Szubjektiv Pipa Klub

Pipa, dohány meg minden ami ehhez köthető

Az első 5 hónap mérlege - azaz, most egy darabig tutira nem veszek több dohányt :-)

2018. március 20. 12:57 - SzubjektivPipas

Ahogyan korábban említettem, tavaly októberben fertőződtem meg a pipázással, es ezek még bőven az útkeresés hónapjai. Messze vagyok attól, hogy világosan lássam melyek azok a blend típusok amelyek a legjobban tetszenek, és persze én is beleestem az aromatikus tenger csábító habjaiba - szenvedek is néha a középszertől.

img_0151.jpgA munkahelyi szekrényem...ideális tin tároló :-)

Persze az is növeli az aromatikus készleteket, hogy az ember barátai, ismerősei értesülvén az új hobbiról nagy örömmel rohannak az első közeli trafikba ahol persze a "a barátom pipázik, ajánljanak valamit" felhívásra kevés dohányboltos javasolja a készleten lévő Scottish Mixture-t vagy Virginia Flake-et - a kezek a Borkum Riff / Holger Danske / Mac Baren Original Choice háromszögben matatnak.... szóval elkerülhetetlennek tűnik a sokak által megénekelt, a "nirvana smoke" eléréséig tartó kötelező átverekedés az aromatikus erdőn...

Na de nézzük, hogy így 5 hónap után hogyan látom a kezdeti döntéseket, mi az ami bejött, mi az ami kevésbé:

  • először is, nagyon jó döntés volt szaküzletben kezdeni az alapeszközök beszerzését - a két ajánlott Vauen pipa megbízható, könnyen kezelhető társaimmá váltak, élmény velük minden pipázás. Ugyanez igaz a neten rendelt Savinelli-re, kiváló VAPER pipa vált belőle

 

  • abszolút jó döntés volt a Youtube pipás közösségének korai felfedezése - hihetetlen mennyit tud tanulni, mennyi vesződségtől kíméli meg magát az aki ért egy kicsit angolul es megtalálja Muttnchop Piper, Bradley (Stuff & Things), vagy, hogy egy magyar de angolul blogoló kollégát említsek, Andrew/András (Gently Tamped) csatornáját

 

  • ami kevésbé jött be -  és itt nagyon kiváncsi lennék a Ti véleményetekre, preferenciátokra - a pipaboltban árusított házi keverékek, bulk dohányok vétele. Valahogy sokkal jobban vonzódom a tin-ekhez. Világos, hogy ebben márka-pszichozis, csipet sznobság és persze a kezdőségem is szerepet játszik, de egész egyszerűen nem érzek komoly ingert arra, hogy ezekből a keverékekből vásároljak es probáljam megtalálni a nekem tetsző tételt.  Tényleg kiváncsi lennék a véleményetekre ebben a témában. A Facebook oldalon is tudtok kommentelni - oda nem kell regisztrácio: https://www.facebook.com/SzubjektivPipas/ 

 

  • aztán...persze beszéljunk arról amiről jellemzően mindannyian szemérmesen hallgatunk. Arról, hogy milyen reakciókat vált ki szeretteink körében mikor rájönnek, hogy Apa nemcsak megvette azt a pipát és ez csak egy múló hóbort hanem igenis használja... Na, nekem mint nem-dohányzónak (a korábbi, alkalmi szivaros időszakomat nem sorolom ide) ez az össztűz teljesen új meglepetés volt. A baj az, hogy észérvekkel NEM védhető a hobbink. Ha ráadásul az ember - es a felesége is -  a gyógyszeriparban dolgozik, még direktben is megkapja a halálozási statisztikát. Ez egyébként egy olyan téma amit egy külön posztban készülök jobban kitárgyalni....nem könnyű, de beszélni kell róla

Na, de térjünk vissza a poszt eredeti tárgyához. A jelenlegi készletem így néz ki - ebben már benne vannak azok a tételek is amelyekhez egy kedves pipás kolléga jóvoltábol csere útján jutok hozza a jövő héten. Itt kell megemlítenem a másik kedves blog követő szaktársat aki nagy szívvel ajánlotta kóstolásra a McConell Scottish Cake dohányt amit közben beszereztem és a közeljövőben tervezek megkóstolni.

Szóval erősen a bőség zavara áll fenn, és azon gonolkodom, hogy talán valamiféle koncepciót kellene felállítani a kóstoláshoz. Például, eltenni az aromatikus tételeket a "pincébe" jövő őszig es tavasszal-nyáron kizárólag a tiszta Virginia és a VAPER vonalat végigkóstolni...néha-néha persze a már megkedvelt English tételekkel szinesítve a sort. Édes kihívás :-)

ENGLISH/BALKAN 

Brand Blend név Összetevők
Dunhill Earl Morning Pipe Latakia, Oriental/Turkish, Virginia
Dunhill Durbar Latakia, Oriental/Turkish, Virginia
Dunhill Night Cap Latakia, Oriental/Turkish, Perique, Virginia
G.L. Pease Westminster Latakia, Oriental/Turkish, Virginia
Wellauer Latakia Mixture Latakia, Oriental/Turkish, Virginia
Ashton Artisan's Blend Black Cavendish, Latakia, Oriental/Turkish, Perique, Virginia
Planta Presbyterian mixture Latakia, Oriental/Turkish, Virginia
Dunhill My Mixture 965 Cavendish, Latakia, Oriental/Turkish, Virginia
Dunhill London Mixture Latakia, Oriental/Turkish, Virginia
Peterson Old Dublin Black Cavendish, Latakia, Oriental/Turkish, Virginia
Dunhill Aperitif Cavendish, Latakia, Oriental/Turkish, Virginia
Samuel Gawith's Squadron Leader Mixture Latakia, Oriental/Turkish, Virginia

 

VAPER / VIRGINIA / VIRGINIA-BURLEY

Brand Blend név Összetevők
Steinmanns House Blend Virginia #04 Virginia
Orlik Golden Sliced Virginia/Perique
Davidoff Flake Medallions Black Cavendish, Perique, Virginia
Dunhill Elizabethan mixture Virginia/Perique
Mac Baren Old Dark Fired Burley, Kentucky, Virginia
Capstan Original Navy Cut Virginia
Dunhill Navy Rolls Perique, Virginia
Solani Virginia Flake - 633 Perique, Virginia
Robert McConell Scottish Cake Kentucky, Perique, Virginia
Samuel Gawith's Full Virginia Flake Virginia
Rattray's Marlin flake Black Cavendish, Perique, Virginia

 

AROMATIKUS

Brand Blend név Összetevők
Steinmanns House Blend Black Vanilla Virginia, Black Cavendish
Steinmanns House Blend Sweet Whisky #48 Virginia
Cornell & Diehl Autumn Evening Black Cavendish, Virginia
Cult Blood Red Moon Burley, black Cavendish, Virginia
Solani Blue Label - 369 Black Cavendish, Burley, Perique, Virginia
Mac Baren Scottish Blend Virginia & Burley
Borkum Riff Malt Whiskey Burley, Virginia
Samuel Gawith's Navy Flake Virginia, Latakia
Mac Baren Original Choice Burley, Cavendish, Virginia
Mac Baren Vanilla Cream Classic Loose cut Black Cavendish, Virginia
Mac Baren Original Choice Burley, Cavendish, Virginia
Dunhill Ready Rubbed Oriental/Turkish, Virginia
Holger Danske Cherry & Vanilla Black Cavendish, Burley, Virginia
Borkum Riff Bronze (ex Bourbon Whiskey) Black Cavendish, Virginia
Peterson St. Patrick's Day 2018 Black Cavendish, Burley, Virginia

 

4 komment
Címkék: Kezdo Keszlet

A bejegyzés trackback címe:

https://szubjektivpipas.blog.hu/api/trackback/id/tr10013749974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabe B. 2018.04.03. 14:36:29

Nagyon szívmelengető látni hogy nem csak én rajongok a pipáért:)
Gratulálok a bejegyzéshez.
Sajnos a készletben szereplő dohányoknak csak elenyésző részét tudtam eddig beszerezni, de hasonlóan a leírtakhoz, számomra is kihívás az aroma mentes dohányok kóstolása, amit a felkutatása előz meg, többnyire sikertelenül:)

További szép napot!

SzubjektivPipas 2018.04.04. 17:56:21

@Gabe B.: Koszonom szepen :-) Orulok ha tetszik a blog. Kozben ratalaltam a te oldaladra is ma, ha jol lattam van mar par poszt, ma este elolvasom. Kivancsi lennek hanyan blogolunk magyarul meg. Jo egeszseget!
Peter

Gabe B. 2018.04.05. 07:11:26

@SzubjektivPipas: Kedves Péter!
Sajnos az én személyes tapasztalatom az, hogy a pipakultúra itthon igencsak visszaesett, ezt jól példázza a dohányok választéka / felhozatala is. Rohanó, cigarettás nemzet vagyunk, ahol a szivar a második helyért verseng, a pipa pedig a maradékért kullog.
Ezért örülök a blogodnak, és olvasom élvezettel:)
Tisztelet

Gábor

SzubjektivPipas 2018.04.06. 10:04:59

@Gabe B.: Koszi, nagyon kedves toled! Volt am egy igazan jo blog annak idejen - kezdopipas.blog.hu - de ugy tunik abbahagyta a blogolast meg 2014-ben sajnos. Azt is jo szivvel ajanlom ha meg nem talalkoztal vele, nagyon hasznos dolgokrol irt kozerthetoen es igazan jo stilusban. A het vegen tervezek feltenni egy uj posztot a Capstan Original Navy Cut-rol, nem tudom volt-e hozza szerencsed, egy tiszta virginia flake nagyon komoly multtal, kivalo pedigrevel. HA erdekel majd nezz ra. Gratula a kaves kapcsolathoz, a kave nekem is nagy kedvencem!!!
süti beállítások módosítása