Szubjektiv Pipa Klub

Pipa, dohány meg minden ami ehhez köthető

Irany a Balkan - G.L. Pease Westminster (Heirloom Collection)

2018. január 25. 07:12 - SzubjektivPipas

G.L. Pease - Westminster (gyarto: Cornell & Diehl, 2 oz / 57 g tin, english/balkan blend - turkish oriental, latakia, virginia osszetevokkel) - Szubjektiv Pipas index: ****

img_1272.jpg

Jojjon a Cornell & Diehl Autumn Evening utan egy masik amerikai legenda, Gregory (Greg) Pease es egy nagyon nepszeru tetele a Heirloom Collection szeriajabol: a Westminster. A G.L.Pease brand-el nem tavolodunk el nagyon a Cornell & Diehl-tol, az emlitett Mr. Pease a masterblender maga, azonban a gyartast a C&D-re bizza.

Kicsit utanolvastam ennek a dohanynak es egy nagyon erdekes tortenetet talaltam. A Westminster megalmodoja egy regi, legendas blend-et, a Dunhill London Mixture eredeti, meg a Dunhill alltal 1928 - 1980 kozott gyartott es forgalmazott tetelet probalta amennyire csak lehet reprodukalni. A mester reszletesen ertekezik a London Mixture karakterenek a Murrays es kesobb az Orlik cegek tulajdonlasa alatt vegbement valtozasarol es arrol, hogy miert erezte fontos kihivasnak az eredeti, 1980 elotti keverekhez becelzott Westminster megalkotasat. A ciprusi latakia, torok oriental es virginia fajtak vegso aranyanak, megfelelo egyensulyanak kialalakitasa egy 9 honapos folyamat eredmenye, a Westminster blend vegul 2007 januarjaban kerult piacra es innentol toretlen a siker, sok English blend rajongo tartja etalonnak ezt a balkan tipusu, azaz inkabb oriental mint latakia dominans dohanyt.

Nezzuk tehat mit talalunk az aromazaro fedel alatt. Klasszikus kartonlap a Mester (vagy a Mester marketingese) soraival. Azt kivanja,  mindenki legalabb annyi oromot talaljon a dohanyban mint amit annak megalkotasa jelentett az o szamara. Szep, elegans.

img_1276.jpg

A dobozba a dohany esztetikus, szalagos formatumban kerult, a szinek kozul a sotet tonusok (latakia, oriental) dominal nemi vilagosbarna, aranyszinu virginiaval. Gusztusos, csabito allag.

img_1281.jpg

 Az illat lehengerlo - a latakia dominans, erosen fustos, tabortuzes jegyei az oriental fuszereivel, de van itt meg valami amit a padlason logo fustolt sonka illatahoz tudnek hasonlitani, ahol a fust aromaja keveredik az erlelt, sozott hus illatjegyeivel. Meg valami leheletnyi animalis jegyet is erezni a frissen bontott dobozbol - nem zavaro, csak az illatot teszi meg sokretubbe.

A dohany nedvessegi foka eppen idealis - mechanikaja kivalo, azaz konnyu tomni, jol, lassan eg, nem igenyel gyakori ujragyujtast.

img_1286.jpg

 2-3 gyujtas utan kialakul a megfelelo parazs, es nem is igenyel 1-2 ujragyujtasnal tobbet ha egyhuzamban vele tolthetjuk a szukseges 50-60 percet.

Fantasztikus fuszeres fusttel nyit, amelyrol rogton a szantalfa fustolo jut eszembe. A virginia vegig csak a hatterben, edessege illetve a szenas jegyek szinte eszrevehetlenek, de biztos alapkent gombolyitik, puhitjak az izeket. Hasitott bor illata, csiklandozo csiposseg nemcsak az orrban de a szajban is az oriental jovoltabol, a latakia mely fas fustje, nemi kesernyesseg es tomjen, nagyon izgalmas elmeny. Teljesen mas vilag mint az edes, aromatikus vonal amit eddig jellemzoen kostoltam. Nem jobb vagy rosszabb - maskent izgalmas, egy teljesen uj  spektrum. Ez egy sos, szaraza, husos, hasitott boros, fas, nagyon enyhen kesernyes izkep. 

A tomet feletol egy uj, nehezkes viragillat uszik a kepbe, hihetetlen, hogy milyen emlekeket kepes felhozni a messzi multbol: nagyanyam kertje, a nem kifinomult szepsegukert nevelt hanem inkabb a "mert ezeket a viragmagokat hoztuk a felvideki falubol mikor felkoltoztunk ide 'Pestre es vilag eletemben ezt ultettem" tipusu mindent tulelo egyszeru paraszti fajtak illata amelyek tuleltek 2 haborut, es persze kivaloan mutattak a Tiszta Udvar Rendes Haz tabla alatt. A kukacvirag es tarsaik, azok amelyeknek magjat a nagyi akkuratusan begyujtotte, megszaritotta es kis befottes uvegekben mentette at evrol evre - azoknak meg a szaritott magja is ilyen foldes, tompa, megis floralis illatot araszttott.

Erdekes elmeny meg ahogy a szajpadlast szaritja, szinte hasonlo erzese van az embernek mint egy nagy cabernet sauvignon kostolasa utan, ahogyan a tannin huzza ossze a porusokat. Mint emlitettem fentebb, lassan, huvosen eg es ha ehhez igazitjuk a tempot azt a mindvegig tarto vibralo izekkel halalja meg. A nikotin szamomra csak kozepesen erezheto, erdekes, hogy a laikus ember (en) azt gondolna, hogy egy ilyen igazan eroteljes izu blend nikotin tartalma is "nagyobbat ut" de ezt nem tapasztalom. Mig a Dunhill Elizabethen Mixture eseten mindig erzem a nikotin hatasat, itt ez szinte eszrevetlen. Fantasztikus elmeny, csodas dohany, mindenkinek jo szivvel ajanlom.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szubjektivpipas.blog.hu/api/trackback/id/tr7813586607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ruh 2018.10.20. 10:01:29

Szia!

Nagyon tetszik a blogod, élvezettel olvasom mindegyik begyjegyzést. Azt szeretném kérdezni, hogy Dunhill London Mixture review írást mikorra tervezed? Láttam, hogy van ilyen a gyűjteményedben és érdekelne egy összehasonlítás a szemszögedből G.L. Pease Westminsterrel vagy ép a Presbyterian Mixture-rel. Egy másik blend, amivel kapcsolatban érdekelne a véleményed a Peterson Old Dublin, láttam, hogy ez is ott szerepel a gyűjteményedben.

SzubjektivPipas 2018.10.22. 19:08:39

@Ruh: Szia :-) koszi, megtisztelo, hogy olvasod, nagyon koszonom a kedves visszajelzest! Van London Mixture boven betarazva es sorra is fog kerulni hamarosan. A boseg zavaraval kuzdok, rengeteg dohanyom van nyitva amit be kellene fejezni, ugyhogy megfogadtam, hogy probalok nem ujakat nyitni :-) erre persze csak bevasaroltam a legutobbi utazaskor is....na mindegy :-) most jon majd a blogon megint egy interju, aztan meglatjuk. Meg egyszer koszi a kedves kommentet!
süti beállítások módosítása