Szubjektiv Pipa Klub

Pipa, dohány meg minden ami ehhez köthető

Az első 1.5 év pipával - az eddigi tanulságok

2019. május 26. 16:00 - SzubjektivPipas

img_0182.jpg

Nagyjából 1.5 éve pipàzom és a napokban próbáltam összegezni, hogy mik a tanulsàgai ennek az időszaknak. Nem a frankót akarom megmondani ezzel a poszttal, és nem is jótanácsok ezek. A hobbi egyik vonzó része pont az, hogy számtalan igaz út létezik :-) Szimplán rögziteni szeretném – aztán majd 5 év múlva persze jót röhögni magamon :-) –, hogy hol tart most az izlésem és mit tanultam a kezdetekből. Ami egy általános és nagy tanulság az az, hogy évek szenvedéseit, sajat bőrön való negativ tapasztalatait lehet picit megspórolni ha kezdőként aktivan keressük a rendelkezésre álló információt. Youtube, Facebook csoportok, Pipás Egyesületek és Klub összejövetelek – a tudás, a tapasztalat ott van, csak érte kell nyúlni. Nem azt mondom, hogy a gyakorlati tapasztalat hiánya pótolható virtuálisan, azonban a helyes pipatömés, dohányválasztás, tisztitás, pipázási légzéstechnikák témájában rengeteg – sokszor szó szerint – fájdalmas és keserű tapasztalatot tudunk megspórolni magunknak.

Na, de vágjunk bele a tanulságokba és mint egy jó (?!)  bulvárcikkben, kezdjük a legtávolabbról es haladjunk lassan az érdekesebbek felé :-)

Tűzszerszámok – gyufával kezdtem, aztan lelkesen váltottam a pipa-gyújtóbetétes Zippora, de valahogy leszoktam róla....talán a macerásabb töltés, az elcsöpögő benzin miatt....nem tudom. Imádom a Zippo illatát, de nem vált be. Mit használok helyette? Hát persze, hogy az egyszerű, BIC öngyújtókat :-) A jövőben egy Old Boy Corona beszerzését fontolgatom, ami egy jóval környezettudatosabb megoldás mint ezek az eldobandó vackok, és persze hasonlóan a Zippohoz az Old Boy-nak is “lelke” van :-)

img_1264.jpg

Tisztitószálak - az első hónapokban túlestem pár kevésbé szerencsés, foszladozó, szálait vesztő márkán, de itt Gál András pipastársunk és magyar Youtuber hősünk összehasonlitó videója nagyon hasznosnak bizonyult a kicsit tudatosabb választáshoz. Azóta a Vauen és Blitz szálakat használom, tökéletesen beváltak. Akinek nem jött szembe a videó, ime a link:

https://youtu.be/Tmf9WSHd5uw

Tömködő – itt, az első megvett pipához kapott cseh szerszámmal indult a történet aztán Pál Viktor barátomtól kaptam egy aristocob golflabda pozicionáló “biszbaszt”, amit imádtam amig el nem hagytam...Aztán szintén ő ajándékozott meg a klasszik fa, “”verseny” tömködővel ami nekem is bevált és azóta a cseh szerszámmal vegyesben használom nagy megelégedéssel.
mcc.jpg

Filter – próbáltam rengeteg fajtát, de legjobban a Vauen Dr. Perl és a Blitz 9mm-es, aktiv szenes szűrői váltak be. A Savinelli balsáját nem igazán szeretem - az aktiv szenes, a füstfurat teljes keresztmetszetében szűrő megoldások mellett a balsa nem igazán látszik teljes értékűnek...értem én persze, hogy elsősorban a nedvesség felfogására használják, azonban nekem nem szimpatikus megoldás.

Pipák – itt történt talán a legnagyobb és legtudatosabb változás. Az első három pipám rusztikolt volt, ehhez a finishez ragaszkodtam: egy hajlitott és egy rövid, egyenes Vauen Olaf mellé egy Savinelli 320 KS került, ez utóbbi szerelem volt első látásra de mint később bebizonyosodott, ez a szerelem nagy lánggal égett viszont gyorsan ellobant :-)

A finishek kapcsán kezdeti meggyőződésem az volt, hogy nekem sosem lesz fényes, polirozott pipám. Körülbelül 1 év után aztán kezdett letisztulni, hogy mi is az ami nekem a legjobban beválik illetve tetszik. A filter vs. no-filter kérdésben nincsen változás, továbbra is csak filteres pipákat vásárolok. Ami viszont egyértelmű valtozás, hogy néhány kivételtől eltekintve próbálom megtisztitani a gyűjteményemet a hajlitott pipáktól. Valahogy letisztult, hogy nagyon bejönnek az egyenes, fényesre polirozott billiard fazonok, és Szekeres Feróval folytatott beszélgetésem után – a Pipás Arcok sorozatban olvashatjátok ezt is – szakitottam azzal, hogy csak új pipákat vásárolok és inkább az estate (használt, de tökéletesen megtisztitott, felújitott) pipák felé fordultam. Igy sikerült beszereznem az azóta nagy kedvencé vált Paul Becker es Parker pipáimat. Ahogy emlitettem, a Savinelli 320 KS sajnos nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket – nehéz volt, és nem igazán birtam szájban tartani, valahogy kikopott a használatból igy továbbadtam egy kedves pipás társunknak aki viszont nagyon boldog vele. Továbbra is nagy örömmel használom a MM Corn Cob pipáimat - ennél kedvesebb, könnyebb, lazább pipáim tutira nem lesznek sosem. Tökéletesek horgászatkor, a kertben, vagy egy őszi sétán az erdőben. Pillekönnyűek, nagyon kényelmesek szájban tartva és az ember nem kap szivrohamot ha esetleg leejti őket.

Jövőbeni visszatekintések kedvéért itt rögzitem a leltárt. A felső sorban 3 MM Corn Cob, alatta balról jobbra: Paul Becker billiard, Peterson Sherlock Holmes bulldog, Parker billiard, egy Molnár Antal rusztikolt “orrmelegitő”, egy Savinelli Menta és a Savinelli Dolomiti zárja a sort. Alul az elsőnek beszerzett Vauen Olaf rusztikolt pipáim láthatóak, minden darab szűrős.

3578500b-811c-4d95-801b-490c7fd7822c.jpeg

Ehhez a flottához csatlakozik rövidesen Molnár Antal Tonyotól a 2019-es évpipa, valamint elvileg, ha minden jól megy Szekeres Feró jóvoltából végre egy régi (egészen 1.5 éves :-) ) álmom válik valóra nyáron, de ezt a pipát még nem irom ide, annyira izgalmas, hogy nem akarom elszólni :-) 

Dohányok – nincs változás, nem köteleződtem el, mindenevő vagyok :-) A különböző kategóriákból az aktuális kedvenceim a következők: ha Virginia akkor Capstan Blue (Original Navy Cut), Virgina – Perrique – Solani Blend 633, Aromatik: HU Tobacco Darkwood Scenery holtversenyben a Cult Blood Red Moon-al, Balkan (oriental forward English): G.L. Pease Westminster és a Heart & Home WhiteKnight, English (latakia forward) az Esoterica Pembroke.

eeb994d8-b495-49dc-9a1a-9f172c1dd88b.jpeg

Közösség – a hobbi talán legnagyobb áldása a hihetetlenül önzetlen, nyitott, segitőkész pipás közösség. Itt tényleg kivétel nélkül mindenki segitőkész függetlenül attól, hogy a pipatömés rejtelmei, vagy egy ritka dohány beszerzési lehetőségei merülnek fel kérdésként. Próbálna meg az ember mondjuk a horgászok klubjában – tudom miről beszélek, én is horgász vagyok :-) – mondjuk egy tuti süllőző helyet megtudakolni, nem számithatna sok pozitiv reakcióra :-) A magyar pipás közösséggel a legkönnyebben a Facebook két pipás csoportjában tarthatjuk a kapcsolatot, az egyik kicsit higabb, szabadszájúbb, és néhányszor konfliktusok is akadnak, a másik inkább hasonlit egy kellemes pipaklub hangulatára – mindkét csoportnak megvan a helye, szerepe a közösség fenntartásában. A másik – mindenkinek ajánlott – lehetőség tanulni, új ismerősökre szert tenni az a hetente megrendezett Pipa Klub est, amelynek gazdái Mayer Béla és Verhás Tamás akik fáradhatatlanul gyűjtik maguk köré a lelkes kezdőktől az “öreg” profikig szóródó társaságot. A talalkozók légköre mindig nagyon barátságos, nyitott és vidám. E poszt megirásának idején (2019 május) a klub a Budapest, 16. Keruleti Legenda Sörözőben találkozik minden csütörtökön 5 órától.

A blog - a SzubjektivPipas.blog.hu 1.5 év alatt eljutott 45 bejegyzésig, amelyeket néha visszaolvasva a viszonylagos esetlenségükkel, naiv lelkesedésükkel is továbbra is nyugodt szivvel vállalok. Nagyon jó móka lesz majd pár év múlva frissiteni például a dohányokról keszült jegyzeteket – érdekes lesz majd megtapasztalni, hogy mennyit változik az izlésem, melyek azok a dohányok amelyeket azonosan fogok értékelni és melyek azok amelyek nem lesznek érdekesek többé.

3773976f-1436-455d-a8b6-9388770c8526.jpeg

Ki kell emelnem a Pipás Arcok sorozatot ami egy kóbor ötletből a számomra talán legérdekesebb, legkedvesebb történetté vált. A beszélgetések révén csodálatos embereket ismertem meg, rengeteget tanultam és jutottam el olyan helyekre – a budapesti pipaklub estek, Tonyo soproni műhelye stb... – ahová valószinűleg egyébként sosem tehettem volna. Az olvasottságot tekintve – persze itt nem számolom a két Index 2-re is felkerült posztot amelyek esetében nem beszélnék biztos olvasottságról hanem csak oldalmegnyitásról – a Dr. Zacher-el készült interjút olvasták a legtöbben. A jövőre nézve nincsenek különleges tervek. Folytatódik a Pipás Arcok sorozat, továbbra is felkerülnek majd dohánykóstoló jegyzetek – itt szeretném megköszönni Rinyu Lászlónak a jó kis vendégposztokat – és tervezek majd néhány boltbemutató leirást is. Ha bármi egyéb téma érdekes lehet, nyitott vagyok mindenre, kommenteld be a javaslataidat kedves Olvasó :-)

3 komment
Címkék: Összegzés

A bejegyzés trackback címe:

https://szubjektivpipas.blog.hu/api/trackback/id/tr414727123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

s44px2 2021.12.04. 02:15:57

Szia!

Jó lenne ismét olvasni, hogy a fenti bejegyzés óta eltelt időben hova jutott a pipázás nálad.
Kerítek egy kis időt és én is kommentárban leírom néhány pontban a saját utamat.
Nagyjából egyszerre kezdtük.......

SzubjektivPipas 2021.12.06. 17:20:45

@s44px2: Szia, köszi, hogy olvasod a blogot. Épp a napokban gondolkodtam, hogy érdemes lenne talán megint összeszedni, hogy hol tartok a pipázással a posztban használt struktúrában. Örülnék ha kommentben megosztanád, hogy neked mi az amit változtattak az évek, a felgyúlt tapasztalat. Udv: Péter

s44px2 2021.12.10. 19:48:49

Nagyjából egyszerre kezdtük.......

Kezdetek: 2017 karácsonyra kértem a feleségemtől egy kezdő szettet. A kezdés nálam inkább újrakezdés volt. 21 évesen volt az első pipás időszakom, ám ez csak rövid ideig tartott.

Tűzszerszámok: Csak gyufát használok. Kipróbáltam többféle öngyújtót, de ezek nem jöttek be.

Tisztítószálak: White Elephant + amiket kapok a legnagyobb jó szándékkal rokonoktól és ismerősöktől. (nem mindig használhatóak)

Tömködő: Klasszikussá vált cseh fém pipaszurkáló és saját mogyoró valamint szőlővesszőből vágott darabok.

Filter: Vauen Dr. Perl

Pipák: Az első pipa egy filléres Szabó pipa volt. Azóta többször javítottam, mert minden merényletet elkövettem, amit ember a pipája ellen csak elkövethet. A második egy Capitello Arleccino volt. Azóta több pipát vásároltam pl.: Paronelli, Butz Coquin, …- épp a minap kérdezte meg a szomszédom, hogy hány darabnál járok. A feleségem előtt nem is mondtam konkrét darabszámot  (kb.: 20)
A legnagyobb változást a saját pipák készítése hozta. Jelenleg négy olyan saját készítésű pipám van, amit előfúrt briar blokkból készítettem. Freehand pipák. Még a legnagyobb jóindulattal sem lehet vissza fogottnak nevezni egyiket sem. Próbálkozok a kukorica pipák készítésével és használatával is. Formavilágban a bent / full bent típusokat szeretem.

Dohányok: Nagyon szeretem az aromás dohányokat. Leginkább a vaníliás, karamellás és kávés. Sajnos a magyar dohányboltok polcain nem nagyon lehet pipadohányt látni, válogatni meg még annyira sem. Nagy segítség volt korábbi írásod a német dohányboltokkal kapcsolatban. (Pfeifen Huber és Peter Heinrich) szinte csak tőlük vásárolok. Mindig pozitív tapasztalatom volt. Az abszolút No.1 a Pfeifen Huber Sunday Morning. Kellemes vaníliás és karamellás dohány. Stanwell Sungold, Cellini Classico.
A gyümölcsös aromás dohányokat viszont egyáltalán nem bírom.

Közösség: Budapesttől távol, közel a Balatonhoz egy kistelepülésen élek, még pipázó embert sem ismerek… -így a pipás közösségi élet a nullához közelít.
Tudástár: Könyvek, blog-ok és internetes oldalak és talán a legfontosabb a tapasztalás.

Üdvözlettel: Péterfy Csaba
süti beállítások módosítása