dohanyok kiralynojet - tartalmazo WhiteKnight elkepesztoen pozitiv visszajelzest kapott attol a nehany embertol akiknek alkalmuk volt kostolni a hivatalos premier elott.“


47a26795-7910-42d5-8c9e-7d949f0ba606.jpeg

                         Russ Ouellette master blender - forras: talkingtobacco.com

Nagy szavak, talan csak marketing - legyinthetnenk erre, de aki kostolta mar Russ Ouellette keverekeit illetve latta, hallotta ot beszelni az talan egyet tud erteni velem: keves hitelesebb, szerenyebb ember tevekenykedik az iparagban mint o.

A hosszu bevezeto utan terjunk a targyra, nezzuk mit tapasztalunk a dohannyal. A doboz designja elegans, de persze ez erosen szubjektiv kategoria. A tetot felpattintva, a szokasos feher papirkosarka fogad, es persze a latakia aromaja csapja telibe orrunkat. Kisse kiabrandito az igenytelen, puha fenyes papirfedel ami alatt a dohany inkabb a szarazabb spektrumban kerul elenk.  A coarse cut formatumu keverek donto szinjegyei a virginia szalma-sargaja, az oriental barnaja es az ovatosan adagolt latakia feketeje.

d6728a62-8e29-429b-b6b1-0071d06f600e.jpeg 

Illatban tipikus balkan - a nyitaskor oly nyilvanvalo latakia tabortuzfust illata inkabb a hatterben, itt bizony az oriental fanyar, fuszeres, szantal fustolos  jegyei viszik a primet. Mechanikaja nekem kisse nehezkes. Nem az a fajta dohany amely gyujtas utan, minimalis tomkodo hasznalat mellett siman vagy 1-2 utangyujtassal vegig eg. Ezzel bizony foglalkozni kell, viszonylag nehez volt egesben tartani, meggyult a bajom az egestechnikaval :-)

Az izek csodasak. Kremes, vastag, izes fust amiben a balkan viragos, fuszeres, fanyar vilaga, a hasitott bor jegyei dominalnak a virginia alap biztositotta edes hattervasznon. A fustolopalcak tomjen illata erkezik, amit a latakia csiposebb fustje tamogat. Nekem ez aromavilag nagyon bejon, ahogy a blog bejegyzeseibol is jol latszik, engem egy ilyen kombinacioval meg lehet venni. 

Ujabb csodalatos, sokretegu dohany a balkan csaladbol - nagyon erdekes lesz hozza kostolni a postan erkezo Balkan Sobranie-t. Kivancsi vagyok, hogy ez vagy a liszensz alapjan gyartott eredeti neven futo J.F Germain & Sons valtozat all-e kozelebb az izlesemhez. 

845cd862-f6eb-4115-98cb-87d6500c9c20.jpeg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szubjektivpipas.blog.hu/api/trackback/id/tr1314270683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása