Szubjektiv Pipa Klub

Pipa, dohány meg minden ami ehhez köthető

Pipas Arcok - Vass Gergely

2018. november 14. 22:30 - SzubjektivPipas

Nevjegy: 

Vass Gergely, azaz Geri, Gergo akivel mint kiderult szegrol-vegrol kollegak is voltunk, mivel mindketten a gyogyszeriparban keressuk a pipara valot. Mint kiderult o sem az a maganyos pipas tipus es rengeteg dologgal foglalkozik a kozos hobbin tul. Ismet egy orat tudtam beszelgetotarsammal tolteni, de a vegen azzal a hianyerzettel hagytuk abba, hogy szinten alig erintettunk valamit. Fogadjatok szeretettel a beszelgetesunkrol keszult jegyzetet.

b7ff5a84-af35-43f5-bbdc-57fde4b8b030.png

Kezdjuk annak kideritesevel, hogy honnan is ismerhetjuk mi egymast?

Teljesen veletlenul kerultem a gyogyszeriparba, eredetileg repulogepmuszeresz a szakmam es Pestvideki Gepgyarban (Dunai Repulogepgyar) a tokoli repteren dolgoztam katonai gepeken. Aztan ahogy a honvedseg massziv penzhianya miatt bealkonyult ennek a teruletnek Magyarorszagon, ugy valtottam es mindenfelevel foglalkoztam egy idoben. Voltam marketinges, aztan dolgoztam hangstudioban es ebben az utkeresesi idoszakban talalt meg a pharma - 1992 tajan kaptam egy hivast egy ismerostol, hogy az akkori Ciba Geigy 1 honapra keres szamitogepes munkara egy kisegitot. Mivel a kondiciok nagyon jol hangzottak, azonnal feladtam az akkori allasomat es elvallaltam a munkat. Ott aztan marasztaltak es en persze szivesen maradtam. A Ciba utan dolgoztam a Jansen Cilag-nal amely a Johnson & Johnson egy divizioja, utana jott a Pliva es persze megjartam a gyartokhoz kapcsolodo logisztikai szolgaltatokat is mint a Cemelog, ahol 9 evet toltottem. Fo teruleteim a gyogyszerlogisztika, nagykereskedelem es a patikakkal kapcsolatos ertekesitesi tevekenysegek.

Jelenleg ugyvezeto igazgatoja vagyok a European Pharma Hub Kft.-nek ahol szeleskoru  gyogyszerlogisztikai szolgaltatast vegzunk a nagy pharma cegeknek. Magyarorszagon ez a terulet egy viszonylag kicsi, zart vilag, ezert  sem nagy meglepetes, hogy szegrol vegrol kollegak vagyunk, es rengeteg kozos ismerosunk, baratunk van.

A gyogyszeriparban dolgozol, adodik a kerdes: mit szolnak a kollegaid a pipazashoz?

Mindketten jol tudjuk, hogy mennyi merget veszunk magunkhoz a gyogyszerekkel amelyek amellett, hogy segitenek, komoly kemiai, biologia folyamatokat indukalnak a testben. Az en meglatasom szerint a pipazas nyugtato, ellazito, meditaciohoz hasonlatos folyamata inkabb segit a magunkfajta modern kor emberenek mint ront az egeszsegunkon. Mostanaban a dohanyzas fogalmat az emberek automatikusan a cigarettazashoz kotik holott szamomra ez nem korrekt megkozelites. A cigarettazas addikcio, egy kenyszeres cselekves melynek celja a gyors nikotin bevitel - a cigarettas a legritkabb esetben a dohany izenek elmenye miatt gyujt ra, persze biztos vannak ebben is kivetelek. A pipazas egyebkent jellemzoen pozitiv reakciokat valt ki a kornyezetembol.

Annak idejen a Pipaklubban neztunk tanulmanyokat a pipazas elettani, egeszsegugyi hatasairol es ott az egyik tanulmanyban egy orvos arrol irt, hogy a mertekletes pipazas pozitiv hatasokkal jar hiszen ez egyfajta nyugodt eletmodot is jelent - 1-2 ora tudatos kiszakadast a rohanasbol es elmelyult figyelmet igenyel ami segit levezetni a stresszt ami egyebkent a vezeto indirekt halal ok. Ezzel egyutt nem azt akarom mondani, hogy a dohanyzasnak nincsenek karos hatasai, ez butasag lenne. 

49803925-f12b-412c-981e-ff931348e694.jpeg

Van valami napi rituale a pipazasban amit igyekszel mindig megtartani?

Minden este vacsora utan ha van ra mod szeretek kivonulni a nagy fiammal Gombival a garazsba ahol egy jo kis “klubhelyiseget” alakitottunk ki az evek alatt. Kozosen pipazunk, megnezunk egy filmet, iszunk egy sort vagy whiskey-t es beszelgetunk - ez nagyon jo, semmiert sem cserelnem el...

Rengeteg egyebb hobbid van, jol latom?

Igen, gyakorlatilag rengeteg minden erdekel de a munka mellett nagyon nehez erre a sok egyeb hobbira mint a horgaszat, vagy a motorozas idot szakitani. Ami nagyon fontos meg az a zene - par evvel ezelott elkezdtem gitarozni tanulni aztan erre jott a basszusgitarozas is. A gyerekek zeneiskolaba jarnak, a nagyobbik fiam gitarozik, a kisebbik utos szakra jar illetve elkezdte a klasszikus gitart is. A zeneiskola zenekaraban jatszunk mindannyian, evente tobb koncertunk is van koztuk egy-egy eleg jelentos filmzene koncert ahol viszonylag nagyobb, akar 2000 fos kozonseg elott is jatszunk ami hatalmas elmeny. A ket gitartanaromat is sikerult a pipazassal megfertozni, ugyhogy a zene es pipazas itt is talalkozik egymassal :-) 

8c6f5d26-70d3-42ed-af3e-281152ed73ca.jpeg

Amikor a Google-on kicsit utananeztem sok nyomat talaltam annak, hogy te mar regota aktiv tagja vagy a hazai pipas kozossegnek. Meselj, miota pipazol es honnan jott a hobbi szeretete?

Ez egy aranyos sztori. Meg altalanos iskolas voltam amikor az egyik jelmezbalra apukam Popeye-nek oltoztetett es az autentikus kinezethez vett egy pipat is. A pipa elveszett de valahol ez is kozrejatszhatott, hogy a pipazas koran megfertozott. Vilageletemben vonzottak a pipasok. Bolcsesseg, meltosag es komolysag kapcsolodott szamomra ezekhez az emberekhez. Mar gyerekkoromban is rengeteget olvastam es sok konyvben szerepeltek pipas karakterek. Ennek ellenere, viszonylag kesobb, csak 30 eves koromban kezdtem el pipazni - elotte sosem dohanyoztam, meg egy cigarettat sem szivtam el. Aztan a barati tarsasaggal Szanticskan jartunk es itt az egyik baratunk, egy orvos pipazott - a Sunday Fantasy-t szivta. Ez inditott el bennem veglegesen valamit, ra egy evre a jobaratommal - akivel kesobb egyebkent a Pipa Klubot is megalapitottuk - elkezdtuk bujni az interneten elerheto pipas forumokat. Akkoriban az Index “Pipasok ide” topicja volt a fo forras, az itteni posztokat olvasva annyira fellelkesultunk, hogy a Vaci utcaban egy kis boltban meg is vasaroltuk az elso pipainkat. Mar akkor vegtelenul profik voltunk :-) Tudomanyos alapossaggal - :-) - arra jutottunk, hogy valahol kozeparban maradunk, igy mindketten ugyanazt a Szabo pipat valasztottuk ha jol emlekszem 3500 forint magassagaban, es ehhez persze egy doboz Sunday Fantasy dohanyt vettunk amit becsuletesen ketteosztottunk es egy szep szombat delutanon annak rendje es modja szerint egyutt elfustoltunk. 

Lattam te is oszlopos tagja vagy a hazai klubeletnek az interneten es eloben is. Meselje errol kerlek.

Az elso pipazastol kezdve nem volt megallas, belevetettuk magunkat a hazai pipas kozossegbe. A mar emlitett Indexes forumon megismerkedtunk jo par pipassal es talan 2001-ben - rendkivul hadilabon allok az evszamokkal, de talan jol emlekszem - egy Komaromban tartott pipas talalkozon 12 tarsunkkal megalapitottuk a Magyar Pipaklub Egyesuletet es innentol elindultunk a lejton :-)

Jarsz a „Pipak, dohanyok, szivarok kedveloi“ Facebook csoport heti osszejovetelire is?

Igen, ha tehetem minden heten ott vagyok bar mostanaban rendkivul zuros az eletem es nagyon elfoglalt vagyok. Nagyon nehezze valt egyebkent a talalkozok szervezese kulonosen miota behoztak a vendeglatohelyek fustmentesseget celzo torvenyeket. Regebben nagyon komoly torzshelyeink voltak ahol kiemelten kezeltek minket, szerettek ha jovunk.  

En nemreg, mindossze 1 eve pipazom es rengeteg segitseget, tippet kaptam a Facebook csoportban. Te hogyan latod a magyar pipas kozosseget?

Nagyon dinamikus a kozosseg azaz ugye ott vannak az allando arcok es mindig jonnek ujak illetve kopnak ki emberek. Az a baj, hogy az igazan megtarto es kozossegepito szemelyes talalkozok a mar emlitett korlatozo tenyezok miatt megritkultak, igy konnyebben veszitunk embereket. Az is igaz azonban, hogy az internet nagyon sokat segit a kozossegepitesben. Rengeteg baratom lett ezekbol a pipas kozossegekbol, ez egy nagy ajandek az elettol. Ami rendkivul jellemzo meg, hogy a pipas szubkulturaban teljesen mindegy, hogy honnan jossz, mi a nemed, mi az iskolai vegzettseged es hol dolgozol - a fust mellett mindenki megtalalja a kozos hangot. Elkepeszto osszetartas van a pipasok kozott, siman el tudom kepzelni, hogy ha tobb ember pipazna, a vilag is egy jobb hely lenne...

Meselj kicsit a szemelyes pipas motivaciodrol. A pipak vagy a dohanyok sokfelesege az ami vonz?

Hat ez egy nagyon erdekes kerdes. Azt gondolom, hogy a pipas let egy allando fejlodesi folyamat. Ugye eloszor maga az eletmod, a szertartas ami vonzo benne aztan ahogy “merulunk el a mocsarban”, ugy kezd el kinyilni a dohanyok sokszinu vilaga. Es akkor szembejonnek a pipak, az elkepeszto formavilag es anyagvalasztek. Aztan ugye az uj pipahoz megint csak meg kell talalni a megfelelo dohanyt. Szoval a kor sosem enged :-) Engem minden erdekel a pipazasban - kiveve persze a pucolast, ami persze egy szukseges rossz es mivel nagyon erzekeny vagyok a higieniara, ezt minden hasznalat utan megteszem.

Mindig megfogadom, hogy nem veszek uj pipat es dohanyt - pipabol olyan 100 darab korul lehet es dohanybol is van vagy 60 fele otthon. Altalaban egy uj dohanyt eloszor valamilyen semleges - tajtek vagy koagyagbetetes - pipabol kostolgatom es ha ugy dontok, hogy tetszik, csak akkor probalok hozza fix pipat tarsitani. 

10825987-58e3-4f3d-bc5d-8c90d5938fed.jpeg

Melyek a kedvenc pipamarkaid, formaid? 

Az elso pipat ami igazan megfogott, egy pipaboltban lattam meg a Duna Plazaban. Ez egy Peterson System hajlitott, natur feju pipa volt amibe teljesen beleszerelmesedtem es megfogadtam, hogy nekem lesz egy ilyen pipam. Kesobb meg is vasaroltam ezt a darabot Londonban. A Peterson kedvenc pipamarkam lett, van jopar beloluk. Egyebkent szeretem a Savinellit, a Stanwell-t, es a Vauen-t is - a masodik pipam egy Vauen 7015-os tajtekbetetes pipa volt, ez a pipa lett lerajzolva a Magyar Pipaklub Egyesulet cimerebe is. Aztan ugye a mainstream markak mellett nagyon szeretem az egyedi pipakat, ezert a Winslow is favorit. Bjarne-tol van az egyik klub pipank, o is nagy kedvenc. Amit mostanaban nagyon szeretek, azok a pipas tarsunk Molnar Antal avagy Tonyo remekei. Nagyon szepek a pipai, hihetetlen tehetseggel nyul az anyaghoz, van jopar pipam tole.

Mennyi a legnagyobb osszeg amit egy pipara koltottel?

Jo kerdes, talan 60-70.000 forint volt a maximum amit egy pipara kiadtam. Egyebkent vasarolok hasznalt, felujitott pipakat is - ennek oka rendkivul egyszeru: sokszor hozzajutok igy olyan ritkabb, mivesebb darabokhoz amelyeket ujonnan megvenni borzasztoan draga lenne. Mindig van egyeb helye a penznek a csaladban, a haz korul, igy tenyleg nagyon jo dontes korulnezni a hasznalt piacon. Hala istennek en eddig borzasztoan szerencses voltam minden hasznalt cikk beszerzesemmel mind a pipak, mind a hangszerek teruleten es tokeletes allapotu darabokhoz jutottam hozza az uj ar tordedekeert. Igy sikerult mar vagy 5 db Winslow pipahoz jutnom es 2 darab Dunhill pipam is van.

Hol vadaszol a hasznalt pipakra? van valami tuti forrasod?

Nem vagyok internetes vasarlo tipus es jobb szeretem biztos, ismert forrasbol beszerezni a pipakat. A pipaklubbal kapcsolatosan van egy-ket jo baratom - peldaul a mar emlitett Tonyo - akik tudjak mire van szuksegem, mik a kedvenceim es legtobbszor ok segitenek rabukkanni egy-egy erdekesebb darabra. A mult heten sikerult egyebkent a Facebook csoportban “lecsapnom” egy Dunhill pipara. Mar regota vagytam egy rusztikolt Dunhill szuros pipara, nagy szerencse, hogy rovid idon belul kettovel is gazdagabb lettem, igy az egyenes Dunhillom melle egy hajlitott rusztikolt  es persze szuros verziora is szert tehettem hasznaltan. Mar ki is talaltam - nagy vanilias dohany rajongo vagyok -, hogy sok evvel ezelott a Dunhill londoni boltjaban vett vanilias keverekkel ki is fogom probalni a pipat.

4c34dfc1-300c-4322-af8f-e85406ce9802.jpeg 

Hol vasarolod a dohanyaidat? Vannak stabil, bejaratott dohanyaid vagy keresed az ujdonsagot?

A helyzet itthon nagyon gyaszos. Nagy nehezen tudtam csak rabirni a kozelunkben levo trafikost, hogy tartson nehanyat azokbol a dohanyokbol amit szeretek. A Mac Baren Classic Loose Cut, az Original Choice, a Scottish Blend - ezek jellemzoen elerhetoek. Ha neha hozzajutok akkor probalok a Petersonokbol venni, neha bemegyek Pazar Gabor tarfikjaba az Anna Trafikba Erden ahol aztan beszerzem azt amit szeretnek mert o a magyar valasztek nagy reszet tartja. A magyar pipasnak el kell fogadnia, hogy ha tagitani akarja az izles horizontjat, akkor bizony kulfoldon kell vasarolnia, a magyar valasztek borzasztoan szuk. Jo oldal a nemet Danpipe, ossze szoktunk allni kozos rendelesekre es igy a postakoltseg is jobban eloszlik. Aztan persze kinek-kinek vermerseklete szerint vannak egyeb, nem EU-s csatornak is, ez azonban termeszetesen csak a vamszabalyok betartasaval javasolt. Sokszor sajnos erezheto kulonbseg van egy itthon csomagolt Mac Baren es mondjuk egy Nemetorszagbol rendelt azonos tetel kozott az utobbi javara. Az okok kideritesebe bele se mernek fogni...

Mi a helyzet a pipas versenyekkel, te is szoktal versenyezni?

Evente egyszer megyek el versenyre, jellemzoen tavasszal mert az Aranyfust es a Magyar Pipaklub Egyesulet ezt egyutt szervezi es persze ezeken az ember mar csak hivatalbol is reszt vesz. Az az igazsag, hogy nekem - es ezert talan tobben meg fognak kovezni - a versenyzes es a pipazas ket nehezen osszeegyeztetheto fogalom.  Erdekel persze, es izgalmas is, de en inkabb ezeket a versenyeket egy jo bulinak fogom fel: rengeteg jo ismeros, barat osszejon, jokat dumalunk, ugratjuk egymast es ha kozben meg a pipam sem alszik el az kulon bonusz :-) 

 

10 villamkerdes – es a valaszok 

Kutya vagy macska? 

Mindketto. Kutyank es macskank is van - mindketto masra tanitja meg az embert

Kikapcsolodaskent konyv, film vagy zene? Kerlek mondj egy-egy kedvencet is. 

Mindharom. Egyszerre jellemzoen tobb konyvet is olvasok, foleg tortenelmi illetve konnyed, kaland regenyeket. Ha film, akkor kedvelem a vigjatekokat, a tortenelmi filmeket es ujabban a sci-fi is nagy kedvenc. Zeneben meg minden johet csak jo legyen -  ha ket kedvencet ki kell emelnem az a Dire Straits es Bach orgona zenei.

Kedvenc pipad? (vagy top 3 ha nem tudsz egyet kiemelni) 

Nagyon jo kerdes, minden nyaralas elott ugyanez a dilemma: mely pipak jojjenek velem. A Sherlock Holmes Baskerwille az egyik amelyet Oceanliner - American Line Flake and Cavendish dohannyal hasznalok. Elvinnem a Tonyo (Molnar Antal) altal keszitett, kozosen megalmodott zold szaru es voroses feju pipamat es egy Winslow-t amit ugyanezen ceg Harleqin nevu aromatikus dohanyaval hasznalok.

Kedvenc dohanyod ebben a pillanatban?

Mint az gondolom a fentiek alapjan egyertelmu, imadom a vanilias dohanyokat igy a Mac Baren Classic Loose Cut-ot mindenkeppen meg kell emlitenem. Szeretem a natur dohanyokat is, a tiszta virginiakat, de ugyanakkor nagy kedvenceim a latakias dohanyok is: Dunhill Aperitif vagy a Paul Olsen King Frederik IX blendje. Aztan persze az elobb emlitett Oceanliner is nagy kedvenc.

Ha flake, akkor szetmorzsolva vagy csak hajtva tomve?

Hajtva tomom a flake-et, es nagyon szeretem ezt a formatumot mert a melegen gozolt, preselt technologia miatt ezeknek mindig mas, intenzivebb izuk van mint ugyanazon dohany vagott verziojanak. A technikam egyszeru: U alakban meghajlitom a flake-et es az U alja kerul a kazan aljara, majd megcsavarva belenyomom. Ezutan ovatosan, inkabb lazabbra tomom. Nekem bevalt :-)

Szurovel vagy szuro nelkul?

Kizarolag szurovel. Egyreszt ugye azzal nyugtatom magam, hogy a 9mm-es aktiv szenes szuro a karos anyagok nagy reszet megfogja, es szamomra jobb ize is van a fustnek a szurovel. Ezek kozul is a Blitz es Vauen Dr. Pearl Junior szuroket preferalom. 

Szivar es cigaretta is?

A cigarettat teljesen elutasitom, szivarozni viszont szoktam neha

Kedvenc ital pipahoz?

Nagyon szeretek a pipahoz teat inni. Alkoholos italok kozul a Whiskey, Cognac, sor, bor es akar egy jo palinka is mukodik.

Adnal 1 tuti tippet a tomeshez? 

Nekem az a regi pipas mondas valt be, hogy 3 fazisban kell megtomni egy pipat: az elso reteget mint egy gyerek, a masodikat mint egy asszony, a harmadikat mint egy ferfi. Azaz az alsot lazan, a kozepsot kemenyebbre es a felso reteget igazan tomorre. Meg annyi a trukkom, hogy a tomesnel a csipet dohanyt kisse megcsavarva tomom a kazanba, igy talan jobban eg.

Mit gondolsz, milyen lesz a pipazas mint hobbi helyzete 2025-ben?

A pipazas orok es mindig is utat fog talalni maganak - mondjuk a Magyar Pipaklub elnokekent milyen valaszt vartal tolem? :-) 

59f20f4b-5e53-4d7b-ae24-9c3748328844.jpeg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szubjektivpipas.blog.hu/api/trackback/id/tr814370519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása