Szubjektiv Pipa Klub

Pipa, dohány meg minden ami ehhez köthető

Klasszikus amerikai OTC pipadohányok - Carter Hall

2020. február 20. 16:49 - SzubjektivPipas

Carter Hall - gyártó: John Middleton Inc., enyhén aromatikus burley-virginia keverék kakaó, bourbon whiskey ízesítéssel. Szubjektivpipás index: *** (a max. 5 csillagból)

03bd0a37-8543-4028-94f6-e4d76a257f12.jpeg

Mielőtt belemerülünk a Carter Hall részleteibe - egyébként nincsenek ilyenek neki, de ebben az esetben ez nem hátrány - tisztázzuk az alapfogalmakat. OTC, azaz Over The Counter: a nem-receptköteles gyógyszerekre is használt általános besorolás azokat a könnyen elérhető pipadohány márkákat takarja, amelyekből a legtöbb fogy - viszonylag olcsóak és könnyen elérhetőek mindenféle drugstore üzletekben az USA minden részén. Ezekért a dohányokért nem kell szakboltba mennünk, a sarki CWS-ben, Walmartban vagy éppen a benzinkúton is be tudjuk szerezni. Az ár is ennek megfelelően alakul - a kis, 1.5 oz-os (43 gramm) kiszerelésű kartondobozka már 4.5 USD környékén elérhető.

A Carter Hall egy patinás márka, 1895 óta gyártja szinte azonos csomagolásban a John Middleton Inc. amely 1856-ban, egy egyszerű dohányboltként kezdte Philadelphiában. A cég terméke még a szintén patinás Prince Albert pipadohány is amely a pipások generációinak volt és még ma is napi alapdohánya az Egyesült Államokban.  

39e41b08-c023-4380-a95a-cb35b129f81b.jpeg

1b41e84b-8138-47ce-8d87-9667e3b32634.jpeg

Nézzük a kiszerelést. A 1.5 uncia (43 gramm) dohány egy kartondobozban kapott helyett egy ú.n. “Luxury pouch”-ban (Nem viccelek, a front oldal kiemelve hirdeti, hogy a kartondoboz belsejében bizony egy luxus kategóriás zacskót találunk). A luxusba a visszazárhatóság már sajnos nem fér bele, bár egy igazi Carter Hall felhasználó 2-3 nap alatt úgyis elfüstöli a kis zacskónyi dohányt, esélye sincs megszáradni.

c16b8791-f59c-4ffa-a185-784e4fffccc8.jpegA frissen bontott pouch-ba beleszagolva elemi erővel legyint arcon a Nesquick cukrozott kakaópor illata és az alkohol.  Próbáltam rájönni még, hogy mihez is hasonlít az illat, és nagy nehezen beugrott - gyerekkorom arany fóliába csomagolt, kimért konyakmeggy csokija. Az étcsoki és az alkohol keveréke ez az illat. Az illat nagyon erős, az aroma intenzitása alapján egy erősen aromatizált keverékre számíthatunk.

A blend igazi amerikai OTC pedigréjének megfelelően dominánsan burley bázisú, ehhez adnak egy kevés virginiát - ez utóbbi az ízben nem felismerhető. 

a03c7764-4a5f-43d2-986e-61b845b5ed08.jpeg

A dohány éppen annyira nedves, hogy azonnal tömhető de a tapasztalatok alapján meghálálja a szárítást. Frissen nyitott állapotban hajlamos a tömet végére a pipa aljában kezelhetetlenné válni. 

A dohány egyébként példásan szelid, jól fogadja a lángot, sokszor egy gyújtásból megvan a vezérparázs. Az első 5-10 pöffentésben erősek még a hozzáadott aromák, kilóg az alkoholos iz, ott a csoki, kissé mesterséges, vegyészi ízekkel. Aztán a tömet megszelídül, marad az egyszerű burley mogyorós alaphangja, amin stabilan érkezik a kakaóaroma és valami édes, egyáltalán nem kellemetlen alkoholos alaptónus. Az aroma egyre inkább háttérbe szorul és a tömet nagy részén egy enyhe-közepes intenzitású, kellemes, de egysíkú füstöt kapunk. Az alap burley hozza amit hozni tud, itt nincsenek mélységek és magasságok. A dohány viszonylag gyorsan ég, de gondolom ez a tömés függvénye is.

A szájban maradó utóiz nagyon kellemes - burley némi rumos-meggy utánérzéssel. Összességében ez egy egyszerű, enyhén aromatikus, stabil minőségű mindennapi dohány. Kellemes, lágy ízekkel, minimális nikotinnal és példásan könnyen kezelhető természettel. Ha egy kezdőnek ezután dohányt kellene ajánlanom, én bizony valószínűleg a Carter Hall-t mondom majd. Bárcsak elérhető lenne a magyarországi kínálatban - sok pipás kedves társa lenne a mindennapokban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szubjektivpipas.blog.hu/api/trackback/id/tr2315483418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása