Szubjektiv Pipa Klub

Pipa, dohány meg minden ami ehhez köthető

Klasszikus amerikai OTC pipadohányok - Half and Half

2020. augusztus 09. 17:39 - SzubjektivPipas

Half and Half - gyártó: Scandinavian Tobacco Group Lane Ltd.(STG), enyhén aromatikus burley-virginia keverék ánizs likőr, kardamom, koriander, szerecsendió ízesítéssel. Szubjektivpipás index: ***+ (a max. 5 csillagból)

008e065a-84f6-41cd-afc3-f6ee40e72cd8.jpeg

A Carter Hall után jöjjön egy másik amerikai OTC klasszikus, a Half and Half. Ugyanabban a ligában játszanak - ez is egy nagyon régen piacon lévő, enyhén aromás, az USA-ban mindenhol elérhető keverék, burley és virginia alapokon. Elvileg - a neve alapján - ez egy 50-50%-os arányban kevert VaBur, de kóstolva ez inkább 70-30% lehet a jó öreg amerikai igáslóként funkcionáló burley javára.

Az alábbi korabeli reklámplakát mindent elmond róla: “Imádod az ízét, és mindenki körülötted az illatát.” Nem tudom megcáfolni :-) 

976f05b4-af25-43e4-9604-6c5fafa79ace.jpeg

f54f2935-fe92-4b33-b468-dc24ba375c7a.png

A jelenlegi márkatulajdonos és gyártó a Scandinavian Tobacco Group (STG), és az igazi globális játékosként működő cég profizmusa állítólag nagyon jót tett a nagyon régóta változatlan dizájnnal csomagolt dohánykeverék minőségének. Bárhol utána olvasva nagyon komoly panaszokba ütközünk a 2000-es években vásárolt, akkor még Pilkerton Tobacco Company által gyártott dohánycsomagok kapcsán - én azt a verziót nem kóstoltam, az alábbi szubjektív vélemény a jelenleg elérhető verzióra vonatkozik.

Nekem nagyon bejön a csomagolás színvilága és az egyszerű dizájn. Láthatóan nem akar több lenni annál ami - egy egyszerű, mindennapokra gyártott félig burley, félig virginia (“half and half” - burley and bright) keverék amelyet a leírás alapján igazi mindent bele alapon ánizs, kardamom, koriander és szerecsendió aromával és némi alkohollal ízesítettek.  

A tasak profi STG minőség, a szokásos baráti figyelmeztetésnek engedelmeskedve (“break seal gently”), óvatosan nyitjuk a friss tasakot. Az illat azonban nem óvatoskodik - intenzív, de nagyon kellemes elegye mindennek ami NEM dohány :-)

0724e8a9-b638-465c-abaa-aa16aa85d11b.jpeg

A keverék formátuma coarse-cut - könnyen tömhető és a nedvességtartalma frissen bontva is tökéletes, előkészítő szárítást nem igényel. Még így, frissen bontva sem hagy nedves trutymót a pipában. Azt, hogy ezt az állagot milyen kemikáliák adagolásával biztosítják, inkább nem akarom tudni - az amerikai dohánypiaci előírások sokkal többet megengednek az adalékok terén mint az európai szabályzás.

Az íze, az meg olyan amilyennek várjuk, sokat nem tudunk róla írni, de ebben a kategóriában ez nem kritika.

A tömet első harmadában, felében a fent említett alkoholos, ánizsos, fűszeres aromák dominálnak. A vriginia éppen csak benézeget a háttérben és a burley sem jut előrébb némi mogyorós, földes ízjegynél ami fel-fel tűnik néha, aztán beleveszik az ánizsos, fűszeres és néhol meglepetésre meggyes(?!) aroma kavalkádba. Direkt “aromát” kell írjak, mert azért ez nem a fent felsorolt fűszerek és gyümölcsök természetes illata, hanem a nagyi sütő-aromás doboza tele az Állami Likőripari Vállalat csodáival. Egy biztos, ha rászoknék, tuti ráállítanék egy saját pipát, ez az a fajta dohány aminek íze nehezen írtható ki a pipából ha egyszer már jól beleette magát.

Egyébként perfektül viselkedő keverék, mint a korábban megénekelt testvére - nem tudunk olyan tempót produkálni amivel megcsípné a nyelvünket. Nikotinja valahol a közepes szint alatt, engem nem zavart pedig érzékeny vagyok rá.   Végül jó pár tömettel elszívtam belőle mert nagyon trükkösen belemászik az agyadba, a reggeli kávé mellé tökéletes édes kis semmiség.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szubjektivpipas.blog.hu/api/trackback/id/tr8115527846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása